Kütahya GEDİZ İLÇE MİLLİ EĞİTİM MÜDÜRLÜĞÜ AB PROJE EKİBİ YURDA DÖNDÜ

GEDİZ İLÇE MİLLİ EĞİTİM MÜDÜRLÜĞÜ AB PROJE EKİBİ YURDA DÖNDÜ

29.04.2016 - 14:35 | Son Güncellenme:

.

GEDİZ İLÇE MİLLİ EĞİTİM MÜDÜRLÜĞÜ AB PROJE EKİBİ YURDA DÖNDÜ

Gediz İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü Avrupa Birliği (AB) “Mesleğe Adım Atmadan, Mesleki Yönlendirmede Doğru Adımları Atmak” isimli Erasmus+ KA1 Personel Hareketliliği Proje ekibi, Avrupa faaliyetlerini tamamlayarak yurda döndü.
Gediz Evliya Çelebi Anadolu Lisesi, Gediz Fen Lisesi, Gediz İmam Hatip Lisesi ve Gediz Mehmetçik Ortaokulu personelinden oluşan AB Proje ekibi, Macaristan’ın Budapeşte şehrinde bir dizi çalışma ve incelemelerde bulundu.
Gediz İlçe Milli Eğitim Müdürü Ahmet Aydın, AB Proje ekibinin Gediz İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü’nün konsorsiyum lideri olarak yürütmüş olduğu “Mesleğe Adım Atmadan, Mesleki Yönlendirmede Doğru Adımları Atmak” isimli Erasmus+ KA1 Personel Hareketliliği Proje faaliyetleri kapsamında Macaristan’ın en büyük meslek lisesi kampüslerinden birine sahip ve proje ev sahibi ortağı olan Pogany Frigyes Szakkozepi Skola’nın desteği ile başarılı bir şekilde çalışmalarını tamamladığını söyledi.
Proje faaliyetleri kapsamında farklı alanlarda eğitim veren meslek liseleri, genel liseler, mesleki rehberlik ve psikolojik danışma hizmeti veren kurumlar, sivil toplum kuruluşları ziyaret edildiğini belirten İlçe Milli Eğitim Müdürü Ahmet Aydın, “Macaristan eğitim sistemi ve mesleki yönlendirme uygulamaları yerinde incelenmiş ve işbaşı gözlem yapılmıştır. Bu inceleme ve gözlem ile Macaristan’da öğrencilerin ortaokuldan başlayıp akademik ve mesleki liselere, ön lisans ve lisans bölümlerine nasıl yönlendirildikleri; hangi hizmet ve desteği aldıkları konusunda bilgi alma ve kıyas etme imkânı elde edilmiştir.
Macaristan’daki okullarda yönlendirmenin; ilgi, yetenek ve kişilik özelliklerine bağlı kalınarak yapıldığı ve ülke genelinde öğrencilerin yüzde 70 oranında meslek liselerini yüzde 30 oranında da akademik liseleri tercih ettiği görülmüştür. Macaristan’ın, teknoloji yarışında mesleki eğitime büyük önem verdiği görülmüştür. Araştırmamız sonucu tüm AB ülkelerinde meslek liselerine yönlendirmenin olduğu görülmüştür. Almanya eğitim sistemini kendine model alan Macaristan, ana okuldan başlayarak çocukların eğilimlerini saptayıp aileler ve öğrenciler ile birebir görüşerek yönlendirmeler yapmaktadır. Proje ekibi olarak bizim kanaatimiz, Türkiye AB sürecinde kendi mesleki eğitim sistemini geliştirmeli ve mesleki eğitimi teşvik etmelidir.
Proje hareketlilik faaliyetiyle ülkemizin son yıllarda eğitim alanında gerçekleştirdiği atılımları, özellikle fiziki alt yapı ve teknolojik imkânlar konusunda gösterdiği ilerlemeleri görmek ve kıyaslamak mümkün olmuştur. Kültürel çalışmalar kapsamında; Macaristan’da Osmanlı izleri taşıyan Budin Kalesi, Estergon Kalesi, Gül Baba Türbesi, Türk Şehitliği ve Osmanlı Hamamları gibi tarihi ve kültürel mekânlar ziyaret edilmiştir. Proje katılımcıları; çalışma ziyaretlerinin oldukça faydalı geçtiğini, mesleki yönlendirme konusunda artı ve eksi yönlerimizi görmenin mümkün olduğunu, ayrıca kıyas etme ve yerinde gözlem yapma imkânı elde edildiğini ifade etmişlerdir.Yapılan çalışmalarda proje katılımcılarının mesleki, kültürel, dilsel ve kişisel gelişimi sağlanmış olup, mesleki yönlendirme konusundaki yenilikçi ve iyi uygulamalar örnek alınmıştır. Proje çalışmalarımız, yaygınlaştırma ve nihai faaliyet raporlarının hazırlanması ile devam edecektir” dedi. (MA-EFE)

Yazarlar