Gündem Gedik davasına klima ertelemesi

Gedik davasına klima ertelemesi

05.09.2014 - 02:30 | Son Güncellenme:

Dünyanın en büyük adliyesi olarak lanse edilen Anadolu Adalet Sarayı’nda Hasan Ferit Gedik’in ölümüne ilişkin görülen davanın ertelenen duruşması bu kez de salonun darlığı ve çalışmayan klimalar nedeniyle görülemedi...

Gedik davasına  klima ertelemesi

Maltepe Gülsuyu’nda uyuşturucu çeteleri tarafından başından vurulan Hasan Ferit Gedik’in ölümüne ilişkin duruşma ikinci kez ‘adliye engeli’ne takıldı. Güvenlik önlemi yetersizliği nedeniyle ilk duruşması ertelenen davanın dün gerçekleştirilen 2. duruşması da ‘fiziki şartların yetersizliği’ nedeniyle görülemedi. Dünyanın en büyük adliyesi olarak lanse edilen Anadolu Adalet Sarayı’ndaki duruşma salonuna sanık ve avukatları sığmadı, çalışmayan klimalar nedeniyle nefes almak bile zordu.

11 gün sonraya ertelendi
Hasan Ferit Gedik’in ölümüne ilişkin Anadolu Adalet Sarayı 10. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen davanın ilk duruşması 14 Ağustos tarihinde gerçekleşmişti. Ancak 15’i tutuklu 35 sanığın yargılanacağı duruşmada kimlik tespiti dahi yapılamadı. Nedeni ise, adliyede güvenlik önleminin sağlanamamasıydı. Mahkeme bu durumu tutunak altına alarak, duruşmayı düne erteledi. Davanın 2. duruşmasına bu kez de salonun küçüklüğü engel oldu.
Sanıklar ve avukatlarının salona alınmasının ardından mahkeme heyeti yerini aldı. Duruşma salonunun hınca hınç dolması nedeniyle mahkeme, duruşmanın kapalı görülmesi kararı aldı. Ancak avukatların itirazı üzerine bu karardan vazgeçildi. Ardından da heyet, duruşma salonunun fiziki şartları duruşmayı sürdürmeye uygun olmadığı ve bu şartlarda tarafların kimlik tespiti yapılamadığından duruşmaya son vererek erteleme kararı aldı. Mahkeme 11 gün sonra görülecek bir sonraki celse için Başsavcılık’tan uygun bir salon talep etti. Duruşmaya giren avukatların klimanın çalışmaması nedeniyle nefes almak için sıklıkla koridora çıkması dikkat çekti.

Haberin Devamı

Adliye koridorunda arbede


Salona giremeyenler arasında Berkin Elvan’ın annesi Gülsüm Elvan da vardı. Duruşma sırasında koridorda bekleyen Gedik’in yakınları ve avukatlar ile güvenlik güçleri arasında arbede yaşandı. Çevik kuvvet ekipleri, avukatlara müdahale ederken birçok avukat yerlerde sürüklendi ve hafif şekilde yaralandı. Adliye çıkışında açıklama yapan anne Nuray Gedik, “Çeteler bana duruşmada utanmadan, ‘Başın sağ olsun anne’ dediler. Polislerin müdahalesi sırasında ben de arada kaldım. Boynumda kanama var“ dedi.
Çıkan olaylarda yaralanan İstanbul Barosu Avukat Hakları Merkezi Başkan Yardımcısı Avukat Ömer Kavilli, duruşma salonunun fiziki koşullarının çok kötü olduğunu belirterek, “Mahkeme başkanının bu ortamda, tarafların adlarının geçtiği sırada ara karar verdiğini fark ettik. Mahkeme kanunları çiğneyerek taraf avukatlarının fikirlerini almadan duruşmanın kapalı yapılmasına karar verdi. Duruşma salonu dışına çıktığımızda İstanbul İl Emniyet Müdür Yardımcısı Suat bey de oradaydı. Kendisiyle konuştuğum sırada avukat Özgür beyin göğsüne yumruk vurarak itekledi. Onun bu davranışının ardından arkadan gelen bir polis memuru bana yumruk atarak dudağımı patlattı ve sırt üstü yere yatırdı” dedi.