Gündem Geleceğin mucitleri ödüllendirildi

Geleceğin mucitleri ödüllendirildi

08.12.2017 - 01:30 | Son Güncellenme:

Samsung Electronics, Yaratıcı Çocuklar Derneği ve Oflaz Medya Grubu işbirliğiyle düzenlenen “Samsung Geleceğin Mucitleri” bilim yarışmasının kazananları dün açıklandı.

Geleceğin mucitleri ödüllendirildi

İnovasyon ve Girişim Haftası kapsamında gerçekleştirilen törende ödülleri Kalkınma Bakanı Lütfi Elvan verdi. Çocuklara bilimi sevdirerek onları yaratıcı düşünmeye ve yeni buluşlar yapmaya teşvik etmek amacıyla ortaokul öğrencileri arasında bu yıl 4.’sü düzenlenen yarışmaya başvuran yaklaşık 300 proje arasından yapılan ön eleme sonrası 10 mucit finale kaldı.

Haberin Devamı

Yarışmada, “Gaz Alarmında Tam Güvenlik” adlı projesiyle İzmir Özel Bornova Bilim Doğa Ortaokulu’ndan Ayşegül Çelik birinci oldu. İstanbul Erkek Liseliler Eğitim Vakfı Özel Ortaokulu’ndan Arda Hızır, Boran Kaya, Poyraz Çermik “Güneş Pilleri Farklı Kulvarlarda” projesi ikinci, Manisa Gazi Ortaokulu’ndan Yılmaz Girgin ve Beyzanur Çakır ise “Hayata Acil Çıkış” projesiyle üçüncü oldu. Birincilik ve ikincilik ödülü alan öğrenciler projeleriyle ilgili şu bilgileri verdi:

Deneyimlerinden yola çıktılar

- Ayşegül Çelik: Doğal gaz kaçağının etkilerini ortadan kaldırmak amacıyla yaptığım projem birincilik getirdi. Bir alev hücresi tasarladım. Bu alev hücresinde gazı, güvenli şekilde yakarak yok ettim. Daha önce evimizde böyle bir olay yaşamıştık. O an panik olduğumuz için bu fikir aklıma geldi.

Haberin Devamı

- Arda Hızır, İlker Poyraz Çermik, Boran Kalender Kaya: Yolda hayvanların öldüğünü gördük. Bunu engellemek için projemizi geliştirdik. Güneş pilleriyle tasarlanan cihaz, ultrasonik ses dalgalarıyla hayvanları uzaklaştırıyor ve ışık yayarak sürücüleri uyarıyor. Aletimizin patentini alarak dünyaya duyurmak istiyoruz. Çok çalıştık amacımıza ulaştık.