Gündem Gediz, 12 ülkeyi gezdi eve döndü

Gediz, 12 ülkeyi gezdi eve döndü

31.07.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

ABD’den Japonya’ya, Kuzey fiyortlarından Ümit Burnu’na kadar dünya denizlerinde Türk bayrağını dalgalandıran TCG Gediz, 12 ülkede 15 liman ziyaretini tamamlayarak Türkiye’ye döndü

Gediz, 12 ülkeyi gezdi eve döndü

Türk Deniz Kuvvetler Komutanlığı’na ait TCG Gediz, 12 ülkede 15 liman ziyareti yapıp 22 bin 932 kilometre yol katederek dün Türkiye’ye döndü. TCG Gediz, son seferiyle birlikte batıda ABD’den doğuda Japonya’ya, Kuzey fiyortlarından güneydeki Ümit Burnu’na kadar dünyanın tüm deniz ve okyanuslarında Türk bayrağını dalgalandıran ilk fırkateyn oldu. Türk Deniz Kuvvetleri Komutanlığı’na ait tam donanımlı 16 fırkateynden olan TCG Gediz, 116 gün süren uluslararası görevini tamamlayarak dün Marmaris Aksaz Deniz Üssü’ne döndü. 138 metre uzunluğundaki fırkateyn Aksaz Deniz Üssü’nden 6 Nisan’da hareket ederek NATO’nun ani reaksiyon kuvveti olan SNMG-1 Daimi Görev Grubu’na katılmıştı.

Haberin Devamı

Uluslararası tatbikat

181 mürettebatı olan TCG Gediz, Cebelitarık Boğazı’nı geçerek önce Atlas Okyanusu’nun doğusunda Fiilî Deniz ve Hava Savunma Tatbikatı JOINT WARRIOR-2018’e daha sonra Baltık Denizi’nde Barış İçin Ortaklık (BİO) Tatbikatı BALTOPS-2018’e katıldı. NATO üyesi ülkelerin savaş gemileri ile pek çok eğitim ve koordinasyon görevini yerine getiren TCG Gediz, Kuzey Denizi’nde Denizaltı Harbi ve Denizaltı Savunma Harbi Tatbikatı DYNAMIC MONGOOSE-2018’e de katılarak ara vermeden üç uluslararası tatbikatta görev yaptı.

Gediz, 12 ülkeyi gezdi eve döndü

İlk fırkateyn

Tatbikatların ardından Türkiye’nin tanıtımına katkıda bulunmak ve Deniz Kuvvetleri’nin kıtalararası harekat gücünü göstermek için liman ziyaretlerini sürdüren TCG Gediz, 22 Haziran’da Kuzey Kutup Dairesi’ni geçti.

Haberin Devamı

Kuzey yarımkürenin 66’ıncı enlemin üzerine çıkarak Kuzey Kutup Dairesi’ne giren fırkateyn soğuk sularda yüzlerce deniz mili ilerledi. 70’inci enlemdeki Norveç’in Harstad ve Danimarka’nın Aalborg limanlarına giren savaş gemisi böylece bütün seyri boyunca batıda ABD’den doğuda Japonya’ya, Kuzey Fiyortları’ndan güneydeki Ümit Burnu’na kadar dünyanın tüm deniz ve okyanuslarında Türk bayrağını dalgalandıran ilk fırkateyn oldu. Dünyanın tüm deniz ve okyanuslarında zorlu görevleri yapabilecek şekilde tasarlanan ve en etkili silahlarla donatılan TCG Gediz, 2000 yılında Donanma’ya katılmıştı.

Gediz, 12 ülkeyi gezdi eve döndü