Gündem Fatih’te ‘tarihi’ bilmece

Fatih’te ‘tarihi’ bilmece

17.11.2014 - 02:30 | Son Güncellenme:

İBB tarafından Fatih Parkı’na yapılması planlanan ‘Tarihi Firuzağa Mescidi’ projesinde tarihi kalıntılara rastlanınca inşaat durdu. Projenin akıbeti bilinmese de sanat tarihi uzmanları inşaata tepkili

Fatih’te ‘tarihi’ bilmece

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) tarafından Fatih Parkı’nın içerisinde yaptırılması planlanan ve temel kazılarına başlanan ‘Tarihi Firuzağa Mescidi’ projesinde tarihi kalıntılara rastlanınca, projeye onay veren İstanbul 2 No’lu Yenileme Alanları Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu’nun kararıyla inşaat durdu.
Bozdoğan Kemeri’nin yanındaki park alanına inşaa edilmesi planlanan Firuzağa Mescidi Projesi için 2011’de sözleşme imzalandı. Prof. Dr. Saadettin Ökten’in danışmanlığını yürüttüğü projeye Haziran 2012’de Koruma Bölge Kurulu tarafından onay verildi. İBB tarafından yapılan ihaleyi kazanan Muka Mimarlık, Anıtlar Kurulu’nun izniyle geçen mayısta çalışmalara başladı. Bozdoğan Kemeri’nin bitişiğindeki yeşil alana yaptırılması düşünülen proje için parkın bir bölümü sac levhalarla kapatıldı. Ancak yaz aylarının sonunda mescidin orijinal temel kalıntılarına rastlanınca Arkeoloji Müzesi’nden yetkilileri inşaat çalışmalarını durdurdu.

‘Kurul karar verecek’
Müteahhit Ahmet Muka, konuyla ilgili “İnşaat çalışmaları bir süredir durdurulmuş durumda. Bundan sonraki süreçte ne olacağı kurulun takdirinde” dedi. İBB yetkilileri ise, “Firuzağa Mescid’i kayıp eser olarak tescil edildi. Temel kazıları esnasında kalıntılar bulununca durum Arkeoloji Müzesi’ne bildirildi. Koruma Bölge Kurulu projenin akıbetini belirleyecek” bilgisini verdi.

‘Mantıklı değil’
Restorasyon uzmanı ve mimarlık tarihçisi Prof. Dr. Zeynep Ahunbay, projenin çevre tahribatı yaratacağı görüşünde. Ahunbay, “Ayakta duran bakıma muhtaç eserleri restore etmek yerine, yıkılmış, yok olmuş ve aslı gibi olmayacak bir eseri inşa etmek mantıklı değil. Proje nedeniyle kısıtlı olan yeşil alan büyük oranda tahribata uğrayacak” dedi.