Gündem FETÖ operasyonları sürüyor: Hakim duruşmada gözaltına alındı

FETÖ operasyonları sürüyor: Hakim duruşmada gözaltına alındı

11.08.2016 - 17:46 | Son Güncellenme:

Diyarbakır'da FETÖ soruşturması kapsamında 8 hakim ve savcı, Şanlıurfa'da ise 20 hakim ve savcı gözaltına alındı. Polisler, hakimlerden bazılarını duruşma sırasında kürsüde gözaltına aldı. Soruşturma kapsamında değişik illerde de çok sayıda hakim, savcı, emniyet mensubu, öğretmen, gardiyan, iş adamı gözaltına alındı ve tutuklandı.

FETÖ operasyonları sürüyor: Hakim duruşmada gözaltına alındı

Darbe girişiminin ardından Fetullahçı Terör Örgütü'ne (FETÖ) yönelik soruşturmalar sürüyor.

Haberin Devamı

ADANA

Adana'da soruşturma kapsamında örgüte finansal destek sağladığı iddia edilen aralarında öğretmenlerin de bulunduğu 10 kişi gözaltına alındı. Adana Cumhuriyet Başsavcılığından yapılan yazılı açıklamaya göre, İl Milli Eğitim Müdürlüğünde görevli 23 şüpheli hakkında yakalama kararı verildi. Şüphelilerden 10 kişi adreslerine yapılan baskınlarda gözaltına alındı. 13 kişinin yakalanması için çalışmaların devam ettiği belirtildi.

Adana’da ayrıca TSK'dan ihraç edilen 10. Tanker Üs Komutanı Tuğgeneral Bekir Ercan Van'ın da arasında yer aldığı 37 tutuklunun bulunduğu dosya kapsamında, örgüt lideri olduğu gerekçesiyle Fetullah Gülen hakkında yakalama kararı çıkartıldı.

ADIYAMAN

Adıyaman'da gözaltına alınan aralarında örgütün mütevelli heyetinde yer alan iş adamları, eğitim sorumluları ve FETÖ imamının da bulunduğu 12 kişiden 11'i tutuklandı, 1 kişi de serbest bırakıldı.

Haberin Devamı

AĞRI

Ağrı'nın Doğubayazıt ilçesinde, Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) darbe girişimine ilişkin soruşturma kapsamında yakalanan 30 askerden 26'sı tutuklandı, 4'ü ise serbest bırakıldı. Salıverilen 4 askerden 3'ü hakkında adli kontrol kararı uygulanması kararlaştırıldı.

AMASYA

Amasya'da soruşturma kapsamında gözaltına alınan 16 kişiden mahkemeye sevk edilen ve aralarında Merzifon Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Fatih Altınay'ın da bulunduğu 9 kişi tutuklandı, 7 kişi adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı. Şüpheliler örgüte finansman sağlamak, kamu kurumu aleyhine dolandırıcılık ve resmi belgede sahtecilik ile suçlanıyor.

ANTALYA

Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) darbe girişimine ilişkin yürütülen soruşturma kapsamında, Alanya Alaaddin Keykubat Üniversitesi'nde gözaltına alınan 23 kişiden, 19'u tutuklandı. Akademisyenden 2'si, Cumhuriyet Savcılığı'nın talimatı ile serbest bırakıldı. Mahkeme, 4 şüpheliyi ise adli kontrol şartıyla serbest bıraktı. Şüphelilerde Fetullah Gülen'e ait kitaplar, FETÖ'ye ait dokümanlar ve 1 dolar ele geçirilmişti.

ARTVİN

Artvin'de, darbe girişiminin ardından 167'si kamu personeli, 93'ü sivil ve 19'u özel sektör çalışanı olmak üzere 279 kişi hakkında idari ve adli işlem yapıldı. Valilikten yapılan yazılı açıklamada, 167 kamu görevlisinden 148'inin idari kapsamda görevinden uzaklaştırıldığı, 7'sinin ihraç edilği; adli kapsamda ise 29'unun tutuklanıp, 3'ünün serbest bırakıldığı, 42'sinin adli kontrol altına alındığı, 1'inin gözaltında bulunduğu ve 4'ünün firari durumda olduğu bildirildi. Hakkında işlem yapılan toplam 93 sivilden 10'unun serbest bırakıldığı, 39'unun tutuklandığı, 19'unun adli kontrol altına alındığı, 19'unun firari durumda olup 6'sının il dışına sevk edildiği açıklandı. İnşa halindeki bir binaya da el konulduğu ifade edilen açıklamada, 3 de derneğin kapatıldığı ve mallarına el konuluduğu duyuruldu. Artvin'de 5 de özel şirkette mahkeme kararıyla arama yapıldı. Artvin merkezde 2, Hopa'da 1, Şavşat'ta 1 olmak üzere 4 radyo ve TV vericisi de mühürlendi.

