Ekonomi Gıda belirleyici oldu ama çekirdeğe dikkat

Gıda belirleyici oldu ama çekirdeğe dikkat

06.02.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

Manşet enflasyonda baz etkisinin nisan sonuna kadar lehte olacağını belirten ekonomist Haluk  Bürümcekçi, “Söz konusu dönemde 2017 yılı aylık gerçekleşmelerinin uzun dönem ortalamalarının çok üzerinde olması potansiyel  olarak ocak sonuna göre 1 puan daha düşüş imkanı vermektedir” dedi.

Gıda belirleyici oldu ama çekirdeğe dikkat

Bürümcekçi, “Enflasyonun geçen yıla göre düşük gelmesinde gıda fiyatlarının bu yıl sınırlı artmasının etkisi belirgin oldu. Gıda ve enerji dışı fiyat artışlarının devam ettiği izlendi” dedi.

Haberin Devamı

Ekmeğin gramajı...

Halk Yatırım Araştırma Direktörü Banu Kıvci Tokalı işlenmemiş gıda enflasyonunda beklenen yavaşlamanın ocak enflasyonunu baskılayan en önemli unsur olduğunu, işlenmiş gıda enflasyonunun ise ekmek gramajındaki düzenleme nedeniyle hızlandığını, enerji ve elektrik fiyatlarındaki artışların ise baskı unsurları olmaya devam ettiğini bildirdi.

‘Beklentimiz çift hane’

İş Yatırım Araştırma Bölüm Yönetmeni Muammer Kömürcüoğlu ise şunları söyledi: “Çekirdek göstergelerde görünümün halen olumsuz olması, piyasa tepkisinin kısa soluklu ve sınırlı olmasına neden olacaktır. İç talepteki güçlü seyrin devam etmesi ve son dönemde yağışların mevsim normallerinin altında kalması sebebiyle artan kuraklık riski ve petrol fiyatlarındaki yükseliş nedeniyle yılın kalanında enflasyonun çift hanede seyretmesini bekliyoruz.”