Gündem Gazeteci ‘algı oluşturmak’la suçlanamaz

Gazeteci ‘algı oluşturmak’la suçlanamaz

21.02.2015 - 02:30 | Son Güncellenme:

Gözaltında dövülen Fevziye Cengiz davasında sanık polisler için istenen cezayı ‘skandal’ ifadesiyle haberleştirdiği için yargılanan Kemal Göktaş, “Gazetecilere yüklenen kamusal görevi yerine getirmeye çalıştım. Haber tamamen gerçektir” dedi

Gazeteci ‘algı  oluşturmak’la suçlanamaz

İzmir Karabağlar Polis Merkezi’nde dövülen Fevziye Cengiz’e 8 yıl 9 ay, onu döven polislere ise 1 yıl 1 ay hapis isteyen savcılık görüşünü “skandal” ifadesiyle haberleştiren Milliyet muhabiri Kemal Göktaş hakkında açılan, “algı oluşturma” davası başladı. “Kamu görevlisine hakaret” suçundan 2 yıl 4 aya kadar hapsi istenen Göktaş İstanbul 2. Asliye Ceza Mahkemesi’ndeki duruşmada, Fevziye Cengiz’in feci şekilde dövülürek işkence gördüğünü görüntüleriyle ortaya çıkardığını belirterek, söz konusu haberle Türkiye Gazeteciler Cemiyeti’nden ödül aldığını ve bu haberden sonra polisler hakkında, “basit yaralama” suçundan açılan davanın, “işkence” olarak görüldüğünü anlattı.

‘Mütalaayı haber yaptım’
Göktaş, duruşma savcısı Göksel Er’in, 5 Haziran 2014’te sunduğu esas hakkındaki mütalaasında polislerin haksız tahrik altında basit yaralama suçunu işledikleri, mağdur kadınınsa zincirleme olarak görevli polislere hakaret ettiği ve direndiği gerekçesiyle mahkûmiyetini istediğini söyledi. Göktaş, “Ben Savcının mütalaasını haber yaptım. Bu haber tamamen basın özgürlüğü sınırları içerisindedir. İnsanlığa karşı bir suç olan işkenceye dair gazetecilere yüklenen kamusal görevi yerine getirmeye çalıştım. Haber tamamen gerçektir, herhangi bir şekilde savcıya hakaret kastım yoktur” dedi.

‘Erteleme istemiyorum’
Şikâyetçi savcının, polislere istediği cezaları yüksek gösterdiğini iddia ettiğini belirten Göktaş, “Toplam 8 yıl 9 ay hapis cezası istendiğini yazmıştım. Fazla değil eksik yazmışım. İstenen cezaların toplamı 9 yıl 4 ayı buluyor. Bir gazetecinin algı yaratmakla suçlanması, hâkimi karar verdiği için, avukatı savunma yaptığı için, temizlikçiyi de temizlik yaptığı için suçlamakla eşdeğerdir. Böyle bir ifadenin iddianameye girmesi savcılık makamının siyasi söylemlerden etkilendiğini gösterir“ dedi.
Göktaş, hakkında derhal beraat kararı verilmesini isterken, ceza verilmesi halinde hükmün açıklanmasının geri bırakılmasına karar verilmesini reddettiğini bildirdi.

10 bin TL tazminat istedi
Göktaş’ın, “İşkence değil kızgınlıkmış” başlıklı haberinde, “Savcı işkence davasında işkenceci polisi değil kadını suçlu buldu. Dövülen kadına 8 polislere 1 yıl ceza” ifadelerine yer verilmesi üzerine duruşma savcısı Savcı Er, suç duyurusunda bulunmuştu. Göktaş hakkındaki iddianamede, “İzmir 6. Ağır Ceza Mahkemesi’ndeki davadaki mütalaasının kamuoyunda farklı algılanmasına, bir anlamda görevli savcı olan müştekinin polis memurlarına ayrıcalık gözeterek hakkaniyete uygun hareket etmediği yönünde algı oluşturmaya yol açacak şekilde AİHM ve Yargıtay yerleşik içtihatlarına göre hakaret suçunu işlediği” ileri sürülüyor. Savcı Er ayrıca, haberle ilgili olarak 10 bin TL manevi tazminat talebiyle de ayrı bir dava açtı.

Yazarlar