Gündem Eylemciler vurmuştur

Eylemciler vurmuştur

05.07.2014 - 02:30 | Son Güncellenme:

Berkin Elvan’ın ölümüyle ilgili yürütülen idari soruşturmada polisler Elvan’ın arkadaşlarını suçladı. Soruşturma dosyasında ‘Bilgimiz haricinde yaralanma olduysa eylemcilerin attığı taşla olmuştur’ ifadesi yer aldı

Eylemciler vurmuştur

Gezi eylemleri sırasında başından gaz fişeğiyle vurulup tedavi gördüğü hastanede 269 gün sonra hayatını kaybeden Berkin Elvan’ın ölümüyle ilgili yürütülen idari soruşturmada polisler, Berkin Elvan’ın arkadaşlarını suçladı. Elvan’ın vurulduğu yerde görev yapan polisler, müfettişlere, “Eğer bilgimiz haricinde yaralanan kimse olduysa büyük ihtimalle eylemcilerin attığı bilye, taş ya da havai fişekle olmuştur” şeklinde ifade verdi.
İdari soruşturma çerçevesinde İçişleri Bakanlığı tarafından atanan polis müfettişlerinin aldığı ifadeler İstanbul Cumhuriyet Savcılığı’nca 13 aydır devam eden soruşturma dosyasına girdi. İşte o ifadeler...

‘Gaz kullanması imkânsız’
l Komiser A.Y: “Gaz silahı kullanan polisleri uyardım. Şahısların bedenine yönelik herhangi bir atışta bulunmadılar. Eylemcilerle 50 metreden daha yakın bir mesafeden temasımız olmadı. Bu sebeple gaz silahı kullanan arkadaşların yakın mesafeden eylemciye gaz kullanması mümkün değildir. Gaz silahını zaten taşlı, molotoflu kalabalık gruplara karşı kullanırız. Münferit şahıslara veya 1-2 kişilik gruplara kullanılmaz. Görev yaptığımız zaman diliminde gaz silahıyla yaralanan kimse olmadı. Yaralanan biri olması durumunda kesinlikle fark ederdik. Eğer bilgimiz haricinde yaralanan kimse olduysa büyük ihtimalle eylemcilerin attığı bilye, taş ya da havai fişekle olmuştur.”

‘Kimse yaralanmadı’
* Komiser K.E.H: “Elvan’ın vurulduğu ifade edilen saatlerde çevredeki esnafla çay içip sohbet ediyorduk. Kimse de gaz silahıyla birisinin yaralandığına dair bize bir şey söylemedi. Eğer yaralanan bir kişi eylemci de olsa polis de olsa muhakkak ambulans çağrılır veya polis araçları vasıtasıyla hastaneye sevki sağlanır. Bizim müdahalemizde kesinlikle kimse yaralanmadı. Bilgimiz haricinde birisi yaralandıysa büyük ihtimalle eylemcilerin attığı fişek veya taştan olmuştur.”
* Elvan’ın vurulma anı olduğu kaydedilen görüntüleri çeken TOMA’da operatör olarak görev yapan M.A.: “Bulunduğumuz konum itibariyle bir yaralanma olsaydı görüş açımız iyi olduğundan görürdük. Oraya bir ambulans, hasta nakil aracı gelmediği gibi telsizden de böyle bir konu geçmedi.”
* TOMA’nın sürücüsü C.A.: “Bizim müdahalemiz kesinlikle olmadı. Herhangi bir kişi bu noktada, bu saat diliminde yaralandıysa bile büyük ihtimalle eylemcilerin attığı havai fişek ya da sapandan olabilir. Bizim yaralamamız söz konusu değildir.”

Haberin Devamı

Talimatı Çevik Kuvvet vermiş

Soruşturma dosyasına giren bir diğer evrak ise İstanbul Emniyet Müdürlüğü’nce 16 Temmuz 2013’te Emniyet Genel Müdürlüğü Güvenlik Dairesi Başkanlığı’na gönderilen “Değerlendirme Notu” oldu. Bu evraka göre Okmeydanı’ndaki müdahale emrini Çevik Kuvvet Şube Müdür Yardımcısı Z.K. verdi. Z.K de olay anına ilişkin şunları anlattı:
“Saat 06.30 sıralarında Okmeydanı girişindeki marketin önüne çekilip burada konuşlandık. Mithatpaşa ve Piyalepaşa caddeleri üzerindeki molotofkokteylli gruplara müdahale ettik. Bu müdahaleler ve olaylar esnasında benim ve personelin şahit olduğu yaralanma hadisesi olmadı. Telsizlerden de böyle bir olayın olduğuna dair bilgi geçmedi. Böyle bir olay meydana gelseydi mutlak surette olay yerine polis ve göstericilerce ambulans çağrılırdı. Ya da olay yeri ve çevresindeki giriş çıkışlarda polisler tarafından fark edilirdi. Çevik Kuvvet görevlileri olarak bu bölgede olduğu iddia edilen hadiseyi birkaç gün sonra basın marifetiyle duyduk. Yaptığımız araştırmada, böyle bir hadiseye olay yerinde görevli Çevik Kuvvet görevlileri tarafından karışılmadığı ve meydana gelmediği tespit edilmiştir. Okmeydanı’nda görev yapan Çevik Kuvvet ekipleri başka bölgelerden kaydırıldı ve evlerinden çağrıldı. Bu nedenle görevli personelin isimleri görev listelerinde görünüyor.”