Teknoloji GM 5 Plus Nougat ile Çok Daha Güçlü

GM 5 Plus Nougat ile Çok Daha Güçlü

03.10.2016 - 18:08 | Son Güncellenme:

General Mobile GM 5 Plus Nougat ı 27 Eylül itibariyle söz verildiği gibi Android işletim sisteminin son versiyonu olarak kullanıcılarına sundu.

GM 5 Plus Nougat ile Çok Daha Güçlü

GM 5 Plus Google firmasının desteklediği Android One platformuna ait olan en güçlü cihaz konumunda bulunmakta. General Mobile 4G ile başlayan Android One cihazları bilindiği gibi Google firmasının tam olarak desteğini alan ve yazılım güncellemeleri Google sunucularında verilen cihazlardır. İlk güncellemeleri saf android olarak bu cihazlar alır. Bu sebeple, GM 5 Plus Nougat işletim sistemini kullanıcılarına sunan ilk cihazlardan olma özelliğiyle de dikkat çekmektedir.

Haberin Devamı
Google Allo Kullanıma Sunuldu

General Mobile, Android One platformu ile ülkemizde ve dünyada büyük başarılara imza atmış bulunmakta. Android One platformunu dünyada bir çok ülkede, bir çok marka adı altında tüketicilere ulaştırmak isteyen Google, bu projesinde diğer firmalardan beklediği performansı görememiştir. Ancak, General Mobile ile yaptıkları anlaşmanın ardından GM 4G modelinin lansmanından hemen sonra Türkiye’de elde edilen başarının ardından birçok ülkede Türk markası olan ve Android One platformunda bulunan GM 4G modeli operatör ve zincir mağazalarda satışa sunuldu. Şu an için bu platformda bulunan ve en çok satan marka ünvanını elinde bulunduran General Mobile serinin devamı niteliğinde ve daha güçlü özelliklere sahip olan GM 5 Plus modeli ile yine ülkemizde en çok aranan modeller arasına girdi.

Haberin Devamı

GM 5 Plus 3 Gb Ram, Type-C girişi, Full HD ekranı ve Qualcomm markalı işlemcisi ile tam bir fiyat/performans modeli olarak göze çarpmakta. Birbirinden çekici dört rengi bulunan model 13 Mp. arka ve 13 Mp. flaşlı ve otomatik odaklamalı ön kamerası ile diğer bir çok modelin önüne geçmektedir.

Peki, özellikleri açık bir şekilde belli olan ve kendi fiyat segmentinde bir çok cihazın önünde bulunan GM 5 Plus‘ ı farklı kılan ve satış rakamlarına bakıldığında yok satmasına sebep olan en büyük fark nedir? Aslında bu sorunun cevabı oldukça basit; arkasında android yazılımını yazan firma olan Google’ın bulunması ve minimum iki yıl yazılım desteği garantisi vermesi. Bunun yanında General Mobile‘ın hızlı servis hizmeti ile müşterilerine sunduğu aynı gün teslim ve 2 saat içinde servis onarım gibi hizmetleri de modellerin tercih edilmesinde büyük rol oynamakta.

Android 7.1 Başlatıcısını Deneyebilirsiniz

Şimdi gelelim Nougat 7.0 güncellemesine. Şunu sizlere belirtmek isterim ki, Nougat 7.0 tamamen farklı bir işletim sistemi olmuş. Yani, Lolipop ile Marshmallow arasındaki fark gibi arka plan farklılıklar değil, gözle görülür çok farklı ve yenilikçi özellikler eklenmiş durumda.

Sırasıyla bu farklılıklara değinecek olursak;

Kişiselleştirilebilir Bildirim Çubuğu

Haberin Devamı

Üçüncü parti uygulamalara açılan bildirim çubuğu, uygulama ekleme özelliği ile üçüncü parti uygulama yazan geliştiriciler tarafından kamera kısa yolundan, hava durumu bildirimine kadar bir çok istenilen uygulama bildirim çubuğuna eklenebilmektedir.

Hızlı Ayar Menüsü

Hızlı ayar menüsü, artık istenildiği gibi sıralanabiliyor ve sadece parmağınızı aşağı çektiğinizde direkt olarak ekranda beliriyor. Böylece hem hızlıca, hemde ekranda fazla yer kaplamadan yapmak istediğiniz işlemi hızlıca sonuçlandırabiliyorsunuz.

