Gündem Fakir semt obez ediyor

Fakir semt obez ediyor

12.05.2015 - 02:30 | Son Güncellenme:

ABD’de yayımlanan bir araştırma gelir düzeyi daha düşük semtlere taşınan insanların kilo aldığını gösterdi. Yapılan araştırma, fakir semtlerde yaşayan insanların obez olma risklerinin de daha yüksek olduğunu ortaya koydu

Fakir semt obez ediyor

ABD merkezli tıp dergisi ‘American Journal of Preventive Medicine’nde yayımlanan bir araştırmada, gelir düzeyi düşük semtlere taşınan kişilerin obez olma riskiyle karşı karşıya olduğunu öne sürüldü. Araştırma için ABD’nin Dallas kentinde yaşayan yaklaşık 3 bin kişinin yaşadığı adresler ve bu kişilerin sağlık bilgileri toplandı.
Zaman içerisinde, bu kişilerin hangi bölgelere taşındığı ve bölgelerin sosyo-ekonomik durumu takibe alındı. Araştırma sonucunda, gelir seviyesi daha düşük semtlere taşınan 586 kişinin kilo aldığı ve obezite riskiyle karşı karşıya olduğu ortaya çıktı.
Semtlerin gelir düzeyine göre sınıflandırıldığı araştırmada, her seviyenin 0.85 kilograma denk geldiği açıklandı.
‘Halk sağlığı politikası’
‘Ulusal Kalp ve Ciğer Ensitüsü’nnde çalışmayı yöneten Tiffany Powell-Wiley ve ekibi, “Araştırma, bir bölgeden başka bir bölgeye taşınmayı obezite için risk faktörü olarak görüyor ve bu sorunun yerel halk sağlığı politikaları ile çözülebileceğini öneriyor” açıklamasında bulundu. 2010 yılında ‘Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri’ tarafından yapılan bir araştırmada, düşük gelire sahip kadınların, yüksek gelirli kadınlara göre daha çok obezite riskine sahip olduğu açıklanmıştı.
Obezite, özellikle 91 milyon obez ya da obezite riskiyle karşı karşıya kişinin bulunduğu ABD’de en büyük sağlık sorunları arasında gösteriliyor.