Gündem Gaza karşı ‘Çırılçıplak’

Gaza karşı ‘Çırılçıplak’

28.02.2015 - 02:30 | Son Güncellenme:

Piramid Sanat Galerisi’nde dokuz fotoğraf sanatçısının çıplak fotoğraflardan oluşan sergisi ‘Çırılçıplak’ şair ve yazar Cüneyt Ayral’ın küratörlüğünde açıldı; sanatçı Koray Erkaya eserlerini Milliyet’e anlattı...

Gaza karşı ‘Çırılçıplak’

Taksim’de Piramid Sanat Galerisi’nde, önceki akşam, küratörlüğünü şair ve yazar Cüneyt Ayral’ın üstlendiği ve eserlerin hepsinin 70’e 100 cm boyutunda çerçevesiz sergilendiği ‘Çırılçıplak’ isimli sergi açıldı.
Almanya’dan Uwe Ommer, Fransa’dan Philippe Deutsch, Damien Guillaume, Arto Pazat, Japonya’dan Tetsuro Higashi, ABD’den Hugh Holland, Türkiye’den Bedri Baykam, Erden Cantürk’ün eserlerinin yer aldığı sergide dünyaca ünlü fotoğraf sanatçısı Koray Erkaya’nın eserleri dikkat çekiyor. Erkaya’nın eserleri, başka bir odada diğer eserlerden ayrı olarak sergileniyor. Erkaya’nın eserlerinin diğer bir özelliği de ilk kez bu kadar politik olmaları. Erkaya eserleri hakkında şunları söylüyor:
“Bu bir önceki sergimin daha üst seviyelere taşınmış versiyonu. Bu eserler ilk görüldüğünde ilk bakışta Gezi Parkı gelecek akıllara ancak ben burada gaza karşıyım. Gaz kullanımı tüm dünyada yaşanan bir sorun. Burada bir travesti model de kullandım. Bunun sebebi de Gezi Parkı sırasında LGBTI’nin çok ön planda olmasıydı. Ben burada onlara bir gönderme ve jestte bulunmak istedim. Bunun yanı sıra kadını, erkeği, travestisini bir arada gösterdim. Böylece tüm insanlığın gazdan etkilenmesine dikkat çektim.”

Kampanyaya dönüşecek
Koray Erkaya serinin ismiyle ilgili de “‘Invacuo’ havasız bir yerde boşlukta anlamına geliyor. Seriye bu ismi vererek de yine gaza dikkat çekmek istedim,” diyor.
Erkaya’nın isteği bu projesini bir kampanyaya çevirmek. Erkaya farklı ülkeleri gezerek gaza karşı olan insanları model yaparak seriyi ilerletmek istediğini söylüyor: “İnsanların gazla mücadele ederken sadece kendilerini korumak için kullandıkları öğeleri fotoğraflarımda kullandım. Yurtdışındaki platformalarla da bu konuda görüşüyorum. Başarırsam farklı ülkelerde de çekim yapmak istiyorum. Bu bir başlangıç. Amacım bu projeyi uluslararası düzeye getirmek.”

Haberin Devamı

‘Utananlara inat’

Sergi için hazırlanan metinde küratör Cüneyt Ayral, “Sanatın, görselliğin ilk günlerinden bu yana baktığımızda hep çıplaklığı izliyoruz, doğanın yarattığı belki de en güzel şey olan insan vücudundan utanan, sakınan, onunla ilgili inanılmaz garip yorumlarla, onu örtüp saklamaya çalışanlara inat bu sergiyi düzenlemeyi düşündüm ve işte çırılçıplak,” diye belirtiyor. Serginin kendisi için önemini sorduğumuzda ise, “Son iki yıldır bu sergiyi hazırlıyorum. Bu serginin hazırlanmasındaki etken, sanatın temel düşüncesinde yer alan insan vücudunun estetiğidir. Rönesans’tan bu yana bu estetiği görürsünüz. O estetiği anlatmaya çalıştım. Bedri Baykam’ın da bu sergide çok önemli rolü var çünkü ondan başka kimse bu sergiyi açmazdı,” diyor.
Sergi için Piramid Yayıncılık tarafından hazırlanan kataloğun kapak fotoğrafını Ahmet Öre Paris’te çekti. Çırılçıplak üzerine şair Devrim Bağman’ın da bir yazısının yer aldığı katalog Türkçe, İngilizce ve Fransızca olarak hazırlandı.