Gündem Gar failleri dinlenmiş ama...

Gar failleri dinlenmiş ama...

16.04.2016 - 02:30 | Son Güncellenme:

Ankara gar katliamından önce bu saldırıyı organize edenlerin İstihbarat Daire Başkanlığı’nın taşra birimlerince dinlendiği, ancak ‘muhtemelen bilgi edinilemediği’ için bu istihbaratın Ankara ile paylaşılmadığı ortaya çıktı

Gar failleri dinlenmiş ama...

Ankara garı önünde 10 Ekim 2015’te 103 kişinin ölümüyle ilgili, “ihmal” iddialı dosyadan çarpıcı bir bilgi çıktı. Canlı bomba Yunus Emre Alagöz, Alagöz’ü Ankara’ya getiren Yakup Şahin, patlamayı organize ettiği öne sürülen Ebu Bekir kod İlhami Balı, IŞİD’in Gaziantep emiri olduğu belirtilen Yunus Durmaz ve Deniz Büyükçelebi hakkında İstihbarat Daire Başkanlığı (İDB) taşra birimlerince patlamadan önce iletişime müdahale tedbiri uygulandığı ortaya çıktı. İçişleri Bakanlığı, bu dinlemeler sonucu nasıl bir bilgi edinildiği ve bilgilerin Ankara Emniyeti ile paylaşılıp paylaşılmadığını sordu. İDB, “İletişime müdahale tedbiri kapsamında muhtemelen Ankara eylemi ile ilgili herhangi bir bilgi edinilemediğinden” herhangi bir bilgi paylaşılmadığını bildirdi. Yazıda, “muhtemelen bilgi edinilemediği” için bilgi paylaşılmadığının belirtilmesi dikkati çekti.

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, gar saldırısında ihmali olan emniyet görevlileri hakkında soruşturma izni verilmemesine bağlı dosyayı işlemden kaldırmıştı. Dosyadaki bilgilere göre İstihbarat Daire Başkanlığı, gar saldırısıyla bağlantılı şüphelilerle ilgili taşra birimlerinin yaptığı adli çalışmalara ilişkin bilgileri, 18 Aralık 2015’te İçişleri Bakanlığı Mülkiye Müfettişliği’ne gönderdi.

Alagöz de dinlenmiş
İçişleri müfettişleri, gar saldırısıyla ilgili soruşturmanın şüphelileri hakkında, İstihbarat Daire Başkanlığı (İDB) merkez ve taşra birimleri tarafından istihbari dinleme yapılıp yapılmadığı, yapıldıysa Ankara istihbarat şube müdürlüğü ile hangi bilgilerin paylaşıldığını sordu. İDB’den 18 Aralık 2015’te verilen yanıtta, gar saldırısının şüphelileri de olan İbrahim Halil Alçay, Hüseyin Tunç, Resul Demir, Yakup Yıldırım, İbrahim Halil Kaya, İbrahim Halil Hurma, Yakup Karaoğlu, Hasan Hüseyin Uğur, Abdülmuttalip Demir, Burak Ormanoğlu, Metin Akaltın, Mehmet Kadir Cebael ve Hacı Ali Durmaz’la birlikte toplam 13 şüpheli hakkında patlama öncesinde iletişime müdahele tedbiri uygulanmadığı belirtildi.

Yazıda, canlı bombacı Yunus Emre Alagöz hakkında Adıyaman, Yakup Şahin, Müslüm Bizet, Deniz Büyükçelebi, Yunus Durmaz hakkında Gaziantep, İlhami Balı hakkında ise Hatay ve Gaziantep tarafından patlama öncesinde iletişime müdahale tedbiri uygulandığı ifade edildi. İletişime müdahale tedbiri uygulananlar hakkında patlama tarihinden önce patlama olayıyla ilgili Ankara İstihbarat Şube Müdürlüğü ile herhangi bir bilgi paylaşılmadığı belirtilen yazıda, parantez içinde, “İletişime müdahale tedbiri kapsamında muhtemelen Ankara eylemi ile ilgili herhangi bir bilgi edinilemediğinden” ifadelerine yer verildi.

Haberin Devamı

11 adli işlem yapıldı

İBD’nin yazısına göre, canlı bomba Yunus Emre Alagöz, İlhami Balı, Yunus Durmaz, Deniz Büyükçelebi hakkında, 22 Mart 2014’ten itibaren Hatay, Adıyaman, Şanlıurfa, Gaziantep, Kilis, Adana, Samsun, İstanbul, Antalya, Konya ve son olarak 30 Temmuz 2015’te Mersin İl Emniyet Müdürlüğü olmak üzere toplam 11 adli işlem gerçekleştirildiği ortaya çıktı.
Yazıda, canlı bomba Alagöz’ün, 10 Ocak 2015’te Adıyaman’da gözaltına alınıp serbest bırakıldığı, 22 Mayıs 2015’te terör nitelikli kayıp şahıs olarak aranmasına başlandığı, 24 Temmuz 2015’te yakalama kararı çıkarıldığı belirtildi.
Yazıda, Ebu Bekir kod adli İlhami Balı, IŞİD’in Gaziantep emiri olduğu belirtilen Yunus Durmaz ve Deniz Büyükçelebi hakkındaki bilgiler de tarih tarih şöyle:
30 Mart 2012: Balı, Adana Cumhuriyet Başsavcılığı’nca El Kaide ile irtibatlı örgütsel faaliyet yürüttüğü iddiasıyla başlatılan soruşturma kapsamında düzenlenen operasyonla gözaltına alındı.
- 22 Mart 2014: Serbest kaldıktan sonra Balı, Hatay Emniyet Müdürlüğü’nce gözaltına alındı, ikâmeti arandı, ifadesi alındıktan sonra serbest bırakıldı.
16 Ekim 2014: Antalya Cumhuriyet Başsavcılığı’nın 2014/66727 sayılı soruşturması kapsamında yapılan operasyonda yakalanamadı. Firari olarak arandığı il emniyet müdürlüklerine bildirildi.
- 2 Temmuz 2015: Kilis Emniyet Müdürlüğü’nce silahlı terör örgütüne üye olmak suçundan yapılan 2015/5604 sayılı soruşturmanın firari şüphelisi oldu. Aynı soruşturmada, Balı ile birlikte Deniz Büyükçelebi de yer aldı.
- 25 Temmuz 2015: Konya Cumhuriyet Başsavcılığı’nın yürüttüğü 2014/49179 sayılı soruşturmaya dahil edildi.
- 2015: Gaziantep Emniyet Müdürlüğü bir tahkikat yürüttü, ancak yakalanamadı. Bu tahkikatla ilgili Balı hakkında Ankara’yla herhangi bir bilgi paylaşılmadı. Balı hakkında yürütülen bu tahkikatta, Yunus Durmaz da yer aldı, ancak Durmaz da yakalanamadı. İstanbul’da Balı hakkında hazırlık numarasından 2011’de başlatıldığı anlaşılan 2011/095427 sayılı soruşturma, 2014/40136 sayılı soruşturma üzerinden devam etti. 25 kişinin yakalandığı soruşturmada hazırlanan fezlekede Balı hakkında herhangi bir tespit bulunamadı ve İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’nca herhangi bir talimat verilmedi.
- 30 Temmuz 2015: Tarsus Cumhuriyet Başsavcılığı’nın 2014/13611 sayılı soruşturmasına istinaden hakkında soruşturma açıldı, firari şahıs olarak aranmasına karar verildi.