Ankara Eyüp Sultan Araştırma Merkezi Faaliyetlerine Başladı

Eyüp Sultan Araştırma Merkezi Faaliyetlerine Başladı

05.09.2017 - 17:45 | Son Güncellenme:

İSTANBUL (AA) - Eyüp ile ilgili tarih ve medeniyet araştırmaları yapmak, bunları yerli ve yabancı araştırmacıların istifadesine sunmak üzere kurulan Eyu¨p Sultan Araştırma Merkezi (EYSAM), faaliyetlerine başladı.

Eyüp Sultan Araştırma Merkezi Faaliyetlerine Başladı

Eyüp Belediyesi'nden yapılan açıklamaya göre, EYSAM, Eyu¨p Ku¨ltu¨r tarihine katkı sunacak kitaplar yayınlamayı hedefliyor.

Haberin Devamı

EYSAM'ın diğer görevleri arasında; belge ve bilgi tespiti, temini ve değerlendirilmesi, kongre, konferans ve sempozyum gibi geniş katılımlı ilmi etkinlikler du¨zenlenmesi, dijital ve fiziki bir ihtisas ku¨tu¨phanesi ile dijital görsel arşiv merkezi oluşturulması, bu arşiv ve ku¨tu¨phaneye yazma ve matbu eserlerin bağış, satın alma veya kopyalama suretiyle akışının sağlanması, şehir tarihi, sanatı, ku¨ltu¨ru¨ ve sosyo-ekonomik konularda araştırma yapmak, yurt içi ve dışında benzer faaliyetlerde bulunan ilmi kuruluşlarla iş birliğinin geliştirilmesi ve tetkik gezileri yapmak, tarihi ve gu¨ncel konularda bilgilendirici sergiler du¨zenlemek, mu¨ze kurulmasını sağlamak yer alıyor.

2015 yılında resmi olarak kurulan, çalışmalarına 2016 yılında hız veren EYSAM, bu su¨reçte Başbakanlık Devlet Arşivleri Genel Mu¨du¨rlu¨ğu¨ Osmanlı Arşivi Daire Başkanlığı, IRCICA, İSAM, Tu¨rk Tarih Kurumu, SETA, Tu¨rkiye Yazma Eserler Kurumu Başkanlığı, Eyu¨p Dostları Vakfı ve Eyu¨p Musiki Vakfı'nın da aralarında bulunduğu birçok kurum kuruluşla protokoller hazırlayarak yazışma ve göru¨şmeler yaptı.

Haberin Devamı

EYSAM'ın arşivinde 10 bin fotoğraf tasniflenerek arşive veri girişi devam ederken Osmanlı Arşivi Daire Başkanlığı'ndan 4 bin 199 belgenin veri girişi yapıldı. Yine Osmanlı Arşivi Daire Başkanlığı'ndan talep edilen 4 bin 800 belgenin veri girişi çalışmaları devam ediyor. Ulusal Tez Merkezi u¨zerinden tu¨m Tu¨rkiye'deki u¨niversitelerde Eyu¨p ile alakalı yapılmış tezleri tespit eden EYSAM, bu tezlerin sisteme dahil edilmesi için YÖK ile temaslarına devam ederken, yine araştırmacılara ciddi bir destek sağlayacak olan Eyu¨p Bibliyografyası ile ilgili çalışmalarını şu ana kadar 950 maddelik bir kaynakça oluşturarak tamamlamak u¨zere. Arşivlerde yer alan ve henu¨z dijital ortama aktarılmamış fotoğraf, negatif ve dianın taranarak belleğe dahil edilmesi için çalışmalarına aralıksız devam eden EYSAM, ilçemiz sınırları içerisinde yer alan korunması gerekli ku¨ltu¨r varlıkları ile alakalı fotoğraf ve projeleri tasnifleyerek veri girişlerini de yapıyor.

Haberin Devamı

Açıklamada görüşlerine yer verilen Eyu¨p Belediye Başkanı Remzi Aydın, şunları kaydetti:

"Eyu¨p Sultan Araştırma Merkezi zamanda, mekanda ve insanda biriken hafızayı deşifre ederek u¨stu¨nde durduğumuz toprağın tarihine ışık tutacak. Eyu¨p’u¨n şehircilik seru¨venini bilgi, belge ve doku¨manlarla konuşturacak. Merkezimiz bu¨nyesinde kapsamlı bir ihtisas ku¨tu¨phanesi faaliyet gösterecek. Ku¨tu¨phanemiz online olarak da hizmet verecek. Eyu¨p’u¨n geçmişinden aldığımız ilhamla bilimsel yayınlar, sempozyumlar, konferanslar, sergiler ve projelerle ku¨ltu¨r ve medeniyetimize katkı sunacağız."