Gündem Fok ailesinin hayatı tehlikede

Fok ailesinin hayatı tehlikede

04.12.2014 - 02:30 | Son Güncellenme:

Kuşadası’nda koruma altına alınan Akdeniz foku ailesinin yaşam alanı, bir otelin yol çalışmaları nedeniyle tehlikeye girdi. İnşaat doğaya zarar verdiği için de mahkemelik...

Fok ailesinin hayatı tehlikede

Uluslararası kanunlarla korunan Akdeniz fokları üzerine çalışmalar yapan Sualtı Araştırmaları Derneği (SAD), Kuşadası Doğal Botanik Parkı’nın içinde bir Akdeniz foku ailesinin yaşadığını tespit etmişti. Kayalık kıyıların altındaki mağarada yaşayan anne ve yetişkin foku görüntüleyen uzmanlar, yıllar sonra bilim dünyasını sevindirmişti. Ancak, Kuşadası Doğal Botanik Parkı’ndaki bir otel için açılan yolun, fokların yaşadığı mağarayı tehdit ettiği ortaya çıktı.
Kıyılarda 100 tane kaldı
Otelin müşterilerinin denize ulaşması için açılan yolda sürekli iş makinelerinin çalıştığı, ortaya çıkan gürültüden dolayı deniz memelilerin yuvayı terk edebileceği öğrenildi. Akdeniz fokunun bakir ve ulaşılamayan kayalıkların altındaki mağaralarda yaşam alanı bulduğunu söyleyen SAD, inşaatın durdurulması için Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Orman ve Su İşleri Bakanlığı, Aydın Valiliği ve Kuşadası Belediye Başkanlığı’na başvurdu.
Derneğin Başkanı Ozan Veryeri, fok ailesinin inşaat nedeniylebaşka yer arayabileceklerini belirterek şunları söyledi:
“Kıyılarımızda 100’e yakın, tüm dünyada ise 400 kadar olduğu düşünülen bu fokları da kaybedersek doğa büyük zarar görür. Korunmaları Bern (Avrupa Yaban Hayatı ve Doğal Yaşam Alanlarının Korunması) ile Barselona (Akdeniz’in Kirliliğe Karşı Korunması) sözleşmelerince garanti altına alındı ama Türkiye tam tersini yapıyor.”