Haberin Devamı

Açıklamada, yurt dışına kaçma teşebbüsünde bulunan 2 rütbeli asker, 1 hakim, 2 öğretim görevlisi, 1 eski emniyet personeli, 3 sivil olmak üzere 9 şahsın yakalandığı da belirtilerek yapılan aramalarda yakalanan şahısların üzerlerinde 1 dolar çıktığı bildirildi.

Haberin Devamı

BATMAN

Batman'da soruşturma kapsamında Vali Yardımcısı Şener Çağlar görevden uzaklaştırıldı. Batman'da bugüne kadar 445 kamu personeli açığa alınmıştı.

BİLECİK

Bilecik'in Bozüyük ilçesindeki Özel Orhangazi İlkokulu ve Ortaokulu'nda görevli İngilizce öğretmeni F.K tutuklandı, ilçe de görevli 3 imam da açığa alındı.

BURDUR

Burdur'da Cumhuriyet Başsavcısı Sadi Doğan, soruşturma kapsamında 451 kişinin gözaltına alındığını, bunlardan 78'inin tutuklandığını, 26'sının gözaltında olduğunu açıkladı. Örgütün yönetici sınıfı ve finans kaynağı olduğu düşünülen şüphelilerle ilgili soruşturmalarda, hakkında işlem yapılan 38 kişiden 13'ü tutuklandı, 11 kişi gözaltında. Firari durumdaki 10 kişi hakkında yakalama kararı çıkarıldı, 4 kişi de adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı. Kentte 235 sivil ve kamu kurumlarında görevli memur hakkında da işlem yapıldı. Bunlardan 93 kamu görevlisi hakkında arama ve gözaltına alma işlemi uygulandı, 30'u tutuklandı. Firari 7 memur da hakkında da yakalama kararı çıkarıldı. 18 kamu görevlisi de gözaltında. Burdur'un ilçelerinden Bucak'ta hakkında işlem yapılan 107 kişiden 15'i, Gölhisar'da 69 kişiden 10'u, Yeşilova'da 14 kişiden 3'ü, Tefenni'de 26 kişiden 7'si tutuklandı.

Haberin Devamı

DİYARBAKIR

Diyarbakır'da ayrıca 8 hakim ve savcı gözaltına alındı. Bir hakimin duruşma salonundayken gözaltına alındığı öğrenildi. Gözaltına alınan hakim ve savcıların ev ve çalışma ofislerinde de arama çalışması başlatıldı.

Dicle Üniversitesine yönelik başlatılan soruşturma kapsamında da gözaltına alınan 20 akademisyen ve idari personelden 19'u tutuklandı, 1 kişi ise adli kontrol hükümlerince serbest bırakıldı. Üniversitede daha önce de haklarında yakalama kararı çıkarılan 77 kişiden 64'ü gözaltına alınmıştı. 13 kişinin ise yakalanması için başlatılan çalışmalar sürüyor. Eski rektör Prof. Dr. Ayşegül Jale Saraç'ın da bulunduğu 9 kişi tutuklanmıştı.

ELAZIĞ

Elazığ'da 6 Ağustos'ta gözaltına alınan 4 avukat, emniyet ve savcılıktaki işlemlerinin ardından çıkarıldıkları hakimlikçe tutuklandı. Hakkında gözaltı kararı bulunan bir avukatın ise yakalanması için çalışma devam ediyor.

GAZİANTEP

Gaziantep'te soruşturmalar kapsamında gözaltında bulunan 15 kişiden infaz koruma memuru Muhammet Mustafa U. tutuklandı, 14 kişi ise serbest bırakıldı. Ayrıca Maliye, PTT, Gaziantep Havalimanı ve TEDAŞ'da görevli 5 kamu personeli de gözaltına alındı. Öte yandan, Gaziantep Cumhuriyet Başsavcılığınca yürütülen soruşturma kapsamında, Gaziantep 2. Sulh Ceza Hakimliği'nce 58 şirkete kayyum atandı.

İZMİR

İzmir'in Urla ilçesindeki operasyonda tutuklananlar arasındaki "mütegallibe" (zorba) olarak anılan Kurtuluş Nail Hepyalçın'la ilgili mağdurlar ifade verdi. Hepyalçın'ın "mafya vari yapılanma" ile hareket ettiği 17-25 Aralık süreci sonrası FETÖ/PDY aleyhinde konuşan bir kişiyi odaya kapatarak darbettiği, hükümete yönelik yazıları nedeniyle Zaman gazetesi aboneliğini iptal ettirenleri ise tehdit ettiğini, çevrelerine aboneliği "ekonomik gerekçelerle" sonlandırdıklarını söylemeye zorladığı ileri sürüldü.

