Ekonomi Fed’in faizi yerinde saydı

Fed’in faizi yerinde saydı

22.09.2016 - 02:30 | Son Güncellenme:

Küresel piyasalarda gözler dün ABD Merkez Bankası’nın (Fed) eylül ayı toplantı kararlarına çevrilirken, Fed, politika faizini  değiştirmeyerek yüzde 0.25-0.50 aralığında sabit tuttu. Fed’in para politikalarını belirleyen Federal Açık Piyasa Komitesi’nin (FOMC), kararı 3’e karşı 7 oyla aldığı bildirildi.

Fed’in faizi yerinde saydı

Fed yetkililerinden para politikasının sıkılaştırılması ve gevşek halin sürmesi yönünde gelen açıklamalar nedeniyle küresel piyasalar son dönemde oynak seyir izliyordu. Fed’in kararıyla ilgili ortak beklenti faizlerde değişikliğe gitmeyeceği şeklindeydi.
AA’nın haberine göre, High Frequency Economics’in Başekonomisti Jim O’Sullivan Fed’in en kıdemli 3 yetkilisi Yellen, Fischer ve Dudley’nin ağustosun son haftasında yaptıkları koordineli açıklamalarla eylülde faiz artışına zemin hazırlığı yaptıklarını söyledi. O’Sullivan buna karşın ağustosa ait ISM endekslerinin zayıf gelmesinin zemini bozduğunu belirtti. Peterson Uluslararası Ekonomi Enstitüsü Uzmanı Jacob Kirkegaard ise Fed’in 2016’da, geçen yıl yaptığı gibi aralık ayında bir kez faiz artıracağını düşündüğünü ifade etti.
Bu arada, S&P ekonomistleri Beth Ann Bovino ve Satyam Panday yayınladıkları bilgi notunda, son 2 haftada açıklanan veriler ve yılın ilk yarısında yaşanan hayal kırıklığı nedeniyle, Fed’in faizleri 25 baz puan daha artırmadan önce aralık ayına kadar bekleme ihtimalinin yükseldiği değerlendirmesinde bulundu.
Not düşmez algısı
Dün piyasaları yakından ilgilendiren bir diğer gelişme Moody’s yetkilisinin ekonomide darbe girişimi kaynaklı şokun büyük ölçüde ortadan kalktığını açıklaması oldu. Kuruluşun Türkiye’nin kredi notunu düşürmeyeceği algısı yaratmasıyla kur ve faizin geriledi.
Reuters’a konuşan bir bankacı, “Moody’s’in açıklaması piyasada not düşürme ihtimalinin zayıfladığı şeklinde algılandı. Buna paralel hem faizlerde hem de kurda aşağı hareket söz konusu oldu. Moody’s riski nedeniyle özellikle bono piyasası bir süredir kötü performans gösteriyordu” dedi.
Tahvil bono piyasasında 11 Şubat 2026 itfalı 10 yıllık gösterge tahvilde bileşik faiz önceki gün spot kapanışta ortalama yüzde 9.82, valörde son işlemde yüzde 9.81 seviyesindeydi. Dün sabah yüzde 9.82 seviyesinden açılan faiz Moody’s açıklaması sonrası yüzde 9.73’e kadar geriledi.
Dolar/TL Japonya Merkez Bankası’nın para politikasında değişikliğe gitmesinin ardından doların global olarak güçlenmesiyle bu sabah 2.99 seviyesine yaklaşmış ancak sonrasında kayıplarını geri almıştı. Moody’s açıklaması öncesi 2.9785 civarında olan dolar/TL 2.9720’ye kadar geriledikten sonra 2.9770 seviyesinde işlem gördü.