Gündem Facia göz göre göre gelmiş!

Facia göz göre göre gelmiş!

19.11.2016 - 02:30 | Son Güncellenme:

›Şirvan’da 4 işçinin öldüğü 12 işçinin göçük altında kaldığı madeninin geçen temmuzda çatlak oluşması üzerine 2 ay kapatıldığı ortaya çıktı. Görgü tanıkları madende 1 aya yakın süredir göçük beklendiğini söyledi... Rezervlere bir an önce ulaşmak için işçilerin sahaya sürüldüğünü vurgulayan Maden-İş Sendikası Siirt İl Temsilcisi “Ana firma işçileri tehlikeli durum varsa madene girmiyor, taşeron firma işçilerini çalıştırıyor” dedi...

Facia göz göre göre gelmiş

Siirt’in Şirvan ilçesinde bulunan özel bir bakır madeninde meydana gelen heyelanda 4 işçinin cansız bedenine ulaşıldı. Göçük altındaki 12 işçiye ulaşma çalışmaları ise sürüyor. Maden-İş Sendikası Siirt İl Temsilcisi Cevher Anık, heyelanın yaşandığı madende taşeron firmanın işçileri hızlı çalıştırdığını söylerek, “Ana firma tehlikeli durum varsa madene girmiyor ve işçilerini geri çekiyor. Taşeron firma ise o bölgelerde işçilerini çalıştırıyor. Yaşanan olayda ihmal olduğu çok açık” dedi. Görgü tanıkları ise madende 1 aya yakın bir süredir göçük beklendiğini söyledi.

Haberin Devamı

Facia göz göre göre gelmiş

Maden köyünde bulunan ve özel bir firma tarafından taşeron firma ile işletilen bakır madeni sahasında ilk belirlemelere göre aşırı yağış nedeniyle önceki gece saat 20.30 sıralarında heyelan meydana geldi. Maden sahasında çalışmalar sürerken binlerce ton toprak ve kaya maden sahasına doğru kaydı. Bu sırada maden sahasında çalışan 16 işçi, 8 kamyon ve 3 iş makinesi de toprak altında kaldı. 16 işçiden ilk olarak 3’ünün cansız bedenine ulaşıldı. Daha sonra 1 ceset daha heyelandan çıkarıldı. 12 işçiyi kurtarma çalışmaları sürüyor.

Heyelan tehlikesi sürüyor

Olayın duyulmasının ardından Siirt merkez ve Şirvan ilçe ekiplerinin yanı sıra çevre illerden çok sayıda kurtarma ekibi bölgeye hareket etti. Aşırı yağış nedeniyle heyelan tehlikesinin devam ettiği maden sahasında çalışmalar güçlükle devam ettirildi. Arama kurtarma çalışmaları Siirt Valisi Mustafa Tutulmaz başkanlığında oluşturulan kriz masasından yönlendirilirken, çalışmalarda havadan görüntü için drone kullanılıyor. Siirt Valiliği’nden yapılan açıklamada, 90 arama kurtarma personeli, 2 helikopter, 1 uçak ile çalışmalara destek verildiği belirtildi.

Haberin Devamı

‘İhmal olduğu çok açık’

Maden-İş Sendikası Siirt İl Temsilcisi Cevher Anık, Milliyet’e yaptığı açıklamada, taşeron firmanın işçileri hızlı çalıştırdığını söyledi. Anık, “Bir yerde rezerv varsa bir an önce oraya ulaşmak için işçileri çalıştırıyorlar. Ama ana firma burada tehlikeli bir durum varsa madene girmiyor ve işçilerini geri çekiyor. Taşeron firma ise o bölgelerde işçilerini çalıştırıyor. Yaşanan olayda ihmal olduğu çok açık” dedi.

Olaydan 3 ay önce bir maden işçisinin hayatını kaybettiğini belirten Anık, şöyle devam etti:

“Dinamit patlatıldı ama hiçbir önlem alınmadı. Burası Türkiye’nin 2. büyük bakır madeni. Ben de bu madende çalıyorum. Taşeron firmadaki işçiler sendikaya bağlı değil. Belki sendikaya bağlı olsalardı durum daha farklı olurdu. Bu kazada hayatını kaybeden Murat Ant isimli işçi arkadaşımız benim akrabam. Hatta 15 gün önce evlendi. Murat gibi birçok arkadaşımız bu madende çalışmaya muhtaç. Çünkü iş sahası çok az hatta yok da diyebiliriz. Şu an bile birçok kişi madende çalışmak için sırada bekliyor.”

