Gündem Fakirliği önlemek için vazifelerimiz

Fakirliği önlemek için vazifelerimiz

03.07.2014 - 02:30 | Son Güncellenme:

Ahlâk değerlerini zedeleyen, sosyal düzeni sarsan fakirlik için peygamberimiz rüşvet, hırsızlık ve fuhuş gibi ahlâk dışı fiillerin maddî ihtiyaçlar sebebiyle yapılabileceğini belirtmiştir

Fakirliği önlemek için vazifelerimiz

Fakirlik, iman ve ahlâk değerlerini zedeleyen, sosyal düzeni sarsan ve kamplaşmalara iten bir unsurdur. Fakirlik problemini çözemedikçe sağlıklı ve mutlu cemiyet hayatı kurabilmek mümkün değildir.
Yeryüzünde Rabbimiz tarafından kulluk denemesine tabi tutulduğumuz için farklı nimetlere sahip kılındığımız bilgisini edinemeyen mü’min için fakirlik imanı sarsabilen bir âfettir. Çalışan, fakat yeterince kazanamayan işçi, sanatkâr ve memur, bazı insanların, özellikle haram kılınan sömürü yollarından çokça kazandığını gördükçe, Allah’ın adaletinden şüpheye düşerek ruhî isyana sürüklenebilir. Bu tehlikeyi işaret etmek içindir ki peygamberimiz: “Fakirlik neredeyse kâfirliğe yol olacaktı” buyurmuştur. -Allah şanını artırsın- Yüce Peygamberimiz Hz. Muhammed fakirliğin kuşattığı insanlara olumlu yönde örnek olabilmek için kendi arzusuyla sade bir hayat yaşamışlar, fakat maddî imkânsızlıkların doğurabileceği fakirlikten Allah’a sığınmışlar ve daima şöyle duâ etmişlerdir:
“Allahım, açlıktan sana sığınırım. O insanı kuşatan ne kötü bir arkadaştır.”
“Allahım, kâfirlikten ve fakirlikten sana sığınırım. Allah’ım fakirlikten, azlıktan, zilletten, zulmetmek ve zulme uğramaktan sana sığınırım.”

Ahlâkî çöküntü sebebi
İmanı sarsabilen fakirlik ahlâki hayat için de son derece sakıncalıdır. Peygamberimiz rüşvet, hırsızlık ve fuhuş gibi ahlâk dışı fiillerin maddî ihtiyaçlar sebebiyle yapılabileceğine değinmişlerdir.
O, suçların Allah’a ve ahiret hayatına inançsızlık ve eğitimsizlik sebebiyle vaki olabileceği gibi fakirlikle bağlantılı olabileceğine de dikkatimizi çekmiştir.
Aşağıda sunacağımız olayı bir örnek olarak alabiliriz. Abdad İbn’ü Şürahbil isimli genç sahabî şöyle anlatıyor:
- Pek çok acıkmıştım. Medine’de bir bağa girdim. Bir miktar yedim. Bir miktar da götürmek için topladım. Bu sırada bağın sahibi geldi. Beni dövdü ve elbiselerimi aldı. Ben de Hz. Peygambere gelerek durumu arzettim. Hz. Peygamber bağın sahibini çağırttı ve onu şöylece yerdi:
- Cahil iken bu çocuğa bir şey öğretmedin. Karnı aç iken de onu doyurmadın, üstelik bir de cezalandırıyorsun.
Fakirlik insan düşüncesine zararlıdır. İlmî çalışmaları da aksatan bir unsurdur.
Kendisi ve çocukları için lüzumlu kazancı sağlayamayan insan, nasıl ince ve güzel düşünebilir?
Peygamberimiz, “Hayırlı işler yapmakta acele ediniz. Yoksa siz iyi işler yapmak için her şeyi unutturan fakirliği mi bekliyorsunuz” buyurmakla fakirliğin doğurabileceği zihnî dağınıklığı ve fikrî düzensizliği bizlere hatırlatmıştır.
Fakirlik yüzünden nice üstün zekâlı gençlerin değerlendirilemediğini ve nice tahsillerin de yarım kaldığını bilmeyenimiz var mıdır?

Aile hayatına tehdit
Fakirlik aile hayatını da olumsuz yönde etkileyen bir unsurdur. Zira fakirlik aile yuvasının kurulmasını geciktirmekte, kurulan yuvaların devamı ve mutluluğunu da tehdid edebilmektedir. Uzayan bekârlığın fuhşu geliştirdiği de bir gerçektir. Büyük günahlardan olan ensest ilişkilerin önemli sebeplerinden birinin de fakirliğin doğurduğu mesken yetersizliği olduğu bilinmektedir.

Köleliğe zemin
Fakirliğin mahzurlarından biri de maddî güce ve siyasî nüfuza boyun eğdirecek ortamı geliştirmesidir.
İslâmî iman ve ahlâktan yoksunluk yanı sıra fakirliğin de cemiyetimizde fikir ve çıkar köleleliğine yol açtığı, değer yargılarını alt üst ettiği ve adaleti çiğneterek suça yönlendirdiği bir hakikattir.
Maddî gücün ve siyasî nüfuzun toplumda üstünlük kazanmasının, dinî ve sosyal hayat için bir yıkım olacağına dikkatimizi çeken Peygamberimiz şöyle buyurmuştur:
“Bir kimse faziletli de olsa yalnızca zenginliği sebebiyle bir zengine saygı duyarsa dininin üçte ikisi gitmiş olur.”

