İstanbul ’GİRİŞİMCİLİKTE ÖNCE KADIN’ PROJESİ ÖDÜLLERİ SAHİPLERİNİ BULDU

’GİRİŞİMCİLİKTE ÖNCE KADIN’ PROJESİ ÖDÜLLERİ SAHİPLERİNİ BULDU

27.01.2016 - 14:03 | Son Güncellenme:

.

’GİRİŞİMCİLİKTE ÖNCE KADIN’ PROJESİ ÖDÜLLERİ SAHİPLERİNİ BULDU

Milli Eğitim Bakanlığı, Türkiye Vodafone Vakfı ve Türkiye Bilişim Vakfı işbirliğiyle hayata geçirilen ’Girişimcilikte Önce Kadın’ projesi ile en başarılı kadın Eskişehir’den Sebahat Oral oldu.
Milli Eğitim Bakanlığı Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğü, Türkiye Vodafone Vakfı ve Türkiye Bilişim Vakfı işbirliğiyle hayata geçirilen Girişimcilikte Önce Kadın Projesi ile başarılı olan kadınlar ödüllendirildi. İlk yılında 10 ilde 10 bin kadına ulaşan projenin en başarılı girişimci kadını Eskişehir’den Sebahat Oral oldu. Oral, bu başarısıyla 10 bin TL’lik büyük ödülün de sahibi oldu.
Proje çerçevesinde eğitimlerini başarıyla tamamlayan ve kendileri için özel olarak oluşturulan dijital mağaza üzerinden ürünlerini satışa sunarak en yüksek ticari performansı sergileyen kadınları ödüllendirmek üzere, Milli Eğitim Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Doç. Dr. Mustafa Hilmi Çolakoğlu, Türkiye Vodafone Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Hasan Süel ve Türkiye Bilişim Vakfı Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Bülent Gönç’ün katılımlarıyla Girişimcilikte Önce Kadın Yarışması ödül töreni düzenlendi. Yarışmada, Eskişehir’den Sebahat Oral birinci, Samsun’dan Asuman Kanca ikinci, İstanbul’dan Nazik Kocaoğlu üçüncü olurken, Samsun’dan Neslihan Kayhan ve İstanbul’dan Rabia Özdemir Tokat ise Jüri Özel Ödülü’ne layık görüldü.
Girişimcilikte Önce Kadın Yarışması değerlendirmesine, İstanbul, Ankara, İzmir, Antalya, Eskişehir, Samsun, Bursa, Diyarbakır, Elazığ ve Giresun’da Girişimcilikte Önce Kadın Projesi kapsamında belirlenen halk eğitimi merkezlerinde Nisan - Aralık 2015 tarihleri arasında eğitim alan kadın kursiyerler katıldı. Eğitim alan tüm kadınların kendi üretimleri olan el yapımı ürünlerle katıldığı ve projenin internet sitesi aracılığıyla satış yaptığı yarışmaya başvurular, proje ortaklarının temsilcilerinden oluşan jüri tarafından değerlendirildi. Başvurularda, katılımcıların proje öncesindeki durumları, projeyle yaşanan değişim ve proje sonrasına yönelik beklentileri dikkate alınırken, projenin internet sitesine girilen ürün adedi, satış adedi ve toplam satış tutarı da değerlendirmede kriter olarak kullanıldı. Yarışmayı kazanan 5 kadın girişimciye para ödülü verildi. Buna göre, birinciye 10 bin TL, ikinciye 7 bin 500 TL, üçüncüye 5 bin TL, Jüri Özel Ödülü alan 2 kişiye de 2’şer bin TL sunuldu. En başarılı 6 danışman öğretmene de tablet bilgisayar hediye edildi.
DOÇ. DR. MUSTAFA HİLMİ ÇOLAKOĞLU: “SENEYE HEDEFİMİZ 100 BİN KADINA ULAŞMAK”
Millî Eğitim Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Doç. Dr. Mustafa Hilmi Çolakoğlu, açılış konuşmasında ilk yıl 10 bin kadına ulaştıklarını gelecek yıl hedeflerinin 100 bin kadına ulaşmak olduğunu söyleyerek şunları kaydetti: “Onuncu kalkınma planında ‘girişimcilik kültürü; eğitimin her kademesinde girişimciliğe yönelik örgün ve yaygın eğitim programları, girişimcilik eğitimlerinin niteliğinin artırılması, girişimci rol modellerinin tanıtılması ve ödüllendirilmesine yönelik uygulamalar yoluyla geliştirilecektir’ ifadesi yer almakta, ‘eğitim sisteminde, bireylerin kişilik ve kabiliyetlerini geliştiren, hayat boyu öğrenme yaklaşımı çerçevesinde işgücü piyasasıyla uyumunu güçlendiren, fırsat eşitliğine dayalı, kalite odaklı dönüşüm sürdürülecektir’ denilmektedir. Bu doğrultuda, Genel Müdürlüğümüz ile Türkiye Vodafone Vakfı ve Türkiye Bilişim Vakfı işbirliğinde kadınlarımıza girişimcilik konusunda eğitimler verilerek el emeği, göz nuru ürünlerinin bilgi iletişim teknolojisinin getirdiği yeniliklerle satışının kolaylaştırılması ve hobi olarak başlanan birçok çalışmanın gelir getirici bir faaliyete dönüşmesini sağlamak amacıyla Girişimcilikte Önce Kadın Projesi başlatılmıştır. Proje kapsamında yürütülen yarışma, proje ortaklarının temsilcilerinden oluşan komisyon