Haberin Devamı

‘Tepeden kopmalar başladı’

Taşeron firmanın işçilere asgari ücretin altında maaş verdiğini savunan görgü tanığı şunları söyledi: “Park Elektrik bünyesinde çalışan Vedant isimli bir şirketin madeni çalıştırıyor. Burada 1 aydan beri göçük bekleniyordu. Hatta 1 hafta önce tepeden kopmalar ve çatlaklar başlamıştı. 15-20 gün önce birçok işçi bu yüzden isten ayrıldı. Toplam 800 işçi
çalışıyor. Sebebi tedbirsiz ve bilinçsiz çalışmalar. Buradaki insanlar burada çalışmaya mecbur. Başka bir iş sahası yok.”

Kimlikleri belli oldu

Facia göz göre göre gelmiş

Göçük altında kalanların kurtarılması için çalışmalar sürerken, cesedi çıkarılan Murat Ant, Reşit Can ve Abdulbaki Aydın’la birlikte göçük altında kalan 16 kişinin adları ve memleketleri şöyle:

Savaş Kızılkan: Ekskavatör operatörü (Diyarbakır)

Kerem Arat: Ekskavatör operatörü (Şirvan ilçesi Derinçay köyü)

Murat Ant: Ekskavatör operatörü, (Şirvan ilçesi Madenköy)

Haberin Devamı

İbrahim Kılınç: Ekskavatör operatörü, (Siirt)

Kasim Tari: Ekskavatör operatörü (Diyarbakır)

Şefik Tuncer: Ekskavatör operatörü (Batman)

Sedat Bulut: Rok operatörü (Şirvan ilçesi Otluk köyü)

Abdurrahman Sönmezsoy: Rok operatörü (Batman)

Reşit Can: Kamyon şoförü, (Siirt Yağmurtepe köyü)

Halil Başer: Kamyon şoförü (Siirt Kurtalan ilçesi)

Mahmut Batumak: Kamyon şoförü (Şirvan ilçesi Taşkaya köyü)

Bedrettin Caylı: Kamyon şoförü (Şirvan ilçesi Yatağan köyü)

Nusret Beyazalma: Kamyon şoförü (Van Edremit)

Yavuz Yıldız: Kamyon şoförü (Şirvan ilçesi)

İsmail Tekin: Kamyon şoförü (Siirt Eruh ilçesi)

Abdulbaki Aydın: Kamyon şoförü (Siirt Eruh ilçesi)

Göçük altından telefonla aradı

Heyelanın altında kalan 12 kişinin kurtarılma çalışmaları devam ederken; toprak altında kalanlardan kamyon şoförü Halil Başer’in hem ağabeyini, hem de arkadaşlarını telefonla görüntülü olarak aradığı ileri sürüldü. Halil Başer’in ağabeyi ve arkadaşları Jandarma ve AFAD ekiplerine yaptıkları görüşmeyi anlatırken, telefonda karanlık bir görüntü görüldüğünü Başer’in kendilerine “Biz sağız” dediğini anlattı. Bilgi üzerine çalışmalarını yoğunlaştıran ekipler heyelanın bulunduğu bölgede yerin altını dinleyebilen cihazları devreye soktu. (DHA)

Haberin Devamı

3 ay önce de heyelan olmuş?

Bölgede yaşayan köylüler aynı sahada 3 ay önce de heyelan olduğunu ve 3 kişinin hafif yaralandığını söyledi. Köylüler, 13 yıldır işletilen bakır madeninde heyelanın oluştuğu yerde bir yıl önce çatlakların görüldüğünü ve yetkilileri uyarmalarına rağmen önlem alınmadığını da iddia etti. Madende toprak hareketlerini ölçen cihazın olay akşamı uyarı verdiğini ileri süren köylüler, heyelanın iki gün önceki şiddetli yağmurdan kaynaklandığını sandıklarını anlattı. (DHA)

Gözyaşlarıyla uğurlandı?

Facia göz göre göre gelmiş

Göçük altında can veren evli ve 2 çocuk babası Reşit Can’ın cenazesi, merkeze bağlı Yağmurtepe köyündeki camide kılınan cenaze namazının ardından köy mezarlığında gözyaşlarıyla defnedildi.

Yazarlar