Ekonomi Kamuda tasarruf paketinde ne var? İşte madde madde alınan kararlar

Kamuda tasarruf paketinde ne var? İşte madde madde alınan kararlar

13.05.2024 - 10:58 | Son Güncellenme:

Kamuda Tasarruf ve Verimlilik Paketi, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz ile Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'in katılımlarıyla Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde düzenlenen toplantıda açıkladı.

Kamuda tasarruf paketinde ne var İşte madde madde alınan kararlar

"En önemli önceliğimiz hayat pahalılığını bir sorun olmaktan çıkarmak. Yani enflasyonu düşük tek hanelere tekrar düşürmek." diyen Bakan Şimşek, "Aslında refah için sürdürülebilir yüksek büyüme için de düşük tek haneli enflasyon olmazsa olmazdır. Yani fiyat istikrarı bunun en önemli bileşenidir. Enflasyonla mücadelede tabiki para politikası, gelirler politikası, maliye politikası ve yapısal reformlar uyum içerisinde yürütülüyor." dedi.

Haberin Devamı

Şimşek sözlerini şöyle sürdürdü; Merkez Bankamız enflasyonu düşürmek için para politikasında sıkılaşma dahil kendi alanında her türlü tedbiri alıyor. Bizler de bugün açıklayacağımız paketle yakında ilave açıklayacağımız diğer tedbirlerle yani maliye politikasında atacağımız bütün bu adımlarla dezenflasyon sürecine katkıda bulunacağız. Kamuda tasarruf ve verimlilik paketini biz bu perspektifle hazırladık.

Ambulans, savunma ve güvenlik gibi alanlardaki zorunlu ihtiyaçlar hariç, kamuda yeni araç satın almayı ve kiralamayı 3 yıl durduruyoruz. Kanunla izin verilenler hariç yabancı menşeli araç kullanımı yasaklanacak. İhtiyaç fazlası olan taşıtlar tasfiye edilecek.

Savunma ve güvenlik hariç, kamuda personel servisi hizmeti toplu taşıma olan yerlerde kaldırılacak. Deprem riski olanlar hariç yeni bina alımı ve yapımını 3 yıl durduruyoruz. Yeni bina kiralanmasına izin vermeyeceğiz, mevcut kiralamaları da peyderpey sonlandıracağız.

Haberin Devamı

3 yıl boyunca emekli olanlar kadar yeni personel istihdamı sağlanacak. Destek program sayısını azaltacağız, esnek ve uzaktan çalışma modellerini geliştireceğiz. Kamu çalışanlarının yönetim kurulu ücretlerine sınırlama getiriyoruz. Sadece bir yerden yönetim kurulu ücreti alınabilecek, ücretlere üst sınır getireceğiz.

Deprem ve zorunlu harcamalar hariç, mal ve hizmet alım ödeneklerinde yüzde 10, yatırım ödeneklerinde ise yüzde 15 oranında kesinti yapacağız. Tasarruf tedbirleri tüm kamuda geçerli. İstisnasız tüm kamu personeli uymak zorundadır. Önümüzdeki dönemde kamu ihale reformu, KİT'lerde yönetişim reformu, vergide adalet ve etkinlik, kayıt dışılıkla mücadele gibi alanlarda çalışmalarımızı tamamlayacağız.

İŞTE MADDE MADDE ALINAN KARARLAR

SÜRDÜRÜLEBİLİR YÜKSEK BÜYÜME

TAŞITLAR

KAMU BİNALARI

Haberin Devamı
KAMU İSTİHDAMI

İDARİ YAPILANMADA ETKİNLİK

HİZMET İÇİ EĞİTİM/YURTDIŞI GEÇİCİ GÖREVLER

Haberin Devamı
ENERJİ VE ATIK YÖNETİMİ

DİĞER CARİ HARCAMALAR

BÜTÇEDE HARCAMA DİSİPLİNİ

Haberin Devamı
KAMU YATIRIMLARI

BÜTÇEDE HARCAMA DİSİPLİNİ

HARCAMA GÖZDEN GEÇİRME ÇALIŞMASI

Haberin Devamı
MALİ MEVZUATA VE TEDBİRLERE UYUM MODELİ