KIRKLARELİ

Kırklareli'nde aralarında şube müdürleri, komiser yardımcıları, baş polis memuru ile polis memurlarının bulunduğu gözaltındaki 21 emniyet personeli adliyeye sevk edildi. Soruşturma çerçevesinde 3 şüphelinin yakalanması için başlatılan çalışmalar sürüyor.

KONYA

Konya'da Fetullahçı Terör Örgütü (FETÖ) ile bağlantılı oldukları iddiasıyla gözaltında bulunan 48'i rütbeli 63 polisten 51'i tutuklandı, 12'si adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı. Emniyet Genel Müdürlüğünün talimatı doğrultusunda Konya Emniyet Müdürlüğünde FETÖ ile bağlantıları olduğu ileri sürülen, aralarında rütbelilerin de bulunduğu 188 polis de görevden uzaklaştırıldı.

MERSİN

Mersin'deki FETÖ soruşturması kapsamında haklarında gözaltı kararı verilen 15 avukattan 7'si gözaltına alındı. Mersin Barosu Başkanı Alpay Antmen yaptığı yazılı açıklamada, "Demokrasimize, Cumhuriyetimize ve milletimize karşı yapılmak istenen darbe girişimine ilk andan itibaren karşı duruş sergileyen Baromuz, bu soruşturmada adalete sonuna kadar güvenmektedir" ifadesini kullandı.

Mersin'de ayrıca soruşturma kapsamında, Büyük Birlik Partisi (BBP) Genel Başkan Yardımcısı Kaptan Kartal da gözaltına alındı.

MUŞ

Muş'taki soruşturmada da 3 hakim ve 4 cumhuriyet savcısı gözaltına alındı. Şüpheli hakim ve savcılar, ifade işlemleri için emniyet müdürlüğüne götürüldü.

NEVŞEHİR

Nevşehir’de de soruşturma kapsamında, 5’i adliye çalışanı 9 kişi tutuklandı. Nevşehir Cumhuriyet Başsavcılığı'ndan yapılan açıklamada; Nevşehir Adliyesinde görevli zabıt katibi F.E. ve mübaşir E.Ş., Ürgüp, Gülşehir ve Derinkuyu ilçelerindeki adliyelerde zabıt katipliği yapan S.K., A.C. ve R.S., öğretmen S.Ş., Nevşehir E Tipi Kapalı Cezaevinde infaz koruma memurları G.T. ile H.B, İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğünde sağlık teknikeri S.T. ve güvenlik görevlisi S.B.'nin "FETÖ/PDY Silahlı Terör Örgütüne Üye Olma" suçundan gözaltına alındığı bildirildi. Emniyetteki işlemlerin ardından adliyeye sevk edilen şüphelilerden 9’u, Nevşehir Sulh Ceza Hakimliğince tutuklanırken, H.B ise adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı.

SAKARYA

Sakarya'da ise darbe fetvası öne sürülen ve Akıncılar Üssü'nde yakalandıktan serbest bırakılan firari "Hava Kuvvetleri İmamı" Adil Öksüz'ün kayınpederi Cevat Yıldırım ve kayınvalidesi Hatice Yıldırım, gözaltına alındı. Öksüz'ün Sakarya'ya gelirken kullandığı, "34 SIR 49" plakalı otomobili evlerinin garajında bulunan çift, sağlık kontrolünden geçirilerek adliyeye sevk edildi.

SAMSUN

Samsun'da İl Emniyet Müdürlüğünde görevli 3 şube müdürü ve 1 başkomiser gözaltına alındı. Ayrıca, Türkiye Elektrik İletim AŞ 10. Bölge Müdürlüğünde görevli 5 mühendisin de gözaltına alındığı belirtildi.

SİİRT

Siirt'te gözaltına alınan 73 polisten, 68'i tutuklandı. 5'i ise adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı. Siirt'te tutuklanan polis sayısının 117'ye yükseldiği öğrenildi.

ŞANLIURFA

Şanlıurfa'da 20 hakim ve savcı gözaltına alındı. Bazı hakim ve savcıların duruşma salonundayken gözaltına alındığı öğrenildi. Ayrıca, söz konusu hakim ve savcıların makam odalarında da arama başlatıldı.

Öte yandan, kentte 24 Temmuz'da gözaltına alınan eski Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürü Murat Demirkol, kurumun üst düzey 2 yetkilisi ile DSİ 15. Bölge Müdürlüğünde görevli 9 personel çıkarıldıkları hakimlikçe tutuklandı. Ayrıca Bozova ilçesinin Kaymakamı Hidayet Sarı açığa alındı. Sarı'nın makam odası ve evinde arama yapıldı, bazı evraklara incelemek üzere el koydu. Viranşehir ilçesinde ise aralarında iş adalarının da bulunduğu 10 kişi gözaltına alındı.