tarafından değerlendirilmiştir ve kazanan kursiyerler ve danışman öğretmenler belirlenmiştir. Yarışmada başarı gösteren illerimizin Milli Eğitim Müdürlerini, projeye emek vererek çalışmaları özveriyle yürüten 10 ilimizin Hayat Boyu Öğrenmeden Sorumlu Şube Müdürlerini, finalist kursiyerlerimiz ve danışman öğretmenlerimizin bulunduğu halk eğitimi merkezlerimizin değerli idarecilerini, ödül almaya hak kazanan danışman öğretmenlerimizi ve kursiyerlerimizi bugün burada bir araya getirdik ve ödüllerimizi sahiplerine vereceğiz. Milli Eğitim Bakanlığı olarak kadınlarımızı üretime teşvik için bu projeyi önemsiyor ve kadın girişimcilerimizi her alanda destekleyeceğimizi ifade ediyoruz. Üreten kadınlarımıza yeni fırsatlar sunmak üzere yapılandırılmış olan bu çalışmanın geliştirilmesinde ve yürütülmesinde emeği geçen herkese teşekkür ederim”.
“KADIN GİRİŞİMCİLİĞİNİ ÖNCELİKLİ SOSYAL SORUMLULUĞUMUZ OLARAK GÖRÜYORUZ”
Günümüzde işsizlik ve istihdamın tüm dünyada önemli bir sorun olduğuna dikkat çeken Türkiye Vodafone Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Hasan Süel, şu şekilde konuştu: “Dünya Bankası’nın tahminlerine göre, yaklaşık 2 milyar kişi çalışma çağında olmasına rağmen işgücü piyasasına katılamıyor. Bununla birlikte, mevcut istihdam oranlarının korunabilmesi için 2027 yılına kadar 600 milyon yeni işe ihtiyaç duyuluyor. Vodafone olarak, istihdam sorununun girişimcilik ile çözülebileceğine inanıyoruz. Her 100 erkeğe 31 kadın girişimcinin düştüğü ülkemizde kadın girişimciliğinin ve kadının ekonomiye katılımının teşvik edilmesi, açık ve net bir ihtiyaç olarak önümüzde duruyor. Dolayısıyla, kadın girişimciliğinin desteklenmesini öncelikli kurumsal sosyal sorumluluklarımız arasında görüyor ve kadınlarımızın girişimcilik fırsatlarından eşit faydalanması için mobil iletişim teknolojilerinin gücünü kullanarak çeşitli projeler yürütüyoruz. Bu projelerimizin sonuncusu, Milli Eğitim Bakanlığı Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğü ve Türkiye Bilişim Vakfı işbirliğiyle başlattığımız Girişimcilikte Önce Kadın Projesi oldu. Bugüne kadar yaklaşık 10 bin kadına ulaştığımız bu proje kapsamında kadınlar arasında girişimcilik kültürünün yaygınlaşması hedefiyle Girişimcilikte Önce Kadın Yarışması’nı düzenledik. Bugün bu yarışmamızda dereceye giren 5 başarılı kadın girişimcimizi ödüllendirmenin mutluluğunu yaşıyoruz. Bu kadınlarımız, azimli ve özverili çalışmaları ile kendi başarı hikayelerini yazarak tüm Türkiye’ye örnek oldular. Türkiye Vodafone Vakfı adına kendilerini tebrik ediyor, ödül alan kursiyerlerimizin girişimci kadınlarımız için bir motivasyon kaynağı olmasını diliyorum”.
“BİLGİ TOPLUMUNA GİDEN SÜRECİ HIZLANDIRMAYI HEDEFLİYORUZ”
Türkiye Bilişim Vakfı Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Bülent Gönç ise şunları kaydetti: “Vakfımızın öncelikli hedefi, bilgi toplumuna giden süreci hızlandırmak. Bu hedefe yönelik pek çok çalışma gerçekleştirdik, gerçekleştirmeye devam edeceğiz. Küreselleşme sürecinde, uluslararası rekabete dayanma gücüne kavuşmuş ve verimliliğin her alanda en üst düzeyde sağlandığı bir ülke olma yolundaki Türkiye’nin, tüm bu hayallerini gerçekleştirebilmesi için en gerekli unsurlardan biri olan bilişimi, tüm topluma yaygınlaştırmaya çalışan Vakfımız, bilişimin ekonomideki payının artması için, bilimsel araştırma ve geliştirme etkinliklerini teşvik edecek ekonomik ve sosyal çalışmalar yapmak, projeler üretmek ve uygulanmalarını sağlamak için uğraş veriyor. Vakfımızla ortak amaçlara hizmet eden Girişimcilikte Önce Kadın Projesi’nde eğitim içeriklerinin hazırlanmasına destek sağladık. Dilimizdeki güzel bir deyimle ifade etmek gerekirse, çorbada tuzumuzun bulunmasından büyük mutluluk ve gurur duyduk. Vakfımız benzeri çalışmalara her zaman kucak açacaktır. Sözlerime son verirken, proje ortaklarımız Milli Eğitim Bakanlığı ve Türkiye Vodafone Vakfı’na teşekkürlerimi sunuyorum. Ayrıca, bu projenin başarıya ulaşmasında kilit rol oynayan tüm danışman öğretmenlerimize ve sunulan olanağı değerlendirme cesareti ve azmi gösteren kadın kursiyerlerimize şükranlarımı sunuyorum”.