Ege Fazla etten uzak durun

Fazla etten uzak durun

20.08.2018 - 21:59 | Son Güncellenme:

Yaşar Üniversitesi’nden Dr. Ruhan Aşkın Uzel: Kalp hastaları, bayramda et ve hamur işine dikkat etmeli

Fazla etten  uzak durun

Yaşar Üniversitesi Meslek Yüksek Okulu Gıda İşleme Bölüm Başkanı Dr. Öğretim Üyesi Ruhan Aşkın Uzel, Kurban Bayramı’nı sağlıkla geçirmenin yolunun sağlıklı beslenmekten geçtiğini belirtti, özellikle kalp ve mide hastaları ile yaşlıları beslenme konusunda uyardı. Uzel, “Aşırı miktarda et ve hamurlu tatlı tüketimi, kandaki yağ ve kolesterol düzeyini yükseltebilir. Bu sebeple özellikle kalp ve mide hastaları ile ileri yaştaki kişiler, yemek miktarını azaltıp, öğün sıklıklarını artırmalı. Kronik karaciğer ve siroz hastalarının da et tüketimi konusunda dikkatli davranması gerekmekte. Bu hastalarda fazla miktarda et tüketimi uyku bozukluğu ve şuur bulanıklığı ile komaya kadar varabilen sorunları beraberinde getirebilir” dedi. Kurbanlık kesimlerinin ise uygun şartlarda ve veteriner kontrolünde gerçekleştirilmesi gerektiğinin altını çizdi.

Haberin Devamı

‘Bol bol su için’

Uzel, bayramda sağlıklı beslenme konusunda şu tavsiyeleri verdi: “Beslenme aralıkları uzun tutulmamalı, sık aralıklarla az miktarda besinler tüketilmeli, bol bol su içilmeli. Sadece et tüketilmemeli, öğün sebze, ekmek ve baklagillerle desteklenmeli. Ekmek, pilav, börek, çorba ve benzeri besinleri etle birlikte uygun miktarda alınmalı. Kızartmalar yerine, ızgara veya haşlama tercih edilmeli.”

‘Bayram, acı içinde geçmesin’

Geçen yıl kesimhane ve belediyelerin belirlediği alanlar dışında kurbanlıklarını kesmek isteyen 3 bin 102 acemi kasap, hastanelerin acil servisine gitti. Bazı vatandaşlar hayvanın altında kalarak, boynuz darbeleri ya da bıçakla kendini keserek çeşitli yerlerinden yararlandı. Acemi kasaplar el, el bileği ön kol, kol yaralanmaları, bacak, baş, boyun bölgelerinden tedavi olurken, uzmanlar bu kişilerin sadece kendilerine değil hayvanlara da acı verdiğini, kurbanların tecrübeli kasaplar tarafından mezbahalarda kesilmesini önerdi. İzmir Ekonomi Üniversitesi Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu İlk ve Acil Yardım Programı Öğretim Görevlisi Melahat Kızıl, acemi kasapların ciddi yaralanma sonucu el, parmak gibi uzuvlarını kaybettiğine dikkat çekti, şu uyarılarda bulundu:

Haberin Devamı

‘Gazlı bezle bastırın’

“Acemi kişilerin kurban kesmesinin yasaklanması üzerinde durulmalı. Ancak bu kazalar gerçekleştiğinde mutlaka bazı ilk ve acil yardım yöntemlerinin uygulanması gerekir. Aşırı stresli kişilerin, kalp hastalarının, tansiyon hastalarının, çocukların kesinlikle kurban kesimini izlememesi gerekir. Hayvanı kurban ederken vücudun herhangi bölgesinde hafif bıçak kesiği oluşursa, yara üzerine temiz gazlı bezle bastırılmalı. Kanama devam etmiyorsa temiz gazlı bez veya yara bantı koyarak kapatılmalı. 48 saat içinde tetanos aşısı yaptırılmalı.”

Yazarlar