Gündem Gece kulübünü kana buladılar!

Gece kulübünü kana buladılar!

02.01.2017 - 02:30 | Son Güncellenme:

›› İstanbul’un en ünlü gece kulüplerinden Ortaköy’deki Reina’da yeni yılın ilk saatlerinde terör dehşeti yaşandı. Uzun namlulu silahla gece kulübünün önündeki polisi ve güvenlik görevlisini öldüren saldırgan içeriye girerek katliam yaptı ›› Saldırganın makineli tüfekle açtığı ateş sonrası gece kubülünde adeta can pazarı yaşandı. Kimi yakınlarına siper oldu, kimi kurşunlardan kaçmak için denize atladı. 25’i yabancı 39 kişi hayatını kaybetti, olayda 65 kişinin de yaralandığı öğrenildi

Gece kulübünü kana buladılar

Türkiye ve İstanbul’un en ünlü gece kulüplerinden Ortaköy’deki Reina’daki yılbaşı eğlencesi terör saldırısıyla kana bulandı. Gece kulübüne saat 01.15 sıralarında uzun namlulu silahla ateş açarak yaklaşan saldırgan, kapıdaki polis memuru Burak Yıldız ile güvenlik görevlisi Fatih Çakmak’ı vurduktan sonra içeriye yöneldi.

Haberin Devamı

Kurtulmak için denize atladılar

Kamera görüntülerinden hızlı ve soğukkanlı hareket ettiği anlaşılan saldırgan, birkaç dakika boyunca aralıksız ateş etti. Saldırıdan kurtulmak için yere yatan müşterilerden bazıları, canlarını kurtarmak için denize atlarken olayın şoku nedeniyle bayılanlar da oldu. İddiaya göre kulübe girerken üzerinde siyah bir palto bulunan terörist, daha sonra kulüpte tuvalete saklandı.

wArdından terörist, polislerin kulübe gelmesiyle birlikte yaşanan panikten faydalanarak silahını bırakıp olay yerini terk etti.

Gece kulübündeki can pazarı, özel harekât polislerinin gelmesiyle son buldu. Reina’nın etrafını saran özel harekât timleri hayatta olan müşterileri yere yatırarak güvenliği sağladıktan sonra cenaze ve yaralıların tahliyesi gerçekleşti. Aynı zamanda deniz polisi de denizden gece kulübünün kıyısında güvenlik önlemi aldı. Deniz polisine bağlı botlar, saldırıdan kurtulmak için denize atlayan bazı müşterileri kurtardı. Yaklaşık 700 kişinin bulunduğu gece kulübünden çıkanlar sinir krizi geçirdi. Saldırıda 39 kişinin hayatını kaybettiği belirlendi.

Haberin Devamı

‘Türkiye’yi tanıyorlar’

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, “Bir katliam gerçekleştirilmiş. İnsanlık dışı, vahşet. Şu ana kadar 39 insanımız hayatını kaybetti. 20 kişinin tam kimliği belli. Bunun 15’i misafirimiz, yabancı uyruklu, 5’i de vatandaşımız” bilgisini verdi.

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Betül Sayan Kaya ise saldırıda ölen yabancı uyruklu kurbanların birçoğunun birçok kez Türkiye’ye geldiğini belirterek, “Türkiye’yi tanıyorlar. Ağırlıklı olarak yabancılar var. Farklı milletlerden vatandaşlar var” dedi. Saldırıda yaralanan 65 kişiden 4’ünün de durumunun ağır olduğu açıklandı.

‘Noel Baba kıyafeti iddiası doğru değil’

Gece kulübünü kana buladılar

Görgü tanıklarının anlatımının aksine yetkililer saldırıyı tek bir kişinin gerçekleştirdiğini açıkladı. İçişleri Bakanı Soylu, “Emniyetin yaptığı çalışmalar, bize verdikleri bilgilere göre, bir kişi olduğu gözüküyor. Yani birden fazla kişi değil. Bir mont, pantolon şeklinde içeriye silahla tarayarak girmiş, ondan sonra da içeride de farklı bir giysi ile beraber dışarıya çıkmaya çalışmış olduğuna yönelik bir bilgi var. Saldırganın, katilin yakalanmasına yönelik çalışmalar emniyet birimlerince devam ediyor” dedi. Bazı görgü tanıkları saldırganın Noel Baba şapkası taktığını belirtirken, Reina’nın güvenlik görevlilerinden Emrah Altun da kendisinin saldırı anında dışarıda olduğunu belirterek saldırganın üzerinde Noel Baba kıyafeti olup olmadığını bilmediğini kaydetti.

