Gündem Genç mucitlerden biyonik el

Genç mucitlerden biyonik el

11.04.2017 - 02:30 | Son Güncellenme:

İTÜ Kontrol ve Otomasyon Kulübü’nün düzenlediği ve 505 projenin başvurduğu yarışmaya İpsala Meslek Yüksek Okulu öğrencilerinin yaptığı fizik tedavi hastaları için mekanik el robotu büyük ilgi gördü

Genç mucitlerden biyonik el

İstanbul Teknik Üniversitesi Kontrol ve Otomasyon Kulübü (OTOKON) tarafından düzenlenen 11. İTÜ Robot Olimpiyatları, önceki gün başladı. İlkokul, lise ve üniversite öğrencilerinin katıldığı yarışmada biyonik elden zihin gücüyle hareket eden robotlara kadar birçok buluş yarıştı.

Haberin Devamı

Türkiye’deki robotik teknolojilerinin gelişimine, uluslararası iletişim ve etkileşim sağlanması amacıyla düzenlenen 11. İTÜ Robot Olimpiyatları, geçen hafta İTÜ Ayazağa yerleşkesinde yapıldı. İTÜ Kontrol ve Otomasyon Kulübü (OTOKON) tarafından düzenlenen yarışmaya 505 başvuru yapılırken yarışmadaki en ilginç robotlardan birisi Trakya Üniversitesi İpsala Meslek Yüksek Okulu Mekatronik Bölümü öğrencileri Mücahit Kuralay ve sınıf arkadaşı Ahmet Robin Ramazanoğlu’na aitti. Fizik tedavi görmesi gereken hastalara yardımcı olabilmek için açılıp kapanabilen mekanik el robotunu yaptıklarını söyleyen Mücahit Kuralay, robotun özelliklerini şöyle anlattı:

Genç mucitlerden biyonik el
Üç boyutlu yazıcı

“Bu icadı yaparken doktorlardan da yardım aldık. Konuştuğumuz uzmanlar ellerinde böyle bir robot olmadığı için fizik tedavi olması gereken hastalara el yordamıyla bu işlemi yapabildiklerini söylediler. Yurtdışında bir firma buna benzer bir robotu binlerce dolara satıyor. Biz bunu 3D yazıcı yardımıyla 150 TL’ye yapıyoruz. Eğer bir işadamı bize sponsor olur ve buluşumuzu seri üretime geçirebilirsek bu fiyat daha da düşecektir. Bu elin tüm çizimleri bize ait. Buluşumuzu bu hale getirene kadar birçok prototip yaptık. En sonunda bu tasarımda karar kıldık. Robotumuzun daha ucuz olması için ileri geri giden motorlar yerine dairesel motorları kullandık ve vida yardımıyla doğrusal harekete geçirdik. Beş aydır bu robot üzerinde çalışıyoruz, amacımız daha iyi hale getirip hastaların iyileşme sürecine katkıda bulunmak istiyoruz.”

Haberin Devamı

Engellilerin hayatını kolaylaştıracak...

İstanbul Üniversitesi öğrencileri Can Çetin ve Göksel Dağcan da yarışmaya zihin gücüyle hareket edebilen robotlarıyla katıldı. Çetin, “Maliyeti 850 TL. Bu robotla engellilerin hayatını kolaylaştırmayı istiyoruz” diye konuştular.

‘Gençlerimize güvenmek lazım’

İTÜ Elektrik Elektronik Fakültesi Kontrol ve Otomasyon Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. İbrahim Eksin, “Bu öğrenciler meslektaşlarımız oluyorlar. Kendileriyle gurur duyuyorum, gençlerimize güvenmek lazım. Kendilerine hep güvendik ve bu güven sonucunu da hiç boşa çıkarmadılar” açıklamasında bulundu.