Gündem Gazeteciye canlı yayında gözaltı

Gazeteciye canlı yayında gözaltı

15.12.2014 - 02:30 | Son Güncellenme:

Zaman Gazetesi Genel Yayın Müdürü Dumanlı, gözaltına alınmadan önce Cumhurbaşkanı Erdoğan’a seslenerek ‘‘Allah’tan kork. Devletin egemenliğini ele geçirmeyi düşünüyordum da hiç mi fark edemediniz? Ayıp’ dedi

Gazeteciye canlı yayında gözaltı

Zaman Gazetesi Genel Yayın Müdürü Ekrem Dumanlı, operasyonu protesto eden kalabalık bir kitlenin sloganları eşliğinde canlı yayında gözaltına alındı.
Dumanlı, Fuat Avni’nin “operasyon yapılacak” tweet’lerinden sonra geçen Cuma günü avukatlarıyla Çağlayan’daki İstanbul Adliyesi’ne gitmişti. İstanbul Cumhuriyet Başsavcısı Hadi Salihoğlu ile görüşen Dumanlı’nın avukatlarına savcılık tarafından “Hakkınızda herhangi bir gözaltı ve soruşturma olmadığına dair” resmi bir yazı verildi. Bu olaydan bir gün sonra, Cumartesi gecesi sosyal medyada yeniden yayınlanan gözaltı listelerinde adını gören Dumanlı, bu kez gazetede beklemeye başladı. Dün sabah erken saatlerde gazeteye gelen polis ekipleri Dumanlı’yı gözaltına almak istedi. Ancak, Dumanlı, evrak eksikliği nedeniyle gözaltına alınamadı.

‘Biz de kalabalık geliriz’
Bu sırada Zaman Gazetesi’ne aralarında milletvekilleri CHP’li Oktay Ekşi ile Demokratik Gelişim Partisi genel başkanı İdris Bal, Millet ve Adalet Partisi’ni kuran eski İçişleri Bakanı İdris Naim Şahin ve bağımsız vekil Hakan Şükür de geldi. Polislerin geri gelmesini beklerken gazete binasında bir basın açıklaması yapan Dumanlı, şunları söyledi:
“Ellerinde bir kağıt ve o kağıtla hem gözaltı, hem de arama kararı olduğunu gördük. ‘Buyurun’ diye ben odamda bekliyordum. Fakat polis şefimiz, buradaki demokratik tepkilerden zannediyorum biraz rahatsız oldu. Emniyet görevlileri ‘Ben küstüm dönüyorum’ gibi bir yol tercih etti. Emniyetçiler giderken, ‘O zaman biz daha kalabalık bir ekiple geliriz’ demiş avukatlarımıza. Bize bir kâğıt verildi İstanbul Başsavcılığı’ndan, ‘Sizinle ilgili bir soruşturma yoktur.’ Hemen bir gün sonra yani makul şüpheli yasasından bir gün sonra herhalde ilk defa bu kadar genel bir çapta, makul şüpheli sıfatıyla ifadeye çağırılıyorum. Bunu artık kamuoyunun vicdanına havale ediyorum. Durum vahimdir. Ben Zaman Gazetesi’ne yapılan bir saldırı gibi görmüyorum.

Son kez Erdoğan‘a seslendi
Türk demokrasisine, insan haklarına ve Türk medyasına yapılmış bir darbe olarak görüyorum. ‘Türkiye Cumhuriyeti Devletini ele geçirmek.’ Vay vay vay, Ekrem Dumanlı’nın suçuna bakın. Ben en baştan Tayyip Erdoğan’a soruyorum, ‘Be Allah’tan kork Tayyip Bey ya, biz seninle 10 kere, 20 kere dünyanın dört bir tarafına gittik. Röportaj yaptım ben seninle. Ben devletin egemenliğini ele geçirmeyi düşünüyordum da hiç mi fark edemediniz? Ayıp, yakışmıyor, olmuyor. Utanıyorum bunun böyle yapılamasından. Dünyaya rezil oluyor Türkiye, ben rezil olmuyorum.”
Ardından öğle saatlerinde tekrar gelen polis ekipleri Dumanlı’yı gözaltına aldı. Gözaltı işlemini Samanyolu Tv canlı yayında aktardı. Gözaltı işlemi esnasında gazetenin üzerinde bir polis helikopterinin tur atması dikkat çekti.

‘Hakkınızı helal edin’
Gözaltı kararının ardından Samanyolu Tv Yayın Grubu Başkanı Hidayet Karaca televizyon binasının önünde açıklama yaptıktan sonra emniyete gitti. Karaca, “Öncelikle herkes hakkını helal etsin. Birkaç gündür de mahallemize, komşularımıza verdiğimiz zarar için özür dileriz. Dualarınızı eksik etmeyin. İnşallah görüşürüz. En yakın sürede görüşmek üzere Allah’a emanet olunw” dedi.
Karaca’nın avukatı Fikret Duran ise “Hidayet Bey ile birlikte kurumdan yaklaşık 10 çalışan hakkında gözaltı ve arama kararları var” diye konuştu. Sağlık kontrolüne giden Karaca’ya eşi Şule Karaca ile oğlu Sıtkı da eşlik etti. Ardından emniyet müdürlüğüne götürülen Karaca, “Alnımız açık, dimdikiz. Veremeyeceğimiz bir hesabımız yok” diye konuştu.

Haberin Devamı

Şike operasyonunun başındaydı

Gözaltında olan isimlerden biri İstanbul Emniyet Müdürlüğü eski Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürü Mutlu Ekizoğlu.
Siirt’te emniyet müdürlüğü de yapan Ekizoğlu, emniyetin misafir giriş kapısından içeri girerek teslim oldu.
Ergenekon ve Şike operasyonunu yöneten ekibin başında yer alan Ekizoğlu, daha sonra Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü ve Organizeden Sorumlu İl Emniyet Müdürlüğü görevlerini yürütmüştü. 1. sınıf emniyet müdürü olan Ekizoğlu aynı operasyonda gözaltına alınan Hakkâri Emniyet Müdürü Tufan Ergüder ile birlikte çalışmıştı. Ergüder, Terörden Sorumlu İl Emniyet Müdür Yardımcısıyken Ekizoğlu, Terörle Mücadele Şube Müdürü olarak atanmıştı. Polisler sağlık kontrolüne giderken görüntülenmemesi için Ekizoğlu’nu hastanenin arka kapısından çıkartarak emniyete götürüldü. Ekizoğlu, Aziz Yıldırım’ın emniyet müdürlüğünde çekilen sabıka fotoğrafının basına sızdırılmasından da sorumlu tutulmuştu.
Tufan Ergüder bir dönem İstanbul Emniyet Müdürlüğü Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü yaptı.

‘Yıldönümü operasyonu’
Gözaltındaki bir diğer polis müdürü de İstanbul Emniyet Müdürlüğü eski Asayiş Şube Müdürü Ertan Erçıktı. Sabah saatlerinde gözaltına alınan Erçıktı önce Haseki Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde sağlık kontrolünden geçirildi. Erçıktı, arabaya bindirilirken “Neden gözaltına alındınız” sorusuna “Yıldönümü operasyonu” yanıtını verdi. Batman Emniyet Müdürlüğü Koruma Şube Müdürlüğü’nde görevli Komiser Yardımcısı Ali Cihan da gözaltına alındı.

Sungurlar dizi ekibi alındı
Operasyon kapsamında Sungurlar dizisi yönetmeni Engin Koç ve yapımcısı Salih Asan da gözaltına alındı. Şefkat Tepe dizisinin senaristleri Ali Samim Noyan ile Radiye Ebru Şenvardar, Tek Türkiye dizisinin yönetmeni Naci Çelik Berksoy, Tek Türkiye dizisi senaristleri Ali Kara, Elif Yılmaz ve Makbule Çam Alemdağ, Sungurlar dizisinin yönetmeni Engin Koç, Ölümsüz Kahramanlar dizisinin senaristi Hikmet Tombulca da hakkında gözaltı kararı çıkarılan isimlerden.
Hakkında gözaltı kararı olan bir diğer isim ise Bugün gazetesi yazarı Nuh Gönültaş. Gazeteci ve eğitim uzmanı Fahri Sarrafoğlu hakkında da gözaltı kararı verildi.

Haberin Devamı

Zaman’dan istifa etmişti

Haberin Devamı

Hakkında gözaltı kararı çıkarılan isimlerden biri de Zaman Gazetesi’nin eski başyazarlarından Hüseyin Gülerce. 17 Aralık sürecinde cemaat çevrelerince ‘hükümet yanında durmakla’ itham edilen Gülerce, bir süre sonra gazeteden istifa ettiğini duyurmuş ve Melih Gökçek’in sahibi olduğu Beyaz Tv’ye geçmişti. Gülerce bu süreçte yaptığı cemaat karşıtı açıklamalarıyla gündeme gelmişti. Hakkında yakalama kararı çıkmasına rağmen savcılığın Gülerce için yakalama emri vermediği öğrenilirken, Gülerce de akşam saatlerinde şu açıklamayı yaptı: “Şu ana kadar bir işlem yapılmadı. Yarın öğleden önce adliyeye gidip savcılığa ifade vermeyi düşünüyorum.”

Gazeteciye canlı yayında gözaltı

Gülen atkıları twitterda esprilere konu oldu

Operasyonla birlikte sosyal paylaşım sitesi twitter’da tepkiler dile getirilirken yine esprili paylaşımlar da yapıldı. Üzerinde Fethulla Gülen yazan atkıları satan bir seyyar satıcının fotoğrafı da twitter’de sıkça paylaşıldı.