Haberin Devamı

Başbakan Binali Yıldırım, saldırganın Noel Baba kılığına girdiği iddiasının aslının olmadığını söyledi.
Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş ise Reina saldırısını hangi örgüt tarafından gerçekleştirildiğini açıklamak için henüz erken olduğunu kaydetti. Kurtulmuş, “Emareler var ama henüz şu örgüt diyebileceğimiz bir noktada değiliz. Saldırıyı yapan bir kişinin olduğu. Belki arkasında, çevresinde destek veren insanlar olabilir. Varsa bağlantıları ortaya çıkarılacaktır” açıklamasını yaptı.

Vali Şahin: Terör saldırısıdır

Haberin Devamı

Sağlık Bakanı Recep Akdağ da İstanbul Valisi Vasip Şahin ve İstanbul Emniyet Müdürü Mustafa Çalışkan ile terör saldırısının gerçekleştiği olay yerindeki incelemelerinin ardından hastanede yaralıları ziyaret etti. Vali Şahin, teröristin uzun namlulu silahla önce kapı önünde bekleyen polis memurunu ve bir vatandaşı şehit ettiğini belirterek, “İçeride çok vahşice, acımasızca, orada sadece yılbaşını kutlamak ve eğlenmek üzere gelmiş masum insanların üzerine kurşun yağdırarak maalesef bu olayı meydana getirmiştir. Bu bir terör saldırısıdır” dedi.

‘Kıpırdamayın yoksa kurban olursunuz’

Gece kulübünü kana buladılar

Dehşet dolu dakikalara şahitlik eden tanıklar, saldırıyı birden fazla kişinin yaptığını ve mekana girmeden önce ‘Acaba saldırı olur mu?’ dediklerini söyledi.

Gece kulübündeki dehşeti yaşayanlar, saldırıyı birden fazla kişinin yaptığını dile getirdi. Eşiyle birlikte eğlenirken kurşunların hedef olan müşterilerden Sinem Uyanık, o anları şöyle anlattı: “Oradaydık. Eğleniyorduk. Bir adam geldi koştu. Birden bire insanlar koşuşturmaya başladılar. Sonra eşim bana ‘Sakın korkma. Yere yat’ dedi. Yere yattım. Taradılar. 2-3 kişi tabancayla ateş etti. Sis gibi bir şey oldu ben bayıldım. Oradan çıkana kadar silahlarla vurdular, taradılar. Eşim kanlar içinde. İnsanlar kanlar içindeydi. Sonra ambulans ve polisi aradık. ‘Sakın kıpırdamayın yoksa kurban olursunuz’ dedi. Kıpırdamadık. Sonra özel harekat girdi içeriye. Cam kırıkları vardı, insanlar üzerimize basarak geçtiler. Polis geldi ‘Yere yatın teslim olun elinizi başınızın üzerine koyun’ dedi. Özel harekât polisi ‘Yavaşça yerden ilerleyin’ dedi. Üst kata çıktık. Özel harekât geldi bizi çıkardı. Eşim 3 yerinden vuruldu. Üstümden insanları attım. Sağım solum barut kokusu...”

Haberin Devamı

‘Sağ olan herkese’

Şişli Hamidiye Etfal Eğitim Ve Araştırma Hastanesi’ne yaralı arkadaşını getiren bir gece kulübü çalışanı ise “Panikle attık kendimizi bir yere. İki kişilermiş. Birini gördük ama” dedi. Çalışan, “Patlama oldu mu?” sorusuna da, “Olmadı, sadece taradılar” yanıtını verdi. Hastaneye getirilen bir başka yaralı da “Sağ olan herkese ateş ettiklerini” söyledi.

