Dünya Evinden cephanelik çıktı

Evinden cephanelik çıktı

04.10.2017 - 02:30 | Son Güncellenme:

ABD tarihindeki en büyük silahlı saldırıyı gerçekleştiren Stephen Paddock’un otel odası ve evinden, tam otomatik silahların da bulunduğu bir cephanelik çıktı. Paddock’un saldırıyı neden gerçekleştirdiği ise halen gizemini koruyor

Evinden cephanelik çıktı

ABD’nin Nevada eyaletine bağlı Las Vegas kentindeki silahlı saldırıda hayatını kaybedenlerin sayısı 59’a yükseldi. Las Vegas Şerifi Joe Lombardo, kentte müzik festivali yapılan alana yönelik silahlı saldırı ile ilgili son gelişmeleri basın mensuplarıyla paylaşırken. ölü sayısının 59’a yükseldiğini, yaralı sayısının ise 527 olduğunu duyurdu.
Lombardo, Federal Soruşturma Bürosu’nun (FBI) gün içinde saldırgan Stephen Paddock’un evine girdiğini de bildirdi. Şerif, evdeki aramalarda 18 silah ve binlerce merminin yanı sıra saldırganın aracında amonyum nitrat bulunduğu bilgisini verdi.
Saldırganının Mandalay Bay Oteli’nin 32. katındaki odasında ise toplam 23 silah bulunduğu kaydedildi. Bu silahların arasında bir tam otomatik saldırı tüfeği, iki adet tam otomatiğe çevrilmiş yarı otomatik tüfek, iki tripod ve çok sayıda askeri nitelikli şarjör bulunuyor.
Neden yaptı?
Saldırgan Stephen Paddock’un üzerindeki gizem ise devam ediyor. Paddock’un saldırıyı düzenleme nedenine ilişkin soruşturma sürerken, 64 yaşındaki saldırganın hayatı ile bilgiler ortaya çıkmaya başladı.
Yetkililer Paddock’un herhangi bir suç kaydı olmadığını açıklarken, Reuters haber ajansına konuşan ABD’li bir yetkili, Paddock’un geçmişte psikolojik sorunlar yaşadığını gösteren bazı bulgular olduğunu belirtti.
Emlak sektöründe yüksek paralar kazanmış olan Paddock’un ABD’nin farklı bölgelerinde mülkleri bulunuyor. NBC News, Stephen Paddock’ın kısa bir süre önce kumarla bağlantılı on binlerce dolarlık bazı para transferleri yaptığını ancak bunların kazanç mı yoksa kayıp mı olduğunun anlaşılamadığını bildirdi. ABD’nin önde gelen savunma şirketlerinden Lockheed Martin, Paddock’un yaklaşık 30 yıl önce iştiraklerinden birinde çalıştığını açıkladı.

İşte o silahlar

Evinden cephanelik çıktı


Saldırının gerçekleştiği otel odasındaki 23 silahtan bazılarının fotoğrafları yayımlandı. Silahlardan birinde ‘bump stock’ olarak da bilinen, yarı otomatik tüfekleri tam otomatik olarak kullanmayı sağlayan aparatın takılı olduğu görüldü. Bu aparat ABD’de yasal olarak satın alınabiliyor. Bu şekilde tüfekler dakikada 400 ile 800 arası kurşun atılabiliyor.
Paddock’un otel odasında Sig Sauer markalı tüfekler, bir adet AK47 Kalaşnikof, DDM4 ve FN-15 model uzun namlulu silahlar bulundu. Saldırganın bu kadar büyük bir cephaneyi otel odasına birkaç günde 10 adet çanta içinde taşıdığı tahmin ediliyor. Paddock’un silahları temin ettiği mağazaların yöneticileri ise saldırganın herhangi bir şüpheli davranış içinde bulunmadığını ve gerekli belgelere sahip olduğunu ifade ederken, Paddock’un aldığı
silahları modifiye etmiş olabileceğini kabul ettiler.

Bireysel silahlanma yine ABD gündeminde

Las Vegas kentinde gerçekleştirilen ve ABD tarihine geçen silahlı saldırı sonrasında ülkedeki bireysel silahlanma konusu tekrar gündeme taşındı. Eski başkan Barack Obama, sosyal medya hesabından yayınladığı mesajda, benzer trajedilerin yaşanmaması için herkesi üzerine düşeni yapmaya çağırdı. Eski dışişleri bakanı Hillary Clinton da bireylerin silah sahibi olma hakkını kısıtlayacak yasal düzenlemelerin bir an önce hayata geçirilmesini istedi.
ABD Başkanı Donald Trump ise, Las Vegas’ta 59 kişinin ölümüyle sonuçlanan katliamın ardından yaptığı açıklamada ilk kez “silah yasasından” bahsetti. Paddock ile ilgili konuşan Trump, “O hasta bir adamdı, kaçık bir adam. Tahmin ediyorum ki, bir çok problemi vardı. Onu çok ciddi bir şekilde inceleyeceğiz” ifadelerini kullandı. Trump, bireysel silahlanma tartışmaları hakkında da, “Zaman ilerledikçe silah yasaları hakkında konuşacağız” demekle yetindi.