Gündem Gıdaya güven yok tüketim çok

Gıdaya güven yok tüketim çok

03.03.2015 - 02:30 | Son Güncellenme:

Kırmızı ette kişi başı tüketim 1.17 kilo. Ancak Türk halkının % 42’si evine alamıyor. Tüketici endişeli ama yine de tavuk yiyor.

Gıdaya güven yok tüketim çok



Güncel Gıda Araştırmaları Platformu’nun gıda tüketim alışkanlıklarını belirlemek için gerçekleştirdiği araştırmada haftada ortalama 1.17 kilo et tüketen Türk halkının yüzde 42’sinin pahalı olduğu için kırmızı eti mutfağına sokamadığı ortaya çıktı. İstanbul, Ankara ve İzmir’de yaşayanlar ise diğer illerin tümüne göre haftada 3.4 litre daha fazla süt tüketiyor.
12 ilde 600 kişi ile yapılan ankette halkın kırmızı et, kıyma, yoğurt ve süt konularında algı ve tutumları mercek altına alındı. Araştırmadan çarpıcı sonuçlar çıktı. Halkın organik gıda konusunda kavram kargaşası yaşadığı tespit edildi. Tüm gıda gruplarında organik ürünlere güven yüzde 80’ler seviyesinde çıkarken, organik tüketimi tercih edenlerin oranı yüzde 10 seviyesinin altında kaldı. Araştırmaya katılanların yüzde 55’i tavuk etinden endişe ettiğini, yüzde 63’ü ise hormon içerdiğini söylerken, tavuk yemeye devam ettiklerini dile getirdi.

Haberin Devamı

İşte Türk halkının gıda tüketim alışkanlıkları

- Halkın yüzde 55’i tavuktan endişe duyduğunu belirtirken, yüzde 92’si tavuk tükettiğini söyledi.
- Araştırmaya katılanların yüzde 80’i haftada en az bir-iki kez tavuk yediğini belirtti.
- Tavuk ürünlerini alanların yüzde 17’si en çok markalı olmasına dikkat ediyor.
- Halkın yüzde 75’i paketli ve markalı yumurtayı tercih ederken, yumurta tüketimine yönelik sağlık açısından endişe taşıyanların oranı yüzde 36. Bu kişilerin yüzde 55’i hormonlu olmasından endişe ettiğini söyledi.
- “Tüketicilerin sebze ve meyveler doğal ya da organik değilse hormonludur” algısı yüzde 51. Katılımcıların yüzde 91’i organik kavramının ne anlama geldiğini bilmiyor.
- Araştırmaya katılanların yüzde 78’i organik veya doğal olmayan sebze ve meyvelerin insan sağlığına zararlı maddeler içerdiğini düşünüyor.
- Hormon yüzde 66 ile en zararlı madde olarak öne çıkıyor.
- Sebze meyve alınan yerlerde ise market, süpermarket, indirim marketlerinin semt pazarları ile aynı oranda tercih edildiği göze çarpıyor.
- Türkiye’deki kırmızı et-kıyma tüketicisinin yüzde 94’ü kırmızı et ve kıyma ürünlerini tükettiğini söylerken, halkın yüzde 60’ı eti kasaptan alıyor.
- Araştırmaya katılanlar haftada ortalama 1.17 kilo kırmızı et-kıyma tüketirken, vatandaşın yüzde 37’si haftada 1-2 gün et tüketebiliyor.
- Türk halkının en çok tercih ettiği et türü ise yüzde 75 ile dana eti.
- Araştırmaya katılanların yüzde 68’si sütü market ve süpermarketlerden alırken, sütçüden aldığını söyleyenlerin oranı sadece yüzde 29.
- Halkın yüzde 39’u en çok uzun ömürlü süt (UHT) tüketiyor. Pastorize-günlük süt tüketim oranı ise yüzde 32.
- Haftalık ortalama hane süt tüketimi 3.8 litre olarak tespit edilirken, yüzde 97’lik kesim süt tüketiminden sağlık açısından bir endişe duymuyor. Endişe duyanların yüzde 89’u endişe duyma nedenini koruyucu katkı maddesi olarak ifade ediyor.

Haberin Devamı

Kırmızı ette güven unsuru

Araştırmanın başındaki iki isim Elvan Oktar ile Dr. Aydın Dörtok, tüketicinin sağlık kaygıları ile hareket ettiğini vurgulayarak şunları söyledi: “Organik ürünler yüzde 80’ler seviyesinde en sağlıklı ürünler algılansa da satın alma aşamasında pazara yansımadığı görülüyor. Halkın büyük kısmı kırmızı ette kasapları halen güven unsuru olarak görüyor. Kanser ve beslenme konusundaki farklı bilgiler tüketiciyi kaygılandırıyor. Kavramlar konusunda halkın anlayacağı dilde ‘gıda okur-yazarlığı’, ‘gıda sözlüğü’ projeleri hayata geçirilmesi bir ihtiyaç olarak karşımıza çıkıyor.”

Yazarlar