Gündem Gebelik oranı arttı düşük oranı azaldı

Gebelik oranı arttı düşük oranı azaldı

27.06.2017 - 02:30 | Son Güncellenme:

Prof. Dr. Gürgan, geliştirdiği teknikle başarısız tüp bebek denemesi yapan kadınlarda gebe kalma oranlarını %40 seviyesinin üzerine çıkarmayı başardı

Gebelik oranı arttı düşük oranı azaldı

Dünya Kısırlık ve Tüp Bebek Derneği Başkanı Prof. Dr. Timur Gürgan, tüp bebekte yeni geliştirdiği ‘Nadas-2’ tekniğini anlattı. ‘Nadas’ tekniğinin, tekrarlayan tüp bebek başarısızlıklarında, rahim içi bağışıklık sisteminde tespit edilen bozukluğu dengelemeye yönelik bir işlem olduğunu belirten Gürgan, “İyi embriyo transferine rağmen oluşan bu başarısızlığın sebeplerini bazen izah edemiyoruz ve bu durum kişilerde büyük bir çöküşe neden oluyor. Eşler, ‘Demek ki olmayacak’ diye düşünerek tüp bebek tedaviye karşı isteksizleşiyor” dedi.

‘Yetmiyor’

Gürgan, şunları kaydetti:

“Yani iyi embriyonun rahim içine gömülmesini sağlayan hormonlar, büyüme faktörleri, sitokin dediğimiz değişik salgılamalar yetersizse gömülme olmuyor. Yapılan çalışmalar gösterdi ki özellikle rahim içi bağışıklık sisteminde problem olan polikistik over hastaları, adet düzensizliği ile giden yumurtlama problemi yaşayan hastalar, çikolata kisti olan hastalar veya bağışıklık sistemleri genetik veya çevresel faktörlerle bozulmuş kişilerde rahim içi gömülgenlik sıkıntılı. Yani bu kişilerde tüp bebek yaparken, embriyoyu rahmin içine koymak yetmiyor. İşte bu noktada nadas sistemi devreye giriyor.”

Gürgan, ‘Nadas’ tekniğiyle polikistik over hastası olan ve daha evvel iyi embriyo tranferi yapıldığı halde gebe kalamayan kadınların %40.9 oranında gebe kaldığını gördüklerini söyledi.

Haberin Devamı

‘Dondur, çözdür ve transfer et’

‘Nadas’ tekniğinin tüm dünyada uygulandığını ancak bu tekniğin embriyo dondurma ve çözdürme modeliyle yeni bir tekniğe dönüştüğünü söyleyen Gürgan, ‘Nadas-2’ adını verdiği tekniği şöyle anlattı: “Rahim içinde olabilecek problemi gidermek için iyi embriyoları dondurduk. Sonraki ay rahime özel bir makas yardımıyla histereskopi altında ufak kesiler yaptık. Bu tekniği uyguladıktan sonra rahimi bir nevi nadasa bıraktık. Böylece rahim embriyo transferi için hazır hale geldi. Dondurulmuş embriyoları çözdürdük ve transferi yaptık. Bu yöntem, gebelik oranını arttırdığı gibi düşük oranını da azalttı.”