Kütahya EVLİYA ÇELEBİ’DE BİR İLK DAHA

EVLİYA ÇELEBİ’DE BİR İLK DAHA

17.03.2016 - 11:51 | Son Güncellenme:

.

EVLİYA ÇELEBİ’DE BİR İLK DAHA

Dumlupınar Üniversitesi (DPÜ) Evliya Çelebi Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde bir hastaya ilk kez ’Torokoskopik Akciğer Kist Hidatik Ameliyatı’nın yapıldığı bildirildi.
Hastanenin Çocuk Cerrahisi Anabilim Dalı Öğretim üyesi Yrd. Doç. Dr. Ünal Adıgüzel tarafından S.K. isimli hastaya başarılı bir operasyon gerçekleştirilerek, sağlığına kavuşturuldu.
Adıgüzel, S.K. isimli hastanın DPÜ Kütahya Eğitim ve Araştırma Hastanesi’ne ’kanlı öksürük’ şikayeti ile müracaat ettİğini belirtti.
Adıgüzel, "Hastamıza yapılan tetkiklerinde hastanın sol akciğer alt lobunda kist hidatik olduğunu tespit ettik. Bu hastalık özellikle köpek ile temas sonrası gelişebilmektedir. Sıklıkla karaciğer, akciğer ve beyinde hastalık oluşturur. Akciğer kist hidatikleri tedavi edilmediği takdirde ani solunum sıkıntısı, anaflaktik şok, hatta ölüme bile neden olabilir. Klasik yaklaşımda hastanın sol göğüs kafesi tamamen açılıp kist çıkarılmaktadır. Bizim uyguladığımız yöntem de ise göğüs kafesine açılan 3 adet yarımşar cm’lik kesiden bu ameliyat gerçekleştirildi. Bu tekniğin en büyük avantajı ameliyat sonrası ağrının açık tekniğe oranla çok daha az olmasıdır. Bunun yanı sıra iyileşme süresini ve hastanede kalış süresini kısaltmaktadır. Hastamızda ameliyat sonrası dönemi kolaylıkla atlatmış ve şifaya kavuşmuştur. Kliniğimizde endoskopik (kapalı) ameliyatlar sıklıkla yapılmaktadır. Bunlardan bazıları laparaskopik apandisit ameliyatı, laparaskopik böbrek ameliyatları, laparaskopik barsak ameliyatlarıdır. Sıklıkla uygulanan bu ameliyatların yanı sıra şehrimizde ilk defa bir çocuğa endoskopik yöntemle akciğer ameliyatı yapılmıştır" dedi.
S.K. Adıgüzel ve ekibine teşekkür etti. (EFE)