Gündem Gizli tanıklar açıkta kaldı

Gizli tanıklar açıkta kaldı

28.05.2015 - 02:30 | Son Güncellenme:

Ergenekon, Balyoz, KCK, Zirve Kitabevi, Danıştay saldırısı, Dink suikastı, Şike, Turgut Özal’ın zehirlenmesi gibi Türkiye gündemini uzun süre meşgul eden davalarda verdikleri ifadelerle birçok kişinin ceza almasına neden olan gizli tanıklarla ilgili çarpıcı bir gelişme yaşandı.

Gizli tanıklar açıkta kaldı

Daha önce gizli tanıklarla ilgili kanundaki en üst seviye olan bir yıl üzerinden koruma tedbirlerinin sürdürülmesine karar veren Tanık Koruma Kurulu’nun, gizli tanıklarla ilgili tedbir sürelerini aylık ve iki aylık sürelerle vermeye başladığı ortaya çıktı.

Haberin Devamı

Aylık kararlar alınıyor

Daha önce gizli tanıklara bir yılın üzerinde koruma sağlayan Tanık Koruma Kurulu’nun, birçok gizli tanığın davalarda verdikleri ifadelerin gerçeği yansıtmadığının ortaya çıkarılması üzerine aylık koruma kararı verme yöntemine başvurduğu belirtildi. Gizli tanıklarla ilgili yürütülen soruşturmalar doğrultusunda gizli tanıkların büyük çoğunluğunun koruma kararlarının da kaldırılacağı öğrenildi.

Gizli tanıkların koruma tedbirlerinin kanuna göre, “Koruma kararı verilmesine neden olan olay hakkında yanlış bilgi vermesi veya bildiği hususları açıklamaması”, “Koruma kararı verilmesine neden olan olay hakkında yalan tanıklık veya iftiradan mahkûm olması”, “Önceki kimlik bilgileri ile ilgili kendisinden talep edilen bilgiler hakkında yanlış beyanda bulunması” ve “Koruma kararında belirtilen tedbirlere aykırı bir davranış içine girmesi” gibi nedenlerle kaldırılmasının tasarlandığı öğrenildi. Bu eylemleri yaptığı saptananlardan koruma tedbirleri için yapılan harcamaların da geri isteneceği kaydedildi.

Haberin Devamı

Davalar açılacak

Koruma kararları kaldırılan ve gizli tanıklıkları sonlandırılan kişilerin, verdikleri yalan beyanlar nedeniyle haklarında soruşturma açılacağı da belirtildi.

Tanık Koruma Kanunu kapsamında Türkiye’ye 107 kişinin gizli tanık statüsünde, bunların birinci dereceden yakını olan 170 kişinin de tanık yakını statüsünde olduğu belirtildi. Tanık Koruma Kurulu’nun toplamda 277 kişi hakkında koruma tedbiri uygulanması kararı verdiği ve Emniyet Genel Müdürlüğü tanık koruma Daire Başkanlığı’nın da bu kararları uyguladığı ifade edildi. 15’e yakın gizli tanığa ise güvenlik amacıyla estetik operasyon yapıldığı belirtildi. Bun kapsamda KCK davası bir gizli tanığın yüzünün değiştirildiği kaydedildi.