Dünya Füze testi gündemi de patlattı!

Füze testi gündemi de patlattı!

14.02.2017 - 02:30 | Son Güncellenme:

Kuzey Kore’nin önceki günkü füze denemesi, her yönden hedefi vurdu. Trump yönetiminin ilk somut tepkisi, BM’yi toplantıya çağırmak olurken, Çin’den Rusya’ya kadar pek çok ülke tarafından eleştirildi. K. Kore ise kendisine konulan yaptırımları hatırlattı

Füze testi gündemi de patlattı

Japonya Başbakanı Şinzo Abe’nin ABD ziyareti sırasında bir füze denemesi gerçekleştiren Kuzey Kore, ABD’den Rusya’ya, NATO’dan Birleşmiş Milletler’e (BM) kadar dünyanın önemli bir bölümünde gündemi değiştirmeyi başardı. Başkanlık kampanyası boyunca Kuzey Kore’ye karşı “sert” bir politika izleyeceği sözünü veren ABD Başkanı Donald Trump, söz konusu ülkenin füze denemesiyle yeni görevindeki ilk büyük dış politika sorunuyla yüzleşti. Rusya ve Çin de, bu denemeye tepki gösterdi.

Haberin Devamı

Trump, bu ilk ciddi sınavında öncelikle Japonya ve Güney Kore ile birlikte BM’yi acil toplantıya çağırırken, uzmanlar, ABD Başkanı’nın Kuzey Kore’ye karşı çok fazla seçeneği olmadığını belirtiyor. Bununla birlikte uzmanlar, yeni başkanın da, bu konuda Obama yönetiminin izlediği politikalara devam etmesinin beklendiğini kaydediyor. Obama yönetiminin bu zamana kadar izlediği “stratejik sabır” politikasını sürdürmesi beklenen Trump’ın, buna rağmen Kuzey Kore’ye yönelik söylemini sertleştirebileceği de ihtimal dahilinde görülüyor. Trump yönetiminin, Kuzey Kore’ye yönelik olası askeri harekâta bölgesel savaş riski taşıması, müzakereye ise Pyongyang yönetimini meşrulaştırma ihtimali taşıması nedeniyle pek sıcak bakmadığı belirtiliyor.

Haberin Devamı

Tepki büyük

Japonya Başbakanı Şinzo Abe ise ABD’nin Kuzey Kore’ye karşı duruşunu daha sertleştirmesi gerektiğini söyledi. Füze denemesi, Abe’nin ABD ziyareti sırasında gerçekleşmiş, Japon Denizi’ne düşen füzenin Trump ve Abe’ye güçlü bir siyasi mesaj niteliği taşıdığı yorumu yapılmıştı.

Rusya Dışişleri Bakanlığı’nın yazılı açıklamasında da, füze denemesinin, BM Güvenlik Konseyi kararını hiçe sayan yeni bir adım olduğu belirtilirken, tüm taraflara, gerilimi daha da artıracak adımlardan kaçınmaları çağrısında bulunuldu. Çin ise, denemeden ABD ile Güney Kore yönetimlerini sorumlu tuttu. Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Geng Şuang, BMGK’nın yasakladığı füze denemelerine karşı olduklarını açıklarken, Kuzey Kore’nin son hamlesinin, ABD ile Güney Kore arasındaki ihtilaftan kaynaklandığını vurguladı.

‘Spor başarısı’

Pyongyang, “orta ile uzun menzil arası” olarak nitelediği füzenin, başarıyla test edildiğini bildirdi. Denemenin, K. Kore lideri Kim Jong-un’un gözetiminde yapıldığı, Kim’in “ülkenin devasa gücüne katkıda bulunan” denemeyi “memnuniyetle karşıladığını” duyurdu.

Öte yandan K. Kore Ulusal Olimpiyat Komitesi Genel Sekreter Yardımcısı Kang Ryong Gil, nükleer faaliyetler nedeniyle uygulanan yaptırımların, ülkenin “dünyanın spor gücü” konumuna yükselmesini engellediğini savundu. Yaptırımların ülkenin uluslararası spor etkinliklerine katılma çabalarına zarar vermeyi hedeflediğini söyledi.