Gündem Galata meydanına tuhaf çay ocağı!

Galata meydanına tuhaf çay ocağı!

20.06.2014 - 02:30 | Son Güncellenme:

İstanbul’un en önemli tarihi mekânlarından Galata Kulesi’nin olduğu meydan, kule duvarına konulan bir çay ocağı ve 20 masayla çay bahçesine dönüştürüldü

Galata meydanına tuhaf çay ocağı

İstanbul’un tarihi sembollerinden Galata Kulesi’nin dibi İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nce ocak, masa ve sandalyeler konularak ‘çay bahçesine’ çevrildi. Çevre esnaftan ve vatandaşlardan tepki toplayan uygulama için belediye yetkilileri “Kulenin etrafında 15-20 masayla turistlerin oturabileceği bir alan yaratıldı” derken, Galata Kulesi ve meydanla ilgili pek çok çalışmaya imza atan sanat tarihçisi Semavi Eyice ise oluşan manzaranın estetikten uzak ve İstanbul’a yakışmadığını söyledi.
İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne ait Beltur tarafından işletilen çay ocağı, çevre sakinleri ve esnafın tepkisine neden oldu. Üç ay önce Galata Kulesi’nin işletme hakkının Beltur’a devredilmesinin ardından geçtiğimiz gün oluşturulan ‘çay bahçesi’ için belediye yetkilileri, kule ziyaretçilerinin bekleyebilecekleri bir alan yaratmayı amaçladıklarını söyledi. Esnaf ise konulan masalarla kule dibindeki yoğunluğun daha da artacağı eleştirisinde bulundu. Yetkililer, kulenin çevresinde turistler için bir bekleme yeri oluşturulduğunu belirterek “Turistler ve ziyaretçiler kule ziyaretleri öncesi çay, kahve içmiyorsa hiçbir ücret ödemeden bu masalarda oturup bekleyebilir. Galata Meydanı’nın halka kapatılması gibi bir şey söz konusu değil” açıklamasını yaptı.
Beyoğlu Belediyesi’nin yoğunluk gerekçesiyle masa kaldırdığını hatırlatan bir çevre esnafı da “Beltur yapınca sorun olmuyor da biz masa koyunca mı sorun oluyor? Düpedüz çifte standart uygulanıyor” diye konuştu.

Estetikten çok uzak
Galata Kulesi ve çevresiyle ilgili pek çok çalışmaya imza atan sanat tarihçisi Semavi Eyice de, söz konusu uygulamanın tarihi yapıya karşı yapılan en büyük haksızlıklardan biri olduğunu belirterek “Estetikten son derece uzak bu gelişme, İstanbul’a yakışan bir manzara değil” dedi.

Haberin Devamı

Yarın eylem var

Vatandaşlar Galata Kulesi’ndeki uygulamayı protesto etmek için #OccupyGalataMeydanı başlığıyla bir etkinlik oluşturdu. Cumartesi saat 16.00’da bir eylem çağrısıyapan vatandaşlar duyuruda “Beyoğlu esnafı’na kan kusturup, yaya geçişini kolaylaştırma bahanesiyle ortalıkta masa sandalye bırakmayan belediye Galata meydanını kendi özel işletmesine dönüştürdü” denildi.