Ekranı Bölme Özelliği

Aynı anda iki farklı ekranı kullanabilmenizi sağlayan bu özellik ile ekranı kapamadan iki ekranda da işleme devam edebileceksiniz. Bu özelliği sağlayan kodların üçüncü parti geliştiricilere açılmasıyla uygulama geliştiriciler aynı anda bölünmüş ekran ile aynı uygulamanın çalışmasını dahi sağlayabiliyorlar. Örnek olarak, whatsapp uygulamasını iki ekrana bölerek iki ayrı kişiye aynı anda mesaj yazabileceksiniz.

Hızlı Multitask Özelliği

Bu özellik ile sanal tuşlardan olan ve sağ alt bölümde bulunan kare işaretli tuşa iki defa ard arda bastığınız zaman, bir önce kullandığınız uygulama ile mevcut olarak kullandığınız uygulama arasında hızlı geçiş yapılabilmektesiniz.

Haberin Devamı

İki Chrome Sayfası Açabilme

Aynı anda iki chrome sayfasını açabilmenizi sağlayan bu özellik ile chrome tarayıcısından hiç çıkmadan ayrı ayrı iki tarayıcı olarak kullanabileceksiniz.

Daha Geniş Açılan Son Uygulamalar Menüsü

Son uygulamaların daha net ve rahat okunabilmesi için son uygulamalar kısmı daha büyük ve geniş bir hale getirilmiş durumda.

Hangi Uygulama, Nereden Yüklendi?

Google Play Store veya farklı noktalardan yüklediğiniz APK dosyalarını artık uygulamalar kısmından takip edebilecek ve uygulamayı Google Play Store’dan mı, başka bir marketten mi, yoksa apk ile mi yüklediğinizi takip edebileceksiniz.

Gelişmiş Bildirim Özellikleri

Uygulamalardan gelen bildirimler çok detaylı bir şekilde bildirim çubuğunda görüntülenebilecek ve uygulamaya gerek kalmadan rahatlıkla okunabilecek. Ayrıca, bildirim ayarlarından hangi uygulamaların öncelikli olacağını detaylı olarak belirleyebileceksiniz.

Haberin Devamı

Hızlı Cevaplama

Facebook messenger, whatsapp, sms, twitter ve benzeri uygulamalardan gelen mesajları bildirim çubuğundan uygulamayı hiç açmadan hızlıca yanıtlayabileceksiniz.

Gelişmiş Data Tüketimi Engelleme

Kullanıcıların en çok başının ağrıdığı noktalardan bir tanesi uygulamaların arka planda tüketimde bulunarak faturaların şişmesini izlemesi. Nougat 7.0 ile bu soruna çare bulunmuş ve uygulamaların data planı kullanırken arka planda çalışıp çalışmamasına kullanıcının karar vermesi sağlanmış.

Geliştirilmiş Batarya Performansı

Marshmallow ile gelen Doze modu Nougat 7.0 ile daha da geliştirilmiş ve pilin hızlı tükenmesini sağlayan uygulamalar artık bildirilir hale gelmiş. Böylece fazla pil tüketimi yapan uygulamalar çok daha net olarak ortaya çıkarılabiliyor ve gerekirse kullanıcı tarafından kaldırılabiliyor.

Hızlı Uygulama Navigasyonu

Artık kullanıcılar menüler arasında kaybolmayacak. Herhangi bir menünün içerisine girmeden menü içeriğini görebileceksiniz ve bir menünün içerisinde iken, ekranı soldan sağa doğru çekerek ayarlar menüsünü açabilecek ve geri tuşuna basmadan rahatça başka bir menüye geçiş yapabileceksiniz.

Ayar Önerileri

Kullanım deneyiminize göre kişiselleştirilmiş olarak cihazınızın yapacağı önerileri en üst tarafta görebileceksiniz. Böylece sık kullandığınız veya kullanımız gereken ayarlar her zaman en üst kısımda yer alacak. Dilerseniz bu özelliği ayarlardan kapatabilirsiniz.

Daha Fazla Emoji

Artık daha fazla emoji ile zengin bir simge listesine sahip olacaksınız.

Uygulama İndirmeyi İptal Etme

Batarya ve veri tasarrufu için uygulamayı indirirken, uygulamayı indermekten vazgeçme seçeneği eklenmiş durumda. Artık, uygulamayı indirmeye karar verdikten sonra uygulamanın indirilmesini beklemek zorunda olmadan vazgeçebileceksiniz.

Zengin Şehirlerde Oturanlar Hangi Telefonu Tercih Ediyor?

