Ekonomi Geri geliyorlar!

Geri geliyorlar!

22.03.2017 - 02:30 | Son Güncellenme:

Rus turistler Türkiye’de tatil yapmak için sıraya girdi. Rusya Federal Turizm Ajansı, yurtdışı tatilinde ilk tercihin Türkiye olduğunu açıkladı. TÜRSAB Başkanı Başaran Ulusoy, “Bu yıl Rusya’dan 5 milyon turist gelir, fazlası olur eksiği olmaz” dedi

Geri geliyorlar

İlişkilerin gergin olduğu 2016 yazında Türkiye’ye tatile gelemeyen Ruslar, iki ülke arasındaki ilişkilerin normale dönmesiyle, Türkiye’de tatil yapmak için seyahat acenetelerine hücum etti. Rusya Federal Turizm Ajansı’nın (Rosturizm), Rus turistlerin yurtdışı tatil tercihinde Türkiye açık ara önde gidiyor. Türkiye Seyahat Acentaları Birliği (TÜRSAB) Başkanı Başaran Ulusoy, “Bu yıl 5 milyon Rus turist rakamını tuttururuz, yukarısı olur, aşağısı olmaz” dedi.

Haberin Devamı

Rosturizm, ülkenin önde gelen tur operatörlerinden derlediği verilere göre, toplam rezervasyonlar içerisinde yüzde 32’lik payla Türkiye’nin, Rus turistlerin mayıs ayında açık ara “favori tatil yeri” olacağı belirtildi.
Kıbrıs’ın yüzde 8, Yunanistan’ın ise yüzde 7’lik payla Türkiye’nin arkasından tercih edilen diğer tatil yerleri olduğu belirtilirken,

Rusların mayıs ayı tatil talebinin bu yıl 2016’ya göre yüzde 12 daha fazla olduğu kaydedildi.

Turizm sektörü yetkilileri, bu yılın ocak ayında 2016’ya göre yüzde 81’lik artışla 40 bin 124 kişiye yükselen Rus turist sayısının, bu yıl yaklaşık 3 milyona ulaşmasını bekliyor. Türk turizm yetkilileri ise 2015 yılı rakamı olan 5 milyon rakamını yakalamayı hedefliyor.

Haberin Devamı

Rus ekonomisi toparlanıyor

Rus ekonomisinde iki yıllık gerileme süreci biterken Rusya, Sovyetler Birliği döneminden kalma 66 milyar dolarlık borcun son kalan bölümü olan 125 milyon doları Bosna ve Hersek’e ödemeye hazırlanıyor. Rus ekonomisindeki iyileşme Rus turist beklentisinde olan ülkeleri yakından ilgilendiriyor.

‘5 milyondan aşağı olmaz’

Başaran Ulusoy / Türkiye Seyahat Acentaları Birliği (TÜRSAB) Başkanı

“Rosturizm’in yaptığı açıklama Türk turizmcilerin beklentilerinin doğru istikamette olduğunu gösteriyor. Yüzde 32’lik oranla Türkiye’nin tatil tercihinde ilk sıraya gelmesi, bizim beklediğimiz ve daha da yükselmesini istediğimiz bir olgu. Bu yıl Rusya’dan 5 milyon turist bekliyoruz. 5 milyonu mutlaka tutturacağız. Bunun yukarısı olur, aşağısı olmaz. Rusların rahatlıkla gelebileceği tek ülke Türkiye. Yakınlık avantajımız var. Otellerimiz yeni ve kaliteli. Hizmetlerimiz kusursuz. Onların valizleri hazır, bizim de otellerimiz ve uçaklarımız.”

‘Bu yaz 2014’ün rekoru kırılabilir’

Osman Ayık / Türkiye Otelciler Federasyonu Başkanı

“Türkiye’de tatil yapmak isteyen Rusların yaptırdıkları rezervasyonlar çok iyi gidiyor. Türkiye’ye en fazla Rus turist 2014’te gelmiş ve rakam 4.8 milyon olmuştu. Bugüne bakarak rakam söyleyip yanılmak iyi olmaz. Ama 5 milyon rakamı teleffuz ediliyor, insanları şartlandırmayalım, inşallah 6 milyon gelsin. Burada ilk hedef, 2014 seviyesinin üzerine çıkmak. Rus turist sayısında rekor kırabileceğimize inanıyorum.”

Haberin Devamı

Türkiye’yi özlediler

Mila Novichenkova / Ipsos Comcon Pazarlama Bölümü Başkanı

“2017’de Rusya seyahat pazarında durum raporumuz, yurtdışına çıkacak Rus turist sayısının yükselişe geçeceğini ortaya koyuyor. 2016’da yurtdışına tatile çıkanlar Türkiye ve Mısır yerine Yunanistan ve İspanya’ya gitmişti. Tatillerini iç pazarda değerlendirenler, aldıkları hizmet ve ödedikleri fiyatların yüksekliğinden dolayı memnun kalmadı. Bu durum, başta Türkiye olmak üzere Rusların tatile gidecekleri ülkelerin lehine.”

‘Kalitemizi anladılar’

Recai Çakır / Sianji Group Başkanı

“Uçak krizinden sonra Rusya ile başlayan siyasi sıkıntılar, turizm sektörüne de yansımış, Ruslar tatil tercihlerinden Türkiye’yi çıkarmışlardı. Ancak yaşadığımız bu kayıp, Türkiye için bir fırsat oldu. Ruslar ülkemizi tercih etmedikleri süreçte başka ülkelerde daha düşük hizmet kalitesini, daha yüksek ücretlere satın almak zorunda kaldılar. Oysa Türkiye üstün hizmet kalitesi ve uygun fiyat politikasıyla turizmin en keyifli yaşandığı ülkelerden bir tanesi. Rosturizm’in açıkladığı rakamlar Rusların Türkiye’ye ilgisinin yeniden arttığını gösteriyor. Bu etkiyi hissetmeye başladık. İlişkilerinin normalleşme süreci Rusların yeniden otelimize gelmesini sağladı.”

Yazarlar