Gündem Genelkurmay aşırı yükten kurtuluyor

Genelkurmay aşırı yükten kurtuluyor

19.08.2016 - 02:30 | Son Güncellenme:

Darbecilerin uçakla kaçmaya hazırlandığı için Akıncı’daki pistlerin vurulduğunu belirten bakan Işık, “Bakanlıktaki yapılanmayla Genelkurmay’ın yükü hafifleyecek” dedi

Genelkurmay  aşırı yükten kurtuluyor

Milli Savunma Bakanı Fikri Işık, dün katıldığı Anadolu Ajansı Editör Masası’nda FETÖ darbe girişimi ve bakanlıktaki yeniden yapılanma hakkında açıklamalarda bulundu. 15 Temmuz gecesinin ilk saatlerinin Türkiye tarihinin en karanlık saatleri olarak tarihe geçtiğini belirten Işık, “Gece ne kadar karanlıksa, sabah o kadar aydınlık oldu. Türkiye çok aydınlık bir sabaha uyandı” dedi.

Haberin Devamı

Akıncı’daki pistin vurulma gerekçesini de açıklayan Işık, “Bunlar darbenin başarısız olduğunu anladıkları anda üç tane Casa uçağını hazır ettiler, Akıncılar’dan kaçacaklardı. Biz o kaçışın engellenmesi için, ‘Acilen pistlerin vurulması lazım, bunlar kaçmamalı, bu hainler kaçamamalı’ dedik. Eğer Başbakanımızın o emrinden sonra pist vurulmamış olsaydı bilin ki bugün darbecilerin neredeyse tamamı yurtdışına kaçmış olurdu. Onun için bu kritik anlarda Başbakanın doğrudan emir vermesinin ne kadar önemli olduğunu gördük” dedi.

Bakanlıktaki yeniden yapılanmaya dair Işık, “MSB’nin fiili görevlerini de üzerine almış Genelkurmay Başkanlığı’nın üzerindeki gereksiz yükleri alıyoruz, Genelkurmay Başkanlığı’nı kendi askerin asli işlerine döndürüyoruz. Batı demokrasilerinde MSB’nin yapması gereken işlerin yüzde 90’ından fazlasını Genelkurmay yapıyor. Genelkurmay Başkanlığı’nı bu aşırı yükten kurtarıyoruz. MSB’yi yeniden yapılandırırken, tamamen askerlerden oluşması ne kadar yanlışsa, tamamen sivillerden oluşmasının da yanlış olacağını düşünüyoruz. Asker sivil iç içe olacak” diye konuştu.

Haberin Devamı

Rezerv sistemi

Generallerle birlikte 248’i muharip, 265 pilotun ordudan ihraç edildiğini bildiren Işık, pilotluktaki mecburi hizmet süresinin 14,5 yıldan 18 yıla çıkardıklarını anımsattı. Işık, “Bir konu üzerinde daha çalışıyoruz. Amerika’da uygulanan ‘rezerv sistemi’ gibi. Daha önce TSK’da pilot olarak çalışmış ama şu anda sivilde çalışanların, yılda belirli bir gün TSK’ya gelip orada görev yapması. Bu hem onların savaş yeteneklerini kaybolmaması açısından hem de TSK’nın pilot ihtiyacının karşılanması açısından ilave bir önlem. Bunun üzerinde de çalışıyoruz. Havayolu şirketlerimizle çok verimli bir çalışma yapıldı. Şimdi bu çalışmanın detayları üzerinde arkadaşlarımız yoğunlaştılar” dedi.

Ağustos’ta YAŞ toplantısı hedefleniyor

Ağustos içinde bir Yüksek Askeri Şura toplantısı yapmayı hedeflediklerini belirten Işık, “Bununla ilgili Başbakanlık’tan bir tarih bekliyoruz. Burada da konu özellikle albayların durumu olacak. Yani görev süresinin uzatılması uygun görülen albayların görev sürelerinin uzatılmasıyla ilgili bir YAŞ toplantısı hedefliyoruz” dedi. Işık, “Asker üzerindeki sivil denetimin artırılmasında YAŞ’ın yapısı önemlidir. Şunu da kesinlikle istemiyoruz, hiçbir generalin, albayın yükselmek için siyasetçinin peşinde koşmasını istemiyoruz. Bunu yapanlarla ilgili de olumlu bakışımızın olmayacağını özellikle söylüyoruz” dedi. Milli Savunma Bakanlığı’nın, Etimesgut’taki Zırhlı Birliklere taşınması yönünde çalışma yürüttüklerini de kaydeden Işık, “15 Eylül’e kadar zırhlı araçların İstanbul ve Ankara’dan, daha önce belirlenmiş yerlere taşınmasıyla ilgili süreci tamamlayacağız” dedi. Işık, Gaziantep’e, Çankırı’ya, Şereflikoçhisar’a, Çorlu’ya, Isparta’ya, Burdur’a gidecek birliklerin olduğuna dikkati çekti.

Yazarlar