Gündem Gençlerimizi barış için vermeyiz

Gençlerimizi barış için vermeyiz

17.01.2015 - 02:30 | Son Güncellenme:

12 yaşındaki Nihat Kazanhan’ın ölümüyle gerginliğin tırmandığı Cizre’ye giden HDP, DBP ve DTK heyetleri yaşanan olaylarla ilgili bilgi aldı. BDP binası önünde halka seslenen siyasetçiler ilçedeki olaylardan hükümeti sorumlu tuttu...

Gençlerimizi barış için vermeyiz

Son bir ay içinde 4’ü çocuk 6 kişinin yaşamını yitirdiği, 6 kişinin de yaralandığı Şırnak’ın Cizre ilçesinde gergin bekleyiş sürerken HDP, DBP ve DTK ilçeye çıkarma yaptı. Yapılan konuşmalarda, Hrant Dink suikastı soruşturması kapsamında dün İstanbul’da hakkında yakalama kararı çıkarılan Emniyet Müdürü Ercan Demir’in bir süre önce Cizre’ye Emniyet Amiri olarak atanması “provokasyon” olarak değerlendirildi ve bu nedenle hükümete eleştiriler yöneltildi.
Cizre’de 27 Aralık’ta başlayan olaylar, hafta ortasında 12 yaşındaki Nihat Kazanhan’ın ölümü ile doruğa çıktı. İlçede gerginlik sürerken HDP, DTK, HDK ve DBP’li heyet dün sabah ilçeye gitti. Heyette HDP Eş Genel Başkanı Figen Yüksekdağ, DTK Eş Başkanı Şırnak Milletvekili Selma Irmak, DBP Eş Genel Başkanı Diyarbakır Milletvekili Emine Ayna, Mardin Büyükşehir Belediyesi Eşbaşkanları Ahmet Türk ve Februniye Akyol, HDK Eşsözcüleri İstanbul Milletvekili Sebahat Tuncel ve Mersin Milletvekili Ertuğrul Kürkçü ile HDP’li milletvekilleri Ayla Akat Ata, Mülkiye Birtane, Gülser Yıldırım, Hasip Kaplan ve Faysal Sarıyıldız’ın yanı sıra DTK Başkanlık Divanı üyesi eski Avrupa Parlamentosu Milletvekili Feleknas Uca yer aldı.

‘O silahı siz biliyorsunuz’
Heyete önce DBP ilçe binasında Sarıyıldız tarafından yaşanan olaylarla ilgili bilgi verildi. Heyet daha sonra ilçe binası önünde toplanan kalabalığa hitap etti. DTK Eşbaşkanı Selma Irmak, hükümet kanadından yapılan “polislerimiz gaz bombası ve silah kullanmadı” açıklamasına dikkati çekti ve “Nihat’ın başına isabet eden fişek nereden geldi? Cizre halkı günlerdir ayakta ve çocuklarının tabutlarını taşıyor. Buna rağmen yine barış diyoruz. Buradan devlete uyarımızı yapıyoruz” dedi. Kürkçü ise, “Nihat polislerin yeni kullandığı bir gaz bombasına ait kapsülle öldürüldü. O silahı siz biliyorsunuz” dedi. Hükümetin yaşanan olaylar için “provokatörler yaptı” diyerek işin içinde sıyrılmaya çalışmakla suçlayan Emine Ayna da ilçede yaşanan ölümlerden hükümeti sorumlu tuttu.

‘En büyük provokasyon’
Konuşmaların ardından Kazanhan için Cudi Mahallesi’nde kurulan taziye çadırına yürüdü. Taziyede konuşan Figen Yüksekdağ ise Ercan Demir’in Cizre’ye Emniyet Müdürü olarak atanmasını sert ifadelerle eleştirdi.
Yüksekdağ, “Cizre’de ‘provokasyon var, karanlık eller, paralel güçler ve polisler Cizre’de tezgah kuruyorlar’ diyorlar. Ben sizlere söyleyeyim. Provokasyonun en büyüğü Hrant Dink cinayetinin sorumlusunu emniyet amiri diye buraya yeni katliamlar gerçekleştirmek için göndermektir” dedi. Ahmet Türk ise, barışın tesis edilmesi için Kürtlerin bedel ödediğini söyledi. Türk, “Barış halkların geleceği için anlamlı ve olmazsa olmazdır. Ama bu barışı ortak bir yaşamla kurabiliriz. Gençlerimizi barış için vermeyiz. Bedel ödenecekse hepimiz bedel öderiz” diye konuştu.