Ekonomi Fas'a çıkarma Batman’a fabrika

Fas'a çıkarma Batman’a fabrika

14.12.2016 - 02:30 | Son Güncellenme:

Fas’ta beşinci mağazasını açan Defacto, satınalma ve üretim atağına da kalktı. Romanyalı devle satın alma görüşmesi yürüten marka, Batman’a ikinci fabrika, Fas’a da üretim planlıyor

Fasa çıkarma Batman’a fabrika

Türk hazır giyim markası Defacto, yurt dışında mağazalaşma atağına kalkarken, şirket satınalma çalışmalarını da sürdürüyor. Bir süre önce C&A’in Türkiye’deki operasyonunu satın alarak 16 mağazasını devralan marka, bu kez de bir dünya devinin Romanya, Makedonya ve Sırbistan’daki 12 mağazasını almak için görüşmeler yürütüyor.

Haberin Devamı

Fas’ın Tanger şehrinde 5’inci mağazasının açılışı sırasında soruları yanıtlayan Defacto CEO’su İhsan Ateş, Romanya’daki satın alma görüşmeleri hakkında bilgi verdi. Büyük bir hazır giyim deviyle masada olduklarını açıklayan Ateş, “Henüz anlaşma sonuçlanmadan adını açıklayamıyoruz. Kesinlikle C&A’in bu ülkelerdeki operasyonu değil. Başka bir grup. Tüm girdiğimiz yeni pazarlarda iyi satınalma fırsatlarıyla her zaman ilgileniyoruz. Satmak isteyenlere hem yurt dışı hem de yurt içinde açığız. Satın alarak büyümeyi hedefliyoruz” dedi.

Firmalarında yüzde 8 payı olan Templeton Fonu’nun ise payının artmayacağına da işaret eden Ateş, “Templeton’la işbirliğimiz borsaya açılmamız için yapılmıştı. 2019’da borsaya açılmayı düşünüyoruz. Bünyemize yeni fon almayı düşünmüyoruz” açıklamasını yaptı.

Haberin Devamı

Üretimi artıracak

Fasa çıkarma Batman’a fabrika

İhsan Ateş, üretimleri hakkında da bilgi vererek, yeni fabrika yatırımı düşündüklerini de açıkladı. Türkiye’de Batman ve Sivas’ta üretim tesisi olan marka, Batman’da ikinci fabrika için teşviklerin açıklanmasını bekliyor. Mağaza açtıkları Fas’ta da jean pantolon üretimi yapacaklarını da belirten Ateş, “15-20 ülkede üretim yapıyoruz. Yılda ürettiğimiz 100 milyon adet ürünün yüzde 20’sini yurtdışında” dedi.

Defacto, yurt içi yanında yurt dışında da mağazalaşma atağı başlattı. Ateş, bu yıl yurtdışında 100 mağaza sayısına ulaştıklarını ve 16 ülkede varlıklarının bulunduğunu belirterek, gelecek yıl da 20 ülkeye daha açılarak 37 ülkede olacaklarını söyledi. Fas’ta ise gelecek yıl 15 mağaza daha açmayı planlıyorlar.

Ateş, 2012 yılında yurtdışı açılımına başladıklarını da dile getirerek, 2016’da bu sayıya erişmenin önemli bir performans olduğunu da kaydetti.

Bu yılı yurtiçi ve yurtdışı toplam 410 mağazayla kapatacakları bilgisini de veren İhsan Ateş, “Önümüzdeki yıl mağaza sayımız 506 olacak. 2025 yılında 100 ülkede faaliyet göstermek istiyoruz. 1.200 mağaza hedefliyoruz. Global marka olma isteğindeyiz” dedi.

125 milyon TL’lik yatırım bütçesi

Finansal rakamlarından da bahseden Ateş, yedi yılda yedi kat büyüdüklerini belirterek, “Yurtdışı operasyonumuzun cirodaki payı yüzde 14. Önümüzdeki yıl bunun yüzde 23 olmasını hedefliyoruz. 2020’ye kadar ise cironun yüzde 51’i yurtdışından geliyor olacak. 10 bin 20 çalışanımız var. Bunun 1.725’i yurtdışında çalışıyor” bilgisini paylaştı.

Ateş, yatırım rakamlarını da açıklayarak, bu yıl 200 milyon TL yatırım yaptıklarını, gelecek yılki yatırım bütçelerinin ise 125 milyon TL olacağını söyledi.

Defacto, mağazalaşma yanında e-ticarete de odaklanacak. İhsan Ateş, e-ticaretin mağazacılık açısından büyük bir avantaj olduğunu ifade ederek, 30-40 yılda yapılacak işi 10 yılda yapılır hale getirdiğini vurguladı. İhsan Ateş, “ABD’de pazarında değiliz ama Amazon üzerinden ürünlerimiz 46 eyalete gidiyor. 5 yılda markamızı dijitalde de yaygınlaştırmış.

Kirada ‘TL’ye dönüşü önemsiyoruz

Son dönemde Türkiye’de gündemde olan AVM kiralarına da değinen İhsan Ateş, şunları söyledi: “Şu anda perakendeciler için en kritik konu. Burada TL’ye dönüşü çok önemsiyoruz. Biz başka ülkelerdeki operasyonlarımızda Rusya’da Ruble, Kazakistan’da Tenge kullanıyoruz. Türkiye’de TL kazanırken kiralar ise dolar ve euro. Bunun TL’ye dönmesi mantıklı. AVM’lerin bu dönemde daha duyarlı olması gerekiyor. Bizim mağazalarımızın yarısı cadde, yarısı da AVM’lerde. Caddelerde TL ödüyoruz. Ancak AVM’lerde dolar ve euro üzerinden çalışıyoruz. Bunların kiralarının yüzde 30’u euro, yüzde 70’i ise dolar üzerinden.”

Yazarlar