Dünya Fransa’da çevre yasakları

Fransa’da çevre yasakları

02.07.2016 - 02:30 | Son Güncellenme:

Çevreye en çok zarar veren maddelerin başında gelen plastik poşetlerin Fransa genelinde kullanımı yasaklandı. Başkent Paris’te de eski otomobillerin trafiğe çıkışına yasak getirildi

Fransa’da çevre yasakları

Fransa’da dün başlayan yönetmelik kapsamında kasalarda plastik poşet verilmesi yasaklandı. Süper marketler ile kasap, fırın gibi küçük dükkanları da kapsayan yeni yasa, ocak ayında daha da genişleyerek yiyeceklerin plastik poşetlerle ambalajlanmasını da yasaklayacak.

Ancak yeni yasanın Fransızların hayatında büyük bir değişiklik yaratması beklenmiyor. Fransız LSA dergisinin Toluna firmasına yaptırdığı bir araştırmaya göre, Fransızların yüzde 90.5’i alışveriş ettiği mağazalarda bedava plastik torba verilmediğini söyledi. Aynı araştırmaya göre de, Fransızların yüzde 87’si yasayı destekliyor.

20 yıl sınırı geldi
Bununla beraber, başkent Paris’te hava kirliliğinin azaltılması için 1997 öncesine kayıtlı araçların, sabah saat 8.00 ile akşam 20.00 arasında trafiğe çıkmasını yasaklayan plan uygulamaya girdi. Hava kirliliğinin azaltılması için uygulanan plan çerçevesinde 1997 yılı öncesine kayıtlı araçlara trafik yasağı başlatıldı. Paris Belediyesi tarafından alınan karar kapsamında, 1 Ocak 1997 öncesine kayıtlı özel otomobiller ve 1 Haziran 1999’dan önce alınmış motosikletleri kapsıyor.

Trafiğe girdiği tespit edilen eski araç sahiplerine ise her giriş başına 35 euro ceza kesilecek. Eski aracını bırakan sürücülere ise belediye toplu ulaşımda indirim uygulayacak. Konuya ilişkin resmi Twitter hesabından açıklama yapan Paris Belediye Başkanı Anne Hidalgo, dünyada her yıl 7 kişiden 1’inin hava kirliliği nedeniyle hayatını kaybettiğini hatırlattı. Hidalgo, dünyadaki birçok şehirde olduğu gibi kirliliği engellemek için harekete geçtiklerini ve benzer tedbirleri almaya devam edeceklerini belirtti.