Dünya Filistin’de kritik uzlaşma

Filistin’de kritik uzlaşma

13.10.2017 - 02:30 | Son Güncellenme:

Hamas ve Fetih arasında Gazze’nin idaresine yönelik 10 yıldır süren anlaşmazlık sona erdi.

Filistin’de kritik uzlaşma

Mısır’da imzalanan anlaşmada, yönetimin en geç 1 Aralık’a kadar Ulusal Uzlaşı Hükümeti’ne devredilmesine karar verildi. Ulusal Uzlaşı Hükümeti, karardan memnuniyet duyduğunu açıklarken, Filistin lideri Abbas’ın da Gazze’ye gideceği bildirildi.
Mısır’ın arabuluculuğunda Kahire’de bir araya gelen ve uzlaştıklarını duyuran Hamas ile Fetih, düzenlenen törenle Filistin’deki bölünmüşlüğü bitiren “uzlaşı anlaşması”nı imzaladı. Mısır Cumhurbaşkanlığı açıklamasında, Filistin’de birliğin sağlanması ve başkenti Kudüs olan 1967 sınırlarında bir Filistin devletinin kurulması hedefine yönelik görüşmeler sonucunda, Hamas ile Fetih Hareketi’nin anlaştığı belirtildi. Anlaşmaya göre taraflar, Gazze’nin idaresini en geç 1 Aralık’a kadar Ulusal Uzlaşı Hükümeti’ne bırakmaya karar verdi.

Haberin Devamı

Filistin Ulusal Uzlaşı Hükümeti ise, Gazze’deki sorumluluklarını üstlenmeye hazır olduğunu açıkladı. Hükümet sözcüsü Yusuf el-Mahmud, hükümetin, Gazze halkının sıkıntılarını sona erdirmeyi de kapsayan tüm sorumluluklarını teslim almaya hazır olduğunu belirtti. Mahmud, hükümetin, bu “tarihi uzlaşı anlaşması”nı sabırsızlıkla beklediğini, Başbakan Rami el-Hamdallah ve kabine üyelerinin anlaşmayı memnuniyetle karşıladığını kaydetti.

Filistin lideri Mahmud Abbas’ın 1 ay içerisinde Gazze’yi ziyaret edeceği açıklandı. Filistinli iki örgütün arası yıllar önce açılmış ve 2006’daki parlamento seçimlerinden 1 yıl sonra Gazze Şeridi’nin kontrolünü devralan Hamas, İsrail ile silahlı mücadeleyi sürdürmüştü. Fetih lideri Mahmud Abbas ise Ortadoğu anlaşmazlığına görüşmeler yoluyla çözüm aranmasından yanaydı.

Haberin Devamı