Haberin Devamı

SORU CEVAP

Meleklerin başlıca görevleri neler?

Bismillah... Varlıkları Kuran’la bildirildiği için meleklerin varlığına îman etmek farzdır. Onları inkâr etmek kişiyi kâfir kılar.
Meleklerin metafizik alemlerde vazifeleri olduğu gibi evrenle ve yer küremizle ilgili görevleri, insanlarla alâkalı ödevleri de vardır:
- Fizik ötesi alemlerdeki görevleri, Allah’ı zikretmek, O’nun emirlerini uygulamak, arş alemini taşımak, cennetlikleri selâmlamak ve onlara hizmet etmek, cehennemlikleri cezalandırmak, peygamberlere vahiy getirmektir.

Tabiat olaylarını düzenlemek
- Evren ve yer küremizle ilgili vazifeleri ise, gezegenler arasında düzeni sağlamak, onları yörüngelerinde seyrettirmek, rüzgârları yönlendirmek, yağmurları yağdırmak, toprak bitkilerini programlamak ve bitirmek, öz ifadeyle evrende ve yer küremizde vücuda gelen bütün tabîat olaylarını düzenlemek, yönetmek, vücuda getirmek ve sonuca götürmektir.
- İnsanlarla ilgili görevleri şunlardır: İnsanlara iyi, güzel ve doğru olan duyguları ilhâm etmek, mü’minlerin kalbî dirençlerini artırmak ve onlara duâ etmek, insanların iyi ve kötü amellerini görüntülemek, yazmak ve arşivlemek, onları kader programında yer almayan tehlikelerden korumak, Kur’an okunan yerlere inmek, Allah’ı zikreden topluluklara katılmak, Cuma namazına gelen mü’minleri erkencilik sırasına göre tesbit etmek ve Cuma hutbesini dinlemektir.

Cennet müjdelemek
- Ayrıca mümin ilim adamlarını tebrik etmek, Kadir gecelerinde yeryüzüne inerek müminleri selâmlamak, müjdeler getirmek, Allah’ın sevdiği ve sevmediği insanları insanlara fısıldamak, canları almak ve müminleri cennetle müjdelemek vs.’dir. Meleklerle ilgili olarak verdiğimiz bu bilgiler bütünüyle âyetler ve hadîslere dayanmaktadır.

Haberin Devamı

BİR HADİS

“Komşusu aç iken tok yatan gerçek mümin değildir.”(Buhari, el-Edebu’l-Müfred, 52)

Fakir dost fakirlik düşman

Tembelliğe savaş açacağız. Lüks üretim ve tüketime karşı çıkacağız. Faiz ve karaborsacılıktan şiddetle kaçınacak, bunların sömürü ve zulüm aracı olduklarını haykıracağız. Âdil müteşebbisleri yatırıma teşvik edeceğiz. Şirketleşmeye yöneleceğiz. Sıhhatimizi kemiren, üretim gücümüzü zaafa uğratan, toplum ahlakımızı çökerten ve lüzumsuz harcamalara sebep olan içki, kumar ve zinadan uzak duracağız. Bu haramları yaptırtan müesseselere kültürel savaş ilân edeceğiz.

Sabrı meslek tutmak
İsçilerimize karşı âdil ve ihsankâr olacağız. Zekâtlarımızı verecek ve akrabamızdan âciz olanlara da nafaka ödeyeceğiz. Ferdî mülkiyet düşmanlarını ve sömürücü sermaye çevrelerini toplum düşmanı bileceğiz. Zengin-fakir, doktor-hasta, âlim-cahil ve bütün toplum fertleri olarak yardımlaşacağız. Hayır kurumlarında vazife alacak ve hizmetlerini yaygınlaştıracağız. Kiralayan olarak kiracılarımızı düşüneceğiz. Sabrı ve kanaati meslek tutacağız.Fakiri dost fakat fakirliği düşman bileceğiz. Bütün bu vazifeler İslâm’ın görev olarak yükledikleridir.

Haberin Devamı

Kuran’dan mesajlar

“(Ey Mü’min!) Şöylece dua et: Bütün varlıkların/yönetimlerin yaratıcısı ve sahibi olan Allahım! Sen yarattığın ve sahibi olduğun mülkü dilediğine verirsin, dilediğinden de çekip alırsın. Dilediğini yüceltir, dilediğini de alçaltırsın. Hayır yalnız senin kudretindedir. Gerçekten sen her şeye gücü yetensin.” (Â.İmran 3/26)

Haberin Devamı

Not: Pek çok konuyu okuyarak veya dinleyerek öğrenmek isteyen okuyucularımıza web sitemizi ( www.ardev.org - Araştırma Dayanışma ve Eğitim Vakfı) ziyaret etmelerini tavsiye ederiz. Sorularınızı gazetemiz (ramazan@milliyet.com.tr) aracılığı ile de sorabilirsiniz.

Taksim’de ‘Kardeşlik Sofrası’

Beyoğlu Belediyesi’nin dün akşam Taksim Meydanı’nda verdiği iftara 3000 kişi katıldı. ‘Kardeşlik Sofrası’nda İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, Beyoğlu Belediye Başkanı Ahmet Misbah Demircan, İstanbul Müftüsü Rahmi Yaran, Süryani Ortodoks Cemaati Ruhani lideri ve Patrik vekili Yusuf Çetin, Türkiye Hahambaşı Rav İshak Haleva da yer aldı. n Fotoğraf: DAĞHAN KOZANOĞLU

Yazarlar