Ege Gebelikteki genetik risk ortadan kalkıyor

Gebelikteki genetik risk ortadan kalkıyor

10.06.2017 - 05:06 | Son Güncellenme:

Prof. Serkan Güçlü, Down sendromu gibi risklerin kolay saptandığına dikkat çekti

Gebelikteki genetik risk ortadan kalkıyor

Özel Tınaztepe Hastanesi Perinatoloji Konsültan Hekimi Prof. Dr. Serkan Güçlü, amniyosentez işlemi ihtiyacını azaltarak gebeliğin 10’uncu haftasından itibaren anne kanından bebeğin DNA’sına bakılarak Down Sendromu gibi genetik bozuklukların büyük bir doğruluk oranıyla saptanabildiğini söyledi. Prof. Dr. Güçlü, uygulamanın düşük ve enfeksiyon riskini de ortadan kaldırdığını belirtti. Prof. Dr. Serkan Güçlü, gebelik sürecinde bebeğin maruz kalabileceği genetik bozuklukların erken evrede saptanmasının hayati değere sahip olduğunu ifade etti.

Haberin Devamı

Tehlikesi yok

NIFT testi olarak bilinen uygulamayla ilgili bilgi veren Prof. Güçlü, şunları söyledi: “Bu testte anneden kan alınarak bebeğe ait hücreler değerlendirilir. Bu teknikler gelişmeden önce, bebeğe ait hücreleri sadece bebeğin içinde yüzdüğü sıvıdan, bebeğin plasentasından parça ya da bebeğin göbek kordonundaki kandan örnek alarak inceleyebiliyorduk. Düşük ve enfeksiyon riski vardı. Artık bu riskler yok ve yüzde 99.2 doğruluk oranıyla teşhis koyabiliyoruz.”

İleri yaş gebelik

Prof. Güçlü, Down sendromu riskinin, özellikle ileri yaş gebeliklerde arttığına dikkat çekti. Güçlü, bu durumda gebeye amniyosentez önerildiğini bildirdi.