Dünya Fransa’da Macron’un tarihi ‘yürüyüşü’

Fransa’da Macron’un tarihi ‘yürüyüşü’

13.06.2017 - 02:30 | Son Güncellenme:

Fransa’da genel seçimin ilk turuna Cumhurbaşkanı Macron’un partisi damgasını vurdu. Yüzde 32’den fazla oy alan ittifakın, ikinci tur sonunda 400’ün üzerinde milletvekiliyle hükümeti kurması bekleniyor

Fransa’da Macron’un  tarihi ‘yürüyüşü’

Cumhurbaşkanı seçildikten sonra ilk siyasi sınavını milletvekili seçimlerinde veren Emmanuel Macron, bu sınavdan başarıyla çıkmış görünüyor. Nitekim Fransa İçişleri Bakanlığı’nın milletvekili genel seçimi ilk turu oy sayım sonuçlarına göre, Cumhurbaşkanı Macron’un kurucusu olduğu Cumhuriyet Yürüyüşü Hareketi (REM) ile ittifak kurduğu Demokrasi Hareketi (MODEM), Ulusal Meclis’te görev yapacak 577 milletvekilinin çoğunluğunu elde edebilecek.

Haberin Devamı

İçişleri Bakanlığı’nın kesinleşmemiş verilerine göre, seçimde kullanılan oyların tamamı sayıldı. Oyların yaklaşık yüzde 32,32’sini alan REM ile MODEM ittifakı, Ulusal Mecliste’ki 390 ila 430 arasındaki milletvekilliğini kazanarak çoğunluğu elde edecek. Seçimlerin sonucunda çoğunluk olan 289 milletvekili ve fazlasını alan parti, hükümeti kurabilecek.

Buna karşın merkez sağ Cumhuriyetçi Parti (LR) liderliğindeki ittifak seçmenlerden yüzde 21.56 oy aldı ve milletvekili sayısı 85-125 arasında kaldı. Sosyalist Parti (PS) liderliğindeki ittifak ise ancak yüzde 9.51 oy oranıyla 22-32 arasında milletvekili çıkarabiliyor.

Marine Le Pen’in aşırı sağcı Ulusal Cephe Partisi’nin (FN), yüzde 13.20 oy oranıyla mecliste yalnızca 5 ila 15 milletvekiliyle, aşırı solcu Jean-Luc Melenchon’un Boyun Eğmeyen Fransa hareketinin ise yüzde 11.02 oy oranıyla 11 ila 21 milletvekili ile temsil etmesi bekleniyor. Bölgelerin çoğunluğunda iki adayın 18 Haziran’daki ikinci tura kaldığı seçimlerde, sonuçlar ikinci turun ardından netleşecek.

Haberin Devamı

Sandığa gidilmedi

Toplam 47 milyon 571 bin 484 seçmenin bulunduğu ülkede, sandığa gitmeyenlerin oranı yüzde 51.29 oldu. Buna göre, 2 seçmenden biri sandığa gitmedi. Milletvekili genel seçimlerin ilk turlarında 1958’den bu yana sandığa gitmeyen seçmenlerin, bu seçimde en yüksek orana ulaşması dikkati çekti. Sonuçlar Cumhurbaşkanı Macron ve hareketinin büyük başarı sağladığını, vaatlerinin çoğunu gerçekleştirebilmek için rahat bir çoğunluğa ulaştığını gösteriyor. Merkez sağ ve sol ise, büyük kan kaybetti. Milletvekili genel seçimi ilk tur sonucuna göre, Macron’un selefi François Hollande’ın partisi Sosyalistler, yüzde 9.5 ile kuruluşundan bu yana en kötü oy oranını aldı. Nisan ayında yapılan cumhurbaşkanı seçiminin ilk turunda elenen PS’in adayı Benoit Hamon, bu kez de milletvekili genel seçimin ilk turunda yarış dışı kaldı.

‘Mutlak güce izin vermeyin’

Başbakan Edouard Philippe, seçimin ilk turuna ilişkin yaptığı açıklamada, sandığa gitmeyen seçmen sayısının fazlalığına rağmen vatandaşların mesajının açık olduğunu söylemişti. “Fransa geri döndü” ifadesini kullanan Philippe, Cumhurbaşkanı Macron’un, göreve gelmesinin üzerinden henüz bir aylık süre geçmiş olmasına karşın Fransa ve yurt dışında güven, irade ve cesaret sembolü olduğunu kaydetmişti. Aşırı solcu lider Jean-Luc Melenchon da gençlerin ve alt sınıfın bir ay önceki cumhurbaşkanı seçimindeki kadar seferber olmadığını belirterek “İkinci turda Cumhurbaşkanı Macron veya adaylarının mutlak güce sahip olmalarına izin vermeyin” ifadesini kullanmıştı.

Aşırı sağcı Marine Le Pen ise, seçimlere karşı Fransız seçmenin heyecansız olduğunu ve siyasi arenanın sessizce değiştiğini belirtti.

Haberin Devamı

Yazarlar