Yazı ve Resmi Seçerek Kopyalama

Artık iki ekranı aynı anda kullanırken beğendiğiniz bir yazıyı veya resmi tek hareketle seçip sürükleyerek kopyalayabileceksiniz.

Ekran Boyutu ve Yazı Boyutu

Daha önce Marshmallow ve farklı işletim sistemlerinde yazı boyutu ve karakteri ayarları hali hazırda mevcut olarak bulunuyordu. Ancak, Nougat ile gelen ekran boyutlandırma çok farklı bir durum. Ekran boyutlandırma, yazı boyutundan farklı olarak cihazın ekranında yapacağınız kullanım alanını seçebilmenizi ve uygulama simgeleri dahil komple bir boyutlandırma yapabilmenizi sağlıyor.

Çalışma Modu

Şirket ve özel hayatı dengelemek ve birbirine geçmesini engellemek için Nougat ile Google Work aktif edilmiş. Böylece iş ve özel uygulamalarınızı ayrı bir menü ile stabil şekilde kullanabileceksiniz.

Oyunlar İçin Vulkan Desteği

Vulkan API desteği ile artık Vulkan uyumlu oyunları daha gelişmiş grafikle ve daha hızlı kare hızında oynayabileceksiniz.

DayDream Artık VR Uyumlu

Google VR (Sanal Gerçeklik) dünyasına verdiği önemi bizlere bir defa daha gösterdi ve DayDream özelliğini VR uyumlu hale getirdi. Bu sayede VR sanal gerçeklik gözlükleri ile daha güzel anlar geçirebileceksiniz.

Gelişmiş Ayar Yönetimi

Gelişmiş ayar yönetimi ile yazılımının içerisinde bulunan gizli özellikleri ortaya çıkarabileceksiniz. Bu ayarı aktif hale getirdiğiniz zaman ekranı sadece ikiye bölmekle kalmayacaksınız. Üçüncü parti uygulama geliştiricilerin yazılımları ile ekranı pencerelere dahi bölebileceksiniz. Bu özelliği açabilmeniz için bildirim çubuğundaki ayarlar kısmına 5-6 saniye basılı tutarak bu gizli menüyü aktif hale getirebilirsiniz.

Gece Modu

Gizli menüden ve üçüncü parti olarak geliştirilmiş ücretsiz bir uygulama ile aktif edilebilen özellik ile gün batımından sonra otomatik olarak veya kulanıcı istediği zaman ekranın mavi ışınlarını süzerek gözün yorulmasını engelleyen sarı ağırlıklı ekran haline dönüştürülebiliyor. Böylece vücudun uykusuz kalması ve gözlerin yorulması engellenmiş oluyor.

Ana Ekran Yatay Kullanım

Ana ekran artık yatay mod ile kullanılabilir durumda. Böylece çift ekran kullanımı veya normal kullanımda dilerseniz cihaznızı yatay konuma alarak kullanım sağlayabilirsiniz. Bu özelliği dilerseniz kapatabiliyorsunuz.

Deneyim Özeti

Nougat 7.0 gerçekten farklı bir platform yaratmış durumda. Şunu özellikle belirtmek isterim; Nougat, Marshmallow ve Lollipop işletim sisteminden tamamen farklı ve gelişmiş bir işletim sistemini bizlere sunuyor. GM 5 Plus ise, Nougat işletim sisteminin gücünü arkasına alarak kendi donanım özellikleriyle kullanım deneyimi çok daha ileri bir seviyeye taşımış olarak gözüküyor. Özellikle belirtmek isterim ki, 2.000-3.000 TL verip amiral gemisi alan teknoloji severlerin güncelleme beklemesi gerçekten insanı çileden çıkartan bir durum. Hele bir de Nougat’ın özelliklerinin Marshmallow‘un çok önünde olması, yani sadece iyileştirilmiş özellikler değil, tamamen farklı bir platform sunduğu düşünüldüğünde 999 TL fiyat etiketiyle son kullanıcıya sunulan GM 5 Plus, Nougat ile kullanıcılar için gerçekten cezbedici oluyor.

iOS 10’u Hackleyene Dev Ödül

Test

Sizlere daha detaylı bilgiler sunabilmek amacıyla, Dinçer Karaca ile birlikte hazırladığımız ve GM 5 Plus‘ ın, Nougat özellikleriyle birlikte kazandığı yeni özellikleri çok yakında sizler için incelediğimiz videomuz da izleyebilirsiniz.