Ekonomi Gerçek işssiz sayısı 5 milyona yaklaştı

Gerçek işssiz sayısı 5 milyona yaklaştı

17.10.2008 - 09:37 | Son Güncellenme:

.

Gerçek işssiz sayısı 5 milyona yaklaştı

Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) işsiz sayısını 2.5 milyona yakın işsizi kapsama almadan belirlediği, gerçekte işsiz sayısının 5 milyona yaklaştığı, gerçek işsizlik oranının ise yüzde 18.5 olduğu belirlendi.

Haberin Devamı

TÜİK’in Temmuz ayı itibariyle 2 milyon 353 bin olarak açıkladığı işsiz sayısı, umudunu yitirerek iş aramaktan vaz geçen 1 milyon 717 bin ve ara sıra günü birlik işlerde çalıştığı için “eksik istihdamdaö sayılarak kapsama alınmayan 858 bin kişi de dahil edildiğinde, 4 milyon 928 bine ulaşıyor. Buna göre TÜİK’in yüzde 9.4 olarak açıkladığı işsizlik oranı da yüzde 18.5’e çıkıyor.

Son bir yılda geniş tanımlı işsiz sayısının 280 bin kişi, işizlik oranının da 0,7 puan artış gösterdiği belirlendi.

İŞ ARAMIYORSA, İŞSİZ SAYILMIYOR

TÜİK’in Temmuz 2008 dönemi için 2 milyon 353 bin olarak açıkladığı işsiz sayısı, çalışmaya hazır olmasına karşın iş aramaktan vazgeçenleri kapsamıyor. Hane halkı İşgücü Anketi’nde, iş bulma umudunu yitirdiği için fiilen iş aramayı bırakan ancak iş olsa işbaşı yapmaya hazır durumdaki kişi sayısı Temmuz itibariyle 1 milyon 717 bin olarak belirlendi. Bu durumdakiler, “iş gücüne dahil olmayan nüfusö içinde sayılarak, işsiz sayısına dahil edilmiyor. Bu kategoride yer alanların son bir yılda 13 bin kişi azaldı. İş aramayıp çalışmaya hazır kişilerin sayısı geçen yıl aynı tarihte 1 milyon 730 bin olarak belirlenmişti.

Haberin Devamı

Çalışmaya hazır olduğu halde iş aramayan bu kişilerin iş bulma umudunu yitirmesinde, uzun iş arama süreleri etkili oluyor. TÜİK tanımına göre her 10 işsizden 3’ü bir yıldan fazla süredir iş bekliyor.

EKSİK İSTİHDAMDAKİLER

Bu arada eksik istihdamdakilerin sayısı son bir yılda 92 bin artarak 858 bine ulaştı. Hane halkı İş gücü Anketi kapsamında üç aylık dönemde 40 saatten az çalışanlar “eksik istihdamö tanımına dahil edilerek istihdamdaki nüfus içinde değerlendiriliyor. Buna göre söz konusu dönemde bir gün bile çalışmış olan biri işsiz değil, eksik istihdamda kabul edilerek, çalışanların sayısına ekleniyor.

TOPLAM SAYI 4 MİLYON 928 BİN

TÜİK’in Temmuz 2008 itibariyle 2 milyon 353 bin olarak açıkladığı işsiz sayısına, çalışmaya hazır olmasına karşın iş aramaktan vazgeçen 1 milyon 717 bin kişi ile eksik istihdamda kabul edilen 858 bin kişi eklendiğinde, toplamda 4 milyon 928 bin düzeyinde bir işsiz sayısına ulaşılıyor.

Haberin Devamı

Bu kapsamda yer alanların sayısı geçen yılın Temmuz ayı itibariyle 4 milyon 648 bin düzeyinde gerçekleşmişti. Toplam sayıda son bir yılda yüzde 6 oranında 280 bin kişilik artış yaşandı.

GERÇEK İŞSİZLİK ORANI YÜZDE 18.5-

İş başı yapmaya hazır olduğu halde iş bulma umudu kalmadığı için iş aramayanlar “iş gücüne dahil olmayan nüfusö yerine “iş gücüö içinde kabul edilirse, 26 milyon 692 bin kişilik bir iş gücüne ulaşılıyor. Gerçek işsizler olarak da 4 milyon 928 bin kişi baz alındığında, işsizlik oranının gerçekte yüzde 18.5 olduğu ortaya çıkıyor.

Bu oran Türkiye’de işsizliğin son bir yılda yaklaşık 0,7 puan arttığını gösteriyor. Geniş tanımlı işsizlik oranı Temmuz 2007’de yüzde 17.8 düzeyinde bulunuyordu.

Yazarlar