Cumartesi

05.03.2010 - 18:17

Fransa’dan ödüllü İstanbul yemek kitabı

“İstanbul Mutfakta”nın Fransızca baskısı Gourmand World Cookbook Award yarışmasında Jüri Özel Ödülü aldı

Sitene Ekle
.  |  Ali Rıza Kardüz Tüm Yazıları »




“İstanbul Mutfakta”nın Fransızca baskısı Gourmand World Cookbook Award yarışmasında Jüri Özel Ödülü aldı


The Guide dergisi ile şehirlerimizi yabancılara tanıtan yayıncı Lale Apa, Bedriye Medina ile birlikte”Remix” adlı iki cilt kitap çıkarmıştı. Bunlarda tıpkı yazarlar gibi çalışan kadınların iş dönüşü evde yapabilecekleri basit ve hızlı yemek tariflerini toplamıştı.
Lale Apa bu defa İstanbul Culinary Institute’un kurucusu ve işletmecisi Hande Bozdoğan ile birlikte farklı bir yemek kitabı hazırladı: İstanbul’daki lokantalarda yemek yapan profesyoneller ile, kendi mutfaklarında yemek yapan amatörlerden en beğendikleri yemekleri hazırlamalarını istediler. Bu kişiler İstanbul Culinary Institute’un mutfaklarında yemekleri pişirdiler. Fotoğraf sanatçısı Ahmet Ağaoğlu bu yemekleri fotoğrafladı.
Geçtiğimiz günlerde Fransa’da Türk Mevsimi etkinlikleri vardı ya... İşte bu etkinlikler kapsamında Fransa’da Türkiye’nin farklı yönlerden tanıtılması için programlar uygulanıyor. Apa ile Bozdoğan da Fransa’dan gelen talebi ciddiye alarak “İstanbul Mutfakta” kitabının Fransızcasını bastırdılar.
Kitap Fransa’da satışa sunuldu. İlgi görmekle kalmadı, bir de ödül aldı. Gourmand World Cookbook Award isimli bir yarışma ile dünyanın değişik ülkelerinde yıl içinde yayımlanan yemek kitaplarının sıralaması yapılıyor. Bu yıl sonu yapılan sıralamada “İstanbul Mutfakta”nın Fransızca baskısına Jüri Özel Ödülü verildi.
Kitapta İstanbul’da yaşayan Ermeni, Rum ve Türklerin mutfağından 130 yemek tarifi var. Batur Durmay, Aret Sahakyan, Beyti Güler, Mustafa Baylan, Civan Er, Deniz Alphan, Engin Akın, Eyüp Sevinç, Gökçen Adar, Gönül Paksoy, Hülya Ekşigil, İnci Birsel, Yorgi Sabuncu, Muharrem Çağlı, Marianna Yerasimos, Maximilian Thomae, Mehmet Gök, Mehmet Gürs, Mike Norman, Nevin Halıcı, Özge Samancı, Pierre Jean Levy, Sevim Gökyıldız, Hüseyin Aslan, Ali Ekber Sarıgül, Takuhi Tovmasyan Zaman, Ümit Yüksel, Vivet Rozales, Zeynep Çelikkan Kakınç mutfağa girdi.
Tariflerden birkaç örnek vereyim: Akurdışısı, ezme barbunya, bezelye favası, babaganuş terin, nohutlu pazı, fırında çıtır sardalya, hamsili mücver, sakızlı ahtapot yahnisi, erikli yahni, ekşili köfte...
Bizim Mutfak’ın sponsor olduğu kitabın “İstanbul Mutfakta” adlı Türkçe baskısı yeni yayımlandı, İngilizcesi de yolda. 


Bolulu, Sivaslı aşçılar kitap okuyarak eski İstanbul mezelerini öğrenmeli
Meze, İstanbul mutfağının özelliğidir ama bu mutfağa mezeyi sokanlar, İstanbullu Rumlar ve Ermenilerdir.
Şimdilerde İstanbul mutfağının ustaları genelde Bolu ve Sivas doğumlu. Maalesef Rum ve Ermeni ustalardan “el alamadılar”. Meze denilince hemen her lokantada yozlaşmış üç beş çeşit yiyecek masaya diziliyor.
Son zamanlarda çok sayıda yemek kitabı yayımlanıyor. Bu kitaplarda eski İstanbul yemekleri yanında mezelerinin de tarifleri var.
Büyüklerimiz ne der? “Bilmemek ayıp değil, öğrenmemek ayıp.” 
- Rahmetli Leyla Akçağlılar’ın Ebru İpekçi ile hazırladığı “Nerede Nasıl Yiyelim?” isimli kitapta halka soğan kızartması, pırasa köftesi, kağıtta lahana ciğeri, kuru börülce salatası tarifi vardır.
-D. Deniz Alphan’nın “Dina’nın Mutfağı” isimli kitabında kabuk yemeği (kaşkarikas), karnabahar tava, gül böreği, muska böreği, ıspanak dolması, uykuluk tarifi vardır.
-“Gülriz’in Mutfağından” isimli kitabında Gülriz Sururi, içki içilen masaların olmaz ise olmaz mezelerini anlatır. Sarmısaklı cacık, lakerda, çiroz, gümüşbalığı, izmarit, sigara böreği, ızgara köfte ve patatesin önemini vurgular.
-Takuhi Tovmasyan “Sofranız Şen Olsun” isimli kitabında Ermeni mezelerinden söz eder: Uskumru dolması, ciğer bohçası, fasulye paçası, midye pilakisi, patula, kocagörmez, çullama, cizleme, anuşabur, pintikarı böreği tarifi verir.
-İlhan Eksen’in “Dengeli Demlenme ve Rakı Mezeleri” isimli kitabında midye tava, beyin salatası, dil söğüş, çerkeztavuğu, çiroz, tavuk ciğeri sote, balık köftesi, balıklı pilav, topik, koruklu bamya, havuç borani, şakşukalı ciğer yahni, tarama, tarator, kısır, köpoğlu tarifi vardır.
-Engin Akın, Mırsini Lambraki ile hazırladığı “Türk-Yunan Mutfağı” kitabında pimpirim piyazı, Girit salatası, çılbır, nazhatun salatasını anlatır.
-Ergun Baskan’ın “Kalbe Giden Yol” kitabında babaganuş, batırık, fettuş, tabuki, falafel, haydari, pırasa mücveri tarifleri vardır.
-Nedim Atilla-Nezih Öztüre’nin “Bir Yaylanın Öyküsü: Kozak” kitabında ciporta, humus, tahinli patlıcan, yeşillikli çamfıstığı, roka yaprağında kabak, patates, çamfıstıklı maş fasulyesi, ıspanak salatası tarifleri verilir.
-Süheyl Budak’ın “Antakya Mutfağı”nda bakla ezmesi, bezirgani, cevizli biberli patlıcan ekşilemesi, humus, kavurga, kömeç anlatılır.
-Deniz Gürsoy’un “Zevk Veren Yemekler” kitabında baküs mezesi, botarga, kalkan yumurtası mücveri, koç yumurtası tavası yazılıdır.

“Avrupa’da maalesef sadece dönerimizle tanınıyoruz”

Lale Apa (The Guide Yayın Yönetmeni)
-The Guide dergisinin önemli bir kısmı restoranlarla ilgili. İstanbul Culinary Institute’un başarılı olduğunu görünce Hande Bozdoğan ile Türk yemeği kitabı yapmaya karar verdik.
-Modern tarifler verdik. Kitaptaki bütün uzmanlarla ilgili bilgileri, e-posta ve internet adreslerini arkaya ekledik. Onlara bütün dünyadan insanların ulaşabilmesini istedik.
-Paris’te Gourmand World Cookbook Awards 2010 kapsamında “Jüri Özel Ödülü”nü aldık. Internet sitelerinde “Türk mutfağı böyle kitaplar sayesinde hak ettiği yeri bulacaktır” yazdı. Bizim için çok sevindirici. Kitap İstanbul’un bir gastronomi destinasyonu olarak tanıtımı açısından çok önemli. Avrupa’da sadece dönerimizle tanınıyoruz maalesef.

“Tariflerin anlaşılır olmalarına dikkat ettik”

Hande Bozdoğan (İstanbul Culinary Institute’un kurucusu)
-Kitap yaklaşık 1,5 yılda tamamlandı. Türk yemekleriyle ilgili Fransızca bir kitabın pek olmadığını fark ettik. İşini iyi yaptığını düşündüğümüz şefleri ve yemek yazarlarını bir araya getirdik bu kitapta. Toplam 30 şef ve yazar var kitapta. Kitabın konsepti aslında İstanbul yemekleri değil, İstanbul’da örneklerini gördüğümüz bütün Türk yemekleri.
-Reçeteler şeflerin seçimleri. Uygulanabilir reçeteler olmasına dikkat ettik. Kitabın Türkçesi “İstanbul Mutfakta” adıyla geçen hafta çıktı. İngilizcesi de 8 Mart’ta piyasada. 


“Kitap ile markamızın vizyonu örtüştü”

Derya Sevgin (Yıldız Holding Yağ, Mutfak ve Fonksiyonel Gıdalar Pazarlama Genel Müdürü)
Bizim Mutfak olarak bu kitaba sponsor olmaktan mutluyuz. Farklı mutfaklardan, geniş bir yelpazede yemek tarifini barındıran bu kitap vizyonunun örtüştüğünü, uyumlu bir birliktelik yakaladığımızı düşünüyoruz.

©Copyright 2010 Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir, haberleri kopyalamayınız.