Gaziantep GAZİANTEPTE ENERJİ VERİMLİLİĞİ PROGRAMI

GAZİANTEPTE ENERJİ VERİMLİLİĞİ PROGRAMI

11.12.2015 - 17:23 | Son Güncellenme:

.

GAZİANTEPTE ENERJİ VERİMLİLİĞİ PROGRAMI

Güneydoğu Anadolu Projesi Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı ve GAP Bölgesinde faaliyet gösteren İpekyolu, Karacadağ ve Dicle Kalkınma Ajansları ortaklığı ve Birleşmiş Milletler kalkınma programının teknik desteği ile hazırlanan Sanayide Enerji Verimliliğinin Arttırılması Pilot Uygulamaları Mali Destek Programının Tanıtımı ve Sanayide Enerji Verimliliğin Arttırılması Eğitim Programı, gerçekleşti.
Program saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın ardından başladı. Programa Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, Gaziantep Valisi Ali Yerlikaya, Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, AK Parti Gaziantep Milletvekilleri, Nejat Koçer, Abdulkadir Yüksel, Mehmet Erdoğan, Gaziantep Üniversitesi Rektörü Yavuz Coşkun, Sanayi Odası Başkanı Adil Konukoğlu, Güneydoğu Anadolu Projesi Bölge Kalkınma İdaresi Başkanı Sadrettin Karahocagil, Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı Temsilci Yardımcısı Dımovska ve İpekyolu Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Bülent Özkan katıldı.
Gaziantep Sanayi Odası Başkanı Adil Konukoğlu, enerjinin önemini belirterek, “Gaziantep’imizin değerli sanayicileri, çalışanları bugün Türkiye için ne kadar önemli olan özellikle Gaziantep’in enerji verimliliği konusunda toplantımıza hoş geldiniz. Sayın bakanım dünyada ki her noktada, enerjinin ne kadar önemli olduğunu ve dünyadaki savaşların enerji kaynaklı olduğunu bölgemizde ki son zamanlarda yaşanan olaylarında hem enerjiden kaynaklandığı, hem de enerji yollarına hakim olmak için yapıldığını dünya alem biliyor. Bundan dolayıdır ki, bizlerin enerjiyi çok dikkatli kullanmamız gerekir. Bunun için ne kadar kısıtlı ve verimli kullanabilirsek, o kadar başarılı olacağımız açık ve nettir. Çok değerli misafirler, geriye dönük baktığımız zaman son 10 yıl içerisinde Türkiye’nin 245 milyar dolar enerjiye para harcadığımız hepimiz tarafından bilinmektedir. Bundan net %10 ‘unu tasarruf yapabilsek 24 milyar dolar eder. Panelleri ile donandığımız takdirde inanılmaz derecede tasarruf, hem elektrik üretiriz, hem de o yetmiyormuş gibi kendi ısınan dolayı altında işletmelerimizin içerisindeki soğutmak için harcadığımız enerjiden tasarruf ederiz” dedi.
Gaziantep Üniversitesi Rektörü Yavuz Coşkun, savaşların çoğunun enerji kaynakları için çıktığını vurgulayarak, “Enerji ülkelerin uğruna savaşlar ortaya koyduğu şu coğrafyada, biz Gaziantep temsilcisi olarak, enerji verimliliği konusunda bir projeye ev sahipliği yapıyoruz. Enerji hakikaten önemli enerjiyi iyi bir şekilde kullanmak zorundasınız. Dünya bunun üzerine kurulu bunun için tabi doğal enerji kaynakları yenilebilen enerji kaynakları ve elbette bilimsel araştırmalarla ortaya çıkıyor” şeklinde konuştu.
Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı Temsilci Yardımcısı Matilda Dımovska ise “Aynı zamanda enerji verimliliği alanında bölge çapında gerçekleştirilen program itibariyle önemli bir proje ve bu proje bölgesel kalkınma idaresi ve 3 kalkınma şansı ortaklıkta Kobiye dönük olarak gerçekleştirecek. Bugün projenin Gaziantep’te başlatılması aslında hiçte rastlantı değildir. Çünkü Türkiye de sanayi kesiminin tükettiği elektriği yüzde 4’ten Gaziantep sorumlu, haliyle güneydoğu Anadolu dan önemli bir bölümünün merkezi olduğu için, projeyi Gaziantep’te başlattı" dedi.
İpek Yolu Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Bülent Özkan, programın amacına değinerek, “GAP bölgesinde sanayi sektöründe enerji veriminin artırılmasında uluslar arası rekabet edebilme imkanı amaçlanmaktadır. Programımızın amacı ise GAP bölgesindeki endüstriyel işletmelerin enerji maliyetlerinin verimlilik uygulanması düşürülerek işletmelerin rekabet etmelerinin arttırılması ve enerji verimliliğinin bölgede uygulanmasıdır” diye konuştu.