Gündem FETÖ ilk hamleden kumpasla kurtuldu

FETÖ ilk hamleden kumpasla kurtuldu

05.08.2016 - 09:18 | Son Güncellenme:

Fetullahçı Terör Örgütü (FETÖ) ile ilgili önemli bir detay ortaya çıktı. 2009’da FETÖ’nün devlete sızma girişimlerini fark eden emniyet bürokrasisi harekete geçince 'paralel medya'da art arda 'dini cemaat mensupları fişleniyor' haberleri çıkartılarak çalışma engellendi. İlgili emniyet müdürleri de kumpasla tasfiye edildi. FETÖ haberleri ve son dakika gelişmelerini buradan takip edebilirsiniz...

FETÖ ilk hamleden kumpasla kurtuldu

FETÖ’yle mücadele için Emniyet Genel Müdürlüğü’nün 2009’da yayınladığı bir genelgenin örgüte karşı ilk hamle olduğu ortaya çıktı. Karar'dan Hilal Öztürk'ün haberine göre, sadece birkaç gün yürürlükte kalan genelge başta Taraf ve Zaman olmak üzere Paralel medyanın propagandası ve devlette yuvalanan örgütün oyunlarıyla kaldırıldı. Genelgenin yayınlanmasını sağlayan emniyet müdürleri ise kumpaslarla görevden alındı ya da sürüldü. O emniyet müdürlerinden biri Karar’a “FETÖ’yü temizleyecektik. 15 Temmuzdan yıllar önce örgüt ilk kurşunu bize sıktı” dedi.

Haberin Devamı

AKYÜREK’İN YERİNE

Dönemin FETÖ bağlantılı İstihbarat Dairesi Başkanı Ramazan Akyürek’in görevden alınmasından sonra yerine getirilen Hüseyin Namal tarafından hazırlanan “Tarikat ve Dini Akımlar” konulu genelgede “Nakşi, Kadiri... Nurcu, Süleymancı...” şeklinde adlandırılan grupların yurtdışından yönlendirilebileceği, rutin olarak izlenen grupların bu açıdan takibe alınması, istihbari çalışmalar yapılması istendi. 6 Kasım 2009 tarihli genelgenin yayımlanmasından kısa bir süre başta Taraf gazetesi olmak üzere FETÖ’nün yayın organları tüm cemaatlerin hedef alındığını ve terör örgütü ilan edileceği yönünde yayın yaptı. Birkaç gün sonra da emniyet ve bürokraside yuvalanan FETÖ üyelerinin girişimleriyle genelge ikinci bir genelge ile geri çekildi.

Haberin Devamı

FETÖ ilk hamleden kumpasla kurtuldu

“DEŞİFRE EDECEKTİK”

Genelgenin o dönem FETÖ’nün devletteki yapılanmasına karşı emniyette başlatılan çalışmaların ilk girişimi olduğu yıllar sonra ortaya çıktı. O dönem Paralel Yapı tehlikesini gören dönemin üst düzey bir emniyet yetkilisi Karar’a yaptığı açıklamada “Bir grup emniyet müdürü olarak yapılanmayı fark etmiştik.

Genelge örgütle mücadele için çıkarıldı. Ancak cemaatçi yapıya takıldı ve geri çekildi. Amaç cemaatin yurtdışı ve yurtiçi bağlantılarını deşifre etmekti. Diğer gruplar asıl hedefi gizlemek için yazıldı. Bunu cemaat medyası kullandı. Bu genelgeden sonra vatansever emniyet müdürlerini tehlike olarak gördüler ve tasfiye ettiler. 2010’da emniyetteki en güçlü noktaya ulaştılar. FETÖ aslında 15 Temmuz’dan önce ilk kuruşunu bize sıktı” dedi.

MÜDÜRLERE TASFİYE

Örgütün tasfiyesi için göreve getirilen emniyet müdürleri ise genelgenin yayınlanmasından 1 ay sonra tek tek tasfiye edilmeye başlandı. Sahte ihbar mektuplarıyla başlatılan soruşturmalarla görevden alınan ya da sürülen emniyet müdürlerinin tasfiyesi ile FETÖ teşkilattaki hakimiyetini pekiştirdi.

ŞİKE SAVCISININ İŞİ

Dönemin Emniyet Genel Müdürü Mustafa Gülcü İzmir’de yapılan bir dolandırıcılık operasyonu kapsamında Emniyet Genel Müdür Yardımcısı Celal Uzunkaya ile birlikte ifade verdi ve iki müdür de görevlerinden alındı. İki ismin de kumpas mağduru olduğu yıllar sonra anlaşıldı. Genelgeyi yayınlayan Emniyet Genel Müdürlüğü İstihbarat Daire Başkanı Hüseyin Namal ise Konya’ya atandı. Sakarya Emniyet Müdürü Faruk Ünsal hakkında da ‘çete’ kumpasıyla soruşturma başlatıldı. Şike soruşturmasını da başlatan FETÖ üyesi Savcı Mehmet Berk’in kurduğu kumpasla cezaevine giren Ünsal aklandıktan sonra Emniyet Genel Müdür Yardımcısı oldu.

Haberin Devamı

‘YURTDIŞINDAN YÖNLENDİRİLEN TEHDİT’

Genelge, cemaat medyası tarafından tüm tarikatların hedef alındığı şeklinde kamuoyuna lanse edildi. Bu nedenle genelge geri çekildi. Genelgede; dini istismar eden terör örgütleri, radikal dini gruplar ve tarikatlar ile dini akımlar şeklinde 3 gruba ayrılan dini örgütlenmelerden ilk grupla zaten mücadele edildiği, ikinci grubun henüz ‘şiddete başvurmamış olmasına karşın dikkatle takip edildiği’ vurgulanıyor.

Genelgede FETÖ’yü hedef alan üçüncü grup içinse şu belirlemeler yapıldı: “Anılan kesimlerin yurtdışından yönlendirilmeleri ihtimali de göz önünde bulundurulduğunda, bu durumun kamu güvenliği, milli birlik ve beraberliğimiz açısından ayrı bir tehdit unsuru oluşturacağı değerlendirilmektedir. Bu çerçevede, günümüze kadar silahlı herhangi bir faaliyeti gözlenmeyen ve stratejik hedefleri, taktik yöntemleri ve faaliyet tarzları açısından genel olarak izlenen tarikat, dini akım ve dinsel grupların özellikle yurtdışından yönlendirilebileceklerini hususu dikkate alınarak istihbari çalışmalara devam edilmesini rica ederim.”

Haberin Devamı

Kaynak: Karar / HİLAL ÖZTÜRK

Yazarlar