Kırklareli "Gelişigüzel otlatma erozyona neden oluyor"-Kırklareli Haberleri

"Gelişigüzel otlatma erozyona neden oluyor"-Kırklareli Haberleri

24.02.2015 - 16:11 | Son Güncellenme:

Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Tan: - "Mera toprakları gelişigüzel otlatılmaya devam ederse erozyonla kaybedilebilir"

Gelişigüzel otlatma erozyona neden oluyor-Kırklareli Haberleri

Meralarda gelişigüzel otlatmanın,  erozyona neden olabileceği bildirildi. 

Haberin Devamı

  

    Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mustafa  Tan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, meralarda otlatma konusunda belirlenen  tarihler ve belli usuller çerçevesinde hareket edilmesi gerektiğini söyledi. 

  

    Aşırı otlatma ile meralara ciddi zararlar verildiğini belirten Tan,  meraların sürdürülebilir kullanım içerisinde zarar verilmeden kullanılması  gereken doğal yem kaynakları olduğunu vurguladı. 

  

    Türkiye'de en büyük sorunun gelişi güzel otlatma olduğuna dikkat çeken  Tan, şöyle konuştu: 

  

    "Meralara en büyük zarar veren uygulama, erken otlatmaktadır. Mera  bitkileri, yem bitkileri erken dönemde zayıftır. Gelişmelerini henüz tamamlamamış  bu bitkiler, otlatmadan kendilerini koruyamamaktadır. Bu yüzden bitkilerin  otlatma uygunluğuna gelmesini bekleyip ondan sonra otlatma gerçekleştirilmelidir.  Bunun içinde her bölgede her ilde her ekolojide özel bir tarih vardır. Trakya  Bölgesi'nde bu dönem nisan ayının sonu ve mayıs ayının başına denk gelmektedir.  Bu döneme kadar bekleyip ondan sonra otlatmak gerekir." 

Haberin Devamı

  

    Tan, aşırı otlatmanın da ayrı bir sorun olduğuna dikkat çekti.  Meralarda gereğinden fazla otlama yapılmaması gerektiğine dikkati çeken Tan,  şöyle devam etti: 

  

    "Meralara çok fazla hayvan sokulması doğru değil. Aşırı otlatma  dediğimiz ise meraya gereğinden fazla hayvanın sokularak yoğun bir şekilde  otlatılmasıdır. Bu da usulüne uygun olarak belirlenirse bu otlatma kurallarına  uygunsa meraları daha verimli ve uygun kullanabiliriz. Mera toprakları  gelişigüzel otlatılmaya devam ederse erozyonla kaybedilebilir. Erozyonla mücadele  etmemiz gerekiyor. Bu şekilde devam edersek, zor günler bizi bekliyor."