‘Korktuğumuz başımıza geldi’

Gece kulübünü kana buladılar

Saldırıyı yaşayanlardan biri de futbolcu Sefa Boydaş’tı. Olayın kulübün en kalabalık olduğu saatlerde gerçekleştiğini dile getiren Boydaş, o anı şöyle anlattı: “Olaydan yaklaşık 5 dakika önce mekana girdim. İçerisi çok kalabalıktı. Deniz tarafına doğru, mekanın iç kısımlarına ilerledim. Saldırgan gece kulübünün orta kapısından içeriye girdi. Müzik istediği kadar yüksek olsun silah seslerini duyunca herkes irkildi. Yaklaşık bir dakika boyunca aralıklarla silah sesleri geldi. Mermilerin seri şekilde atıldığı belliydi. İnsanlar sağa sola kaçışıyordu. Vurulanları bırakın, bayılanlar da oldu. Kız arkadaşım da bayıldı. Sırtıma alıp koştum. Bence daha fazla kişi öldü saldırıda. Olay anından beri 50’den fazla kişi yakınlarıyla ilgili mesaj attı. Olaydan sadece birkaç dakika sonra da polisler geldi. Arkadaşlarımla da mekana gitmeden önce ‘Acaba bir saldırı olur mu?’ diye konuşmuştuk. Korktuğumuz başımıza geldi.”

En yoğun önlem İstanbul’daydı

Gece kulübünü kana buladılar

Reina’daki saldırı güvenlik önlemlerine yönelik eleştirilere de neden oldu. Kentte 25 bin polisin görev yapmasına rağmen uzun namlulu silahla bir teröristin en popüler gece kulübünde dakikalarca katliam yapması soru işaretlerini de beraberinde getirdi.

‘İhbarlar söz konusuydu’

Önlemlere ve istihbarata ilişkin soruları yanıtlayan İçişleri Bakanı Soylu, İstanbul Emniyet Müdürü Çalışkan’ın, olay saatinden çok kısa bir süre önce bölgede bulunduğunu açıkladı. Soylu, “Gerek DEAŞ gerek PKK gerek DHKP-C yani içinde bulunduğumuz durumda gerek yabancı servisler gerekse kendi istihbarat kurumlarımıza bu tip ihbarlar gelmektedir. Kimisi isme dayalı olur kimisi de daha ziyade çerçevedir. Şurada olay olacak yönünde. İstanbul’da Ankara’da. Bunun üzerine özellikle yılbaşıyla ilgili arkadaşlarımız Türkiye’nin her tarafında tedbirler aldı. En yoğunu İstanbul’daydı. Buna yönelik ihbarlar hep söz konusuydu. Bir kısmı istihbarat, bir kısmı emniyet güçlerimizin yaptığı çalışmaları neticesinde ortaya çıkmaktadır. İstanbul emniyet müdürümüz olaydan çok kısa bir süre önce bölgedeydi. Ortaköy’deki Beşiktaş Belediyesi’nce düzenlenen etkinlik alanındaydı. Sayın valimiz tüm İstanbul’daki güvenlik birimlerinin başındaydı. Özellikle yılbaşından önce 29’u 30’u gibi birçok operasyon gerçekleşti. Ve bu tip istihbaratlar sürekli geliyor” ifadelerini kullandı.

Akıllara Bataclan’ı getirdi

Yaşanan terör eylemi akıllara DAEŞ’in gerçekleştirdiği Bataclan saldırısını getirdi. Paris’te 13 Kasım 2015’te gerçekleşen saldırılarda hedef alınan mekanlardan biri olan Bataclan tiyatrosunda konsere katılan kalabalığa uzun namlulu silahlarla ateş açılmış, 89 kişi hayatını kaybetmişti. Teröristler ABD’li Eagles of Death Metal’in konseri sırasında içeri girerek saldırıyı gerçekleştirmişti. ABD’nin Orlando kentinde 12 Haziran 20016’da düzenlenen saldırıda da 50 kişi ölmüş, 53 kişi yaralanmıştı. 29 yaşındaki Afgan asıllı ABD vatandaşı Ömer Metin’in gerçekleştirdiği saldırıyı DAEŞ üstlenmişti.