Gündem Farklı dillerden Çanakkale Destanı

Farklı dillerden Çanakkale Destanı

20.03.2016 - 02:30 | Son Güncellenme:

Çanakkale Savaşları’nı konu alan ve birçok dilde yazılan 150 kitap Marmara Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi’nde sergi olarak açıldı...

Farklı dillerden Çanakkale Destanı

Marmara Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Dekanı tarihçi Prof. Dr. Erhan Afyoncu ile tarihçi Muzaffer Albayrak, bugüne kadar 15 değişik ülke, 28 şehirde baskısı yapılan ve Çanakkale Savaşları’nın anlatıldığı kitaplardan oluşan özel bir sergi açtı. Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın desteğiyle hazırlanan “101. Yılında Çanakkale Savaşı Kitapları Sergisi”, Marmara Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi’nde açıldı. Sergide 1915-2015 arasında 8 dilde yayınlanmış 150 kitap yer alırken, bu eserlerden 84’ü İngilizce, 43’ü Türkçe, 12’si Almanca, 7’si Fransızca, 1’er tanesi de İsveççe, Hollandaca, Danimarkaca, Arapça ve Ermenice’den oluşuyor.

İlki Almanca

Sergide en dikkat çeken eserlerin başında ise savaşın başlangıcıyla birlikte kaleme alınarak baskısı yapılan Alman gazeteci Von E German’ın günlükleri oluşturuyor. 1915 yılında Berlin’de baskısı yapılan ve Çanakkale Savaşları’nın anlatıldığı “Mit Den Türken An Der Front” adlı Almanca yazılan kitap Çanakkale’yi ele alan ilk kitap özelliğini taşıyor.

Ermeni de yazdı

Sergide dikkat çeken bir diğer eser ise Ermeni gazeteci Suren Şamlıyan tarafından Ermenice olarak yazılan “Dardaneli Badirazmi” (Çanakkale Savaşı) adlı kitap. Ermeni gazeteci Şamlıyan tarafından 1930’da İstanbul’da basılan kitapta Çanakkale Savaşı detaylı olarak ele alınıyor.

Nadir bulunan eserler

Sergi hakkında bilgi veren Marmara Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Erhan Afyoncu, şunları söyledi: ‘Nadir bulunan eserleri seçtik. 1915 yılında 8 kitap, 1916 yılında ise değişik dillerde 22 eser neşredilmiş. Sergiyle ABD’den Hindistan’a, İsveç’ten Yeni Zelanda’ya, Cezayir’den İskoçya’ya kadar neredeyse tüm dünya coğrafyasını kapsayan ülkelerde basılan Çanakkale kitaplarından oluşan bir seçki hazırlamaya gayret gösterdik.”