Gündem Fırtına Ege ve Akdeniz'de seraları vurdu

Fırtına Ege ve Akdeniz'de seraları vurdu

14.12.2016 - 18:25 | Son Güncellenme:

Ege ve Akdeniz bölgesinde dün geceden beri etkili olan fırtına seraları vurdu. Sabaha karşı şiddetini arttıran fırtına büyük çapta maddi hasar meydana getirdi. Saatteki hızı bazı bölgelerde 90 kilometreyi bulan fırtına nedeniyle Antalya'nın Alanya İlçesi'nde bir caminin de minaresi yıkıldı.

Fırtına Ege ve Akdenizde seraları vurdu

Antalya'nın Alanya İlçesi'nde dün gece başlayan fırtına, sabah saatlerinde şiddetini artırdı. Saatteki hızı 50- 70 kilometre arasında değişen fırtına nedeniyle Süleymanlar Mahallesi'ndeki Merkez Camii'nin minaresi yıkılırken, birçok sera da zarar gördü. İlçe merkezine 30 kilometre uzaklıktaki Türktaş Mahallesi'nde ise fırtına birçok ağacı kökünden söktü, köy yollarında devrilen çam ağaçları yolları kapadı ve elektrik direklerini devrildi. Bölgede bulunan bahçe ve seralar kullanılmaz hale geldi.

Haberin Devamı

'50 BİN LİRALIK ZARAR'

Türktaş Mahallesi'nde seracılık yapan Mehmet Duman, saat 08.00'de şiddetlenen fırtınanın seralara zarar verdiğini söyledi. Duman, "Devletimizden yardım bekliyoruz. Ziraat odası başkanımız var, fayda görmüyoruz. Oraya ücret yatırıyoruz ama bir faydası yok. Geçimimizi seralardan sağlıyoruz ve başka bir şeyimiz yok. Böyle giderse aç kalacağız. Sadece benim seramda 50 bin TL'lik zarar var. Akşam don olduğunda domateslerde zarar olacak. Bölgede hiç serası kalmayanlar var" diye konuştu. Üretici Kemal Çay da "Köyümüz perişan, yolumuz kapalı, elektriğimiz yok, muhtar yok, seralar, evler yıkık, dökük. Her taraf yıkık, dökük durumda. Köy muhtarı ve yetkililerin acilen yardımcı olmasını istiyoruz" dedi.

MUZ VE ÇİLEK SERALARINI VURDU
MERSİN'in Anamur İlçesi'nde saatteki hızı 90 kilometreyi bulan fırtına zarara yol açtı. Seralardaki zararın milyonlarca liralık ürün kaybı, örtü kaybına yol açmış olabileceği belirtildi. Dün gece yarısından sonra başlayan şiddetli fırtına muz ve çilek seralarını uçurdu. Mersin Üniversitesi Anamur Meslek Yüksekokulu'nun çatısının bir kısmı da aşırı rüzgar nedeni ile binanın diğer çatısının üzerine ve bahçe bölümüne uçtu. Yrd. Doç.Dr.Cevdet Çetin Söz, zararın on bin lira civarında olduğunu, mesaiye başlamadan uçtuğu için de her hangi bir yaralanma ve can kaybına neden olmamasının sevindirici olduğunu söyledi.

Haberin Devamı

Karalarbahşiş, Karalar, Kaşdişlen, Ören, Gercebahşiş ve Güney Bahşiş Mahallelerinde tarım arazilerine büyük zarar veren şiddetli fırtına, ağaçların gövdelerinden kırılmasına neden oldu. Enerji nakil hatlarını koparan fırtına, gün boyunca şiddetini de arttırdı. Enerji nakil hatlarına dolanan sera naylonları elektriklerin kesilmesine ve yoldaki araçlar için kaza riskini arttırdı. Yaklaşık 10 dönüm muz serası olan 52 yaşındaki Mustafa Ateş, serasının yerle bir olduğunu belirterek, "Bankalara 250 bin lira borcum var. Şimdi bunu nasıl ödeyeceğim bilmiyorum. Devletten bir destek bekliyorum" dedi.

MUĞLALI ÇİFTÇİLER ZAMANLA YARIŞIYOR
MUĞLA'nın Seydikemer İlçesi'nde saatteki hızı 55 kilometreye ulaşan şiddetli rüzgar, naylon seralarda hasara neden oldu. Gece yarısına kadar devam edecek rüzgarın şiddetini azaltmasının ardından don beklendiğinin açıklanması üzerine, çiftçiler seralarını tekrar naylonla örtmek için zamanla yarışmaya başladı.

Haberin Devamı

Seydikemer'in Karadere Mahallesi'nde bugün saat 04.00'ten itibaren etkisini arttıran şiddetli rüzgar, domates seralarının naylonlarını yırttı. Rüzgar bazı seraların çatılarını tamamen uçururken, içeriye dolan soğuk hava domateslere zarar verdi. Çiftçiler sabahın erken saatlerinden itibaren seraları yeniden naylonla kaplamak için çalışmaya başladı. Ancak rüzgarın şiddetini azaltmaması nedeniyle başarılı olamadı. Bazı seralarda dondan etkilenen bitkiler, çiftçiler tarafından demirlerinden sökülerek yere yatırıldı.

'ZARARIMIZ BÜYÜK'
4 dönümlük seralarının 1 dönümünün şiddetli rüzgar nedeniyle zarar gördüğünü anlatan çiftçi Kezban Kıvrak, "Şuan 1 dönümlük alandaki domateslerin üzeri açık. Rüzgar naylonu yırttı. Sabah saatlerinden bu yana naylonu kapatmak için uğraşıyoruz. Domateslerimizi söküp yere yatırdık. Zararımız büyük" dedi.

Haberin Devamı

Seraları yırtılan komşularına yardıma geldiklerini belirten Hasan Otgöz de, büyük zarara uğradıklarını söyledi. Saat 04.00'ten bu yana ayakta olduklarını aktaran Otgöz, "Şu anda serada yaklaşık 8 bin lira zarar var. Yırtılan naylonu çekmeye çalıştık. Ama şuana kadar başaramadık. Rüzgar etkisini hiç kaybetmedi. Bu gece de don var. Naylonu tamir edemezsek seranın tamamı zarar görecek. O zaman zararımız 100 bin lirayı bulur" diye konuştu.

RÜZGAR DİNECEK, DON BAŞLAYACAK
Fethiye Meteoroloji İstasyon Müdürlüğü, şiddetli rüzgarın gece yarısına kadar saatte ortalama 50 kilometre hızla esmeye devam edeceğini bildirdi. Rüzgarın şiddetini azaltmasının ardından Seydikemer'de don beklendiği kaydedildi.