Gündem FETÖ üyelerine ‘Schengen’ emri

FETÖ üyelerine ‘Schengen’ emri

17.11.2017 - 02:30 | Son Güncellenme:

Çok sayıda FETÖ üyesinin Türkiye’ye iadesinin sağlandığını belirten Bakan Çavuşoğlu, “Bu çalışmalarımızın sonucunda FETÖ üyelerine artık ‘Schengen bölgesinden çıkmayın’ talimatı verildi. Yani FETÖ’yü hangi ülkelerin Schengen bölgesinde koruduğunu görüyoruz” dedi...

FETÖ üyelerine  ‘Schengen’ emri

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda Dışişleri Bakanlığı’nın bütçesiyle ilgili sunumda bulundu. Çavuşoğlu, dış politikada önceliklerden bazılarının yurt dışında bölgesel işbirlikleri, özellikle Suriye’de barışın sağlanması, yurt dışındaki vatandaşlar, ekonomik iş birliği, uluslararası kurumlarla iş birliği ve özellikle 15 Temmuz darbe girişiminden sonra yurt dışında FETÖ ile mücadele olduğunu belirtti.

Haberin Devamı

‘Dışarı çıkmayın’

FETÖ’nün birçok uluslararası kuruluşta terör örgütü ilan edildiğini ve bazılarından da çıkarıldığını hatırlatan Çavuşoğlu, terör örgütünün karalama kampanyalarının önünü kesmek için çalışmaları sürdürdüklerini dile getirdi. Birçok FETÖ üyesinin Türkiye’ye iadesinin sağlandığını anlatan Çavuşoğlu, “Bu çalışmalarımızın sonucunda FETÖ üyelerine artık, ‘Schengen bölgesinden çıkmayın’ talimatı verildi. ‘Afrika’da da bazı ülkelerde dışarı çıkmayın’ denildi. Yani FETÖ’yü hangi ülkelerin Avrupa’da, Schengen bölgesinde koruduğu ve Afrika’da hangi ülkeleri üs olarak seçtiğini açıkça görüyoruz” diye konuştu. Çavuşoğlu, milletvekillerinin, “hangi ülkeler” sorusu üzerine, “Avrupa’da en çok hangi ülkeye gidiyorlar, bunları zaten sizler biliyorsunuz. Belli başlı Avrupa ülkeleri. Afrika’da da yine 4-5 tane ülke var. Bu ülkeleri kendilerine mesken tutmuşlardır. Bu ülkelerin nezdinde de çalışmalarımızı sürdürüyoruz” dedi.

Haberin Devamı

15 ülkede kapandı

FETÖ iltisaklı okullara ilişkin bilgi veren Çavuşoğlu, bugüne kadar 15 ülkede bu okullar ve dil kurslarının faaliyetlerinin sonlandırıldığını, yedi ülkede Maarif Vakfı’na devredildiğini, 3 ülkede Maarif Vakfı’na devri konusunda mutabık kalındığını ve işlemlerin sürdüğünü ifade etti.

‘Bakanlıkta ciddi temizlik yapıldı’

Dışişleri Bakanlığı’na da FETÖ’nün girdiğini söyleyen Çavuşoğlu, bu konuda Bakanlıkta yapılan çalışmalar hakkında bilgi verdi. Çavuşoğlu, şunları söyledi: “Bakanlığımızda ciddi bir temizlik yapıldı. Bunların hepsi ciddi bulgu ve belgeler neticesinde gerçekleştirildi. Bakanlığımızda da bir komisyon oluşturduk. Tüm itirazlar dahil arkadaşlarımız titiz bir şekilde değerlendiriyor ki hatalar yapılmasın. Geri dönme oranına baktığımızda Bakanlığımızın hata yapmadığını, bize gelen bilgi ve belgeleri iyi değerlendirdiğini görüyoruz. En son yine birkaç gün önce bir misyonumuzdan bir FETÖ’ye iltisaklı olduğunu düşündüğümüz bir memurun da yine kaçtığını gördük ki onunla ilgili henüz bir yasal işlem yoktu.”