Gündem Film gibi operasyon

Film gibi operasyon

21.09.2014 - 02:30 | Son Güncellenme:

101 günlük süreçte ve operasyon sürecinde Cumhurbaşkanı ile Başbakan arasında konuyla ilgili özel bir ‘parola’ oluşturuldu. Bu konuda konuşulacağı zaman Erdoğan ve Davutoğlu bu parolayı kullandı

Film gibi operasyon

IŞİD’in elinde 101 gün kaldıktan sonra serbest bırakılan 49 kişinin Türkiye’ye ulaşmasının ardından, Musul Konsolosluğu’na düzenlenen baskınla ilgili yeni bilgiler ortaya çıktı. Milliyet’in elde ettiği bilgilere göre, silahlı gücüyle birlikte Musul’a giren IŞİD güçleri doğrudan konsolosluk binasının önüne çok miktarda silah ve mühimmat yığmasının ardından tercüman olarak görev yapan konsolosluk görevlisi aracılığıyla konsolosluk yönetimine haber gönderdi.
Polis özel harekâtçılarının görev yaptıkları binaya ağır silahlarla yüklenen IŞİD, bağırarak konsolosluğun boşaltılması için 10 dakikalık süre verdiklerini ve 10 dakika içinde binanın boşaltılmaması halinde havaya uçuracakları tehdidinde bulundu. Bu tehdidin tercüman aracılığıyla konsolosluk yetkililerine bildirilmesinin ardından geçen sürede binanın boşaltılması kararının alınmasıyla binada bulunanlar tahliye edilmeye başlandı.

Gruplar halinde tutuldular
Bu sırada, IŞİD güçleri binada bulunanları 3-4’lü gruplar halinde birbirlerinden ayrı olarak rehin alırken, daha sonra tüm rehineleri ayrı binada bir araya getirdi. Rehineler, Musul’da kaldıkları süre içinde birbirinden farklı adreslerde tutuldu. Bir süre Musul’daki bir camide tutulan rehineler, süre içinde IŞİD güçlerinin kontrolündeki 2-3 katlı evlerde 10-12 kişilik gruplar halinde tutuldu. Rehinelerin bir süre de otelde alıkonuldukları bildirildi.

Çatışmalar etkiledi
Olayın hemen ardından takibe geçen MİT, bölgedeki aşiretler aracılığıyla IŞİD’le temas kurarak, ilk etapta rehinelerin can güvenliğini sağlamaya çalıştı. Fidye ve şart olmaksızın rehinelerin teslim edilmesini isteyen MİT, bu tavrını son ana kadar sürdürdü. Rehineler için 5-6 kez kurtarma operasyonunun başlatılması aşamasına kadar gelinmesine rağmen özellikle IŞİD ile PYD arasında gerçekleşen çatışmalar, operasyonun ertelenmesine yol açtı. IŞİD de rehineleri teslim edeceğini bildirmesine rağmen güvenlik gerekçesiyle sürekli erteledi. Son olarak 20 Eylül’de rehinelerin bırakılması uyarısında bulunan MİT’in resti etkisini gösterdi.

Haberin Devamı

Davutoğlu açıklamadı
101 günlük süreçte ve operasyon sürecinde Cumhurbaşkanı ile Başbakan arasında konuyla ilgili özel bir ‘parola’ oluşturuldu. Bu konuda konuşulacağı zaman Erdoğan ve Davutoğlu söz konusu parolayı kullandı. Operasyonun başladı ve başarıya ulaştığı da söz konusu parola kullanılarak bildirildi. Davutoğlu, ‘sır’ niteliğindeki bu parolayı açıklamadı.