Gündem FBI 23 yıllık müze soygununu çözdü

FBI 23 yıllık müze soygununu çözdü

20.03.2013 - 02:30 | Son Güncellenme:

23 yıl önce Boston’da 908 milyon liralık müze soygununun sırrı çözüldü. FBI tarihin en büyük sanat soygununun yıl dönümünde hırsızın kimliğine ulaştığını duyurdu

FBI 23 yıllık müze  soygununu çözdü

ABD’nin Federal Soruşturma Bürosu (FBI), 23 yıl önce Boston’da bir müzeye yapılan 500 milyon dolarlık (908 milyon lira) soygunu gerçekleştirenleri buldu. Boston’da 1990 yılının 18 Mart geceyarısında Isabella Stewart Gardner Müzesi’ni polis kıyafeti giyerek soyan iki hırsızın kimliğine ulaşıldı. Gizli servis ajanları, ABD’nin çalınan 13 ayrı tabloyla tek seferde en büyük sanat soygununa ait tarihi gizemini sonlandırdıklarını duyurdu. FBI, aralarında Rembrandt, Manet, Degas ve Vermeer gibi ressamlara ait tabloların bulunması için ipucu verene 5 milyon dolar (9 milyon lira) vaad ediyor.

90 dakikada çalmışlar
Yetkililer, soygunu işleyenlerin New England ila orta Atlantik eyaletleri arasındaki bir suç şebekesine bağlı oldukları üzerinde durulduğunu belirtti. Zira, eserlerin çalındıktan yıllar sonra Connecticut eyaleti ve Philadelphia kenti çevresinde satışa çıkarıldıklarına dair istihbarat alınmıştı. Herhangi bir tablonun satılıp satılmadığına ilişkin de kesin bir bilgiye ulaşamayan FBI, hırsızların kimliklerini, soruşturmaya gölge düşürebileceği gerekçesiyle açıklamayı reddetti. 90 dakika içinde soyulan müzede, eserlerin kesilerek çıkarıldıkları boş çerçeveler 23 yıldır aynı haliyle muhafaza ediliyor. Müze yetkilileri, eserlerin geri geleceğine olan inançları nedeniyle çerçevelerin yerlerinin değiştirilmediğini söylüyor.