Ekonomi Geleceğin şehri görücüye çıktı

Geleceğin şehri görücüye çıktı

22.11.2016 - 02:30 | Son Güncellenme:

Avrupa’nın enerji zirvesi olarak da kabul edilen “Akıllı Şebekeler” zirvesi European Utility Week ile “Akıllı Şehir” uygulamalarının paylaşıldığı Smart City Expo World Congress, eşzamanlı olarak İspanya’nın Barselona kentindeki Gran Via Venue Kongre ve Fuar Merkezi’nde gerçekleştirildi.

Geleceğin şehri görücüye çıktı

Avrupa’nın alanlarındaki en önemli iki organizasyonuna dünyanın dörtbir yanından yüzlerce enerji ve teknoloji firması katılarak, yeni ürünlerini sergileme imkanı buldu.

Haberin Devamı

Her iki fuar ve kongrenin Türkiye’deki temsilcisi HBB - EXPO Kongre ve Fuarcılık Şirketi, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, GAZBİR, İGDAŞ, EPDK gibi önemli kurum ve kuruluşların yöneticilerinin de bulunduğu yaklaşık 300 kişilik heyeti, bu önemli organizasyonla buluşturdu. Yöneticiler, son gelişmeleri inceleyip, sunumlarda yer aldı. Türkiye’den 7 firma da ürünlerini tanıttı.

Otoparkçı robotlar

Enerjinin aktarımını sağlayan akıllı şebekelerden, kentlerin en önemli sorunları olan trafik, atık yönetimi, aydınlatma gibi konularda dev teknoloji firmaları çözüm önerilerini sergiledi. İlgi gören projelerden bazıları şöyle:

Kentlerde trafikteki yoğunluğun yüzde 30’unun park yeri aranması nedeniyle ortaya çtıktığı verisinden hareketle geliştirilen proje, kaldırımlara ve yol kenarlarına kablosuz sensörler yerleştirilmesini içeriyor. Sürücüler park edecekleri bölgelerdeki boş alanları cep telefonlarından görebiliyor.

Haberin Devamı

Yolcular araca bindiğinde cep telefonu toplu ulaşım aracıyla bağlantı kuruyor. Seyahat sonunda araçtan indikten sonra cep telefonuna mesafe ile bunun karşılığı olan bilet ücreti bildiriliyor. Ödeme de mobil sistemden yapılıyor.

Kentlerdeki otoparklarda yaşanan yanlış park eden sürücülerin yarattığı yer kaybı ile ilgili projede robotlar kullanılıyor. Otoparkın girişine aracını bırakan sürücü sonrasına karışmıyor. Robotlar, araçları otoparklardaki çizgilerin arasına tam olarak